Μουσικη

Les Negresses Vertes: Επιστρέφουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Από τα στενά του Παρισίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία με τα μέλη των Les Negresses Vertes.
© Pascal Latil

Les Negresses Vertes: Το αλτέρνατιβ πανκ - ροκ συγκρότημα από τη Γαλλία επιστρέφει στην Ελλάδα στις 19 και 20 Ιουλίου μέσω του Rockwave Nights.

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και εμβληματικούς μουσικούς θεσμούς της χώρας είναι χωρίς αμφιβολία το Rockwave. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ιστορία του ξεκινά από το 1995 και σε αυτό έχουν εμφανιστεί διαχρονικά πολύ μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως οι Lana Del Rey, Arctic Monkeys, Placebo, Evanesence και πολλοί άλλοι. Φέτος η διοργάνωση αλλάζει λίγο τον τρόπο, που την είχε συνηθίσει ο κόσμος μέχρι στιγμής, με τις Rockwave Nights να πρωταγωνιστούν το φετινό καλοκαίρι. Μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας θα είναι και το αλτέρνατιβ πανκ - ροκ συγκρότημα από τη Γαλλία Les Negresses Vertes, που επιστρέφει στην Ελλάδα με δύο εμφανίσεις.

 Τα μέλη των Les Negresses Vertes.
Τα μέλη των Les Negresses Vertes. © Harry Heuts

Οι Les Negresses Vertes αποτελούν μία ενδιαφέρουσα μπάντα με μεγάλη ιστορία πίσω της καθώς μαζί με τους Mano Negra του Manu Chao, είναι από τα λίγα που κυκλοφορούν τραγούδια του είδους στη μητρική γλώσσα. Το γαλλικό σχήμα ιδρύθηκε το 1987. Κέντρο της ήταν και είναι οι δρόμοι του Παρισίου, αν και στο πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της πατρίδας τους. Το εν Ελλάδι κοινό τους είναι μεγάλο και με προσμονή περιμένει τα δύο live. Η αρχή θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουλίου και το Θέατρο Γης, ενώ το πάρτι μεταφέρεται στην Τεχνόπολη μία ημέρα μετά.

Η βάση του συγκροτήματος ήταν πάντα η ροκ, όμως καταφέρνουν να τη συνδυάζουν πολύ αρμονικά με είδη όπως τα σκα, πόλκα, ράι, λάτιν, φλαμένκο και ρέγκε. Σε όλη τους τη δισκογραφία είναι έκδηλο τόσο το γαλλικό όσο και το μεσογειακό τους ταπεραμέντο. Πολλά όργανα συνδυάζονται μεταξύ τους σε διάφορα κομμάτια με ασυνήθιστες μίξεις, όπως για παράδειγμα όταν ένα ακορντεόν συναντάει μία ηλεκτρική κιθάρα. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός, μέλος της EBU και διευθυντής τους Euroradio Eurosonic, Λόρεν Μαρσό, είπε γι΄αυτούς ότι «Φανταστείτε την Edith Piaf να τζαμάρει με τους Pogues παίζοντας κάποιο είδος Latin μουσικής, χωρίς να παίρνουν τους εαυτούς τους στα σοβαρά αλλά να το διασκεδάζουν ιδιαίτερα, αυτοί είναι οι Les Negresses Vertes».

Οι Les Negresses Vertes κατά τη διάρκεια ενός live.
© Luc Manago

Αρχή της δημιουργίας τους είναι ένας Σεπτέμβρης πριν 35 χρόνια. Η συνάντηση των Les Negresses Vertes έγινε στις εργατικές γειτονιές της «Πόλης του Φωτός» και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Rue de l' Ourcq. Τα κλαμπς και πολλά μπάρ της συνοικίας έγιναν το σπίτι των μελών του συγκροτήματος και η ένωση τους εξαιτίας της αγάπης τους για τη μουσική ήταν θέμα χρόνου. Πριν τη δημιουργία του σχήματος όλοι τους ασχολούνταν με κάτι διαφορετικό ή βρέθηκαν να παίζουν μουσική για άλλα συγκροτήματα. Τα αδέρφια Τιερί και Νοέλ «Χέλνο» Ρότα, που αποτέλεσαν τον τραγουδιστή και τον στιχουργό τους, ήταν μέλη των Bérurier Noir. Στο ίδιο μήκος κύματος οι Ματίας, Πάουλο και Γκάμπι έπαιζαν μουσική στο πάνκ συγκρότημα Les Maîtres. Ο κιθαρίστας από την Αλγερία, Στεφάν Μελινό, επισκεύαζε δίχτυα ψαρέματος για να βγάλει τα προς το ζην και ο ακορντεονίστας, Ματίας Καναβέζ, ήταν ακροβάτης στο γνωστό τσίρκο Zingaro. Για να καταφέρουν να γίνουν οι Les Negresses Vertes έπρεπε να μάθουν να παίζουν μουσική και πιο συγκεριμένα κιθάρες, μπάσο, τρομπέτα, τρομπόνι, ακορντεόν, πιάνο και ντραμς.

Les Négresses Vertes - Zobi La Mouche (Official Music Video)

Το όνομά τους στα ελληνικά σημαίνει «Πράσινες Νέγρες» και ήταν βέβαιο, πως πίσω του κρύβεται μία συναρπαστική ιστορία. Σε μία ζωντανή τους εμφάνιση αποφάσισαν να παίξουν στο κοινό με τα μαλλιά τους βαμμένα πράσινα και χόρευαν με τρόπο, που θεωρήθηκε προκλητικός από τους παρευρισκόμενους. Επικράτησε ταραχή και οι υπεύθυνοι ασφαλείας αναγκάστηκαν να τους απομακρύνουν, με το κοινό να φωνάζει έντονα «Φύγετε από εδώ, Πράσινες Νέγρες». Βρήκαν πολύ αστεία τη συγκεκριμένη προσβολή και απόφασισαν να την υιοθετήσουν, πράγμα που φανερώνει πως έχουν αίσθηση του χιούμορ. 

Φωτογραφία από ζωντανή εμφάνιση των Les Negresses Vertes
© Luc Manago

Το 1988 χαρακτηρίστηκε ως μία εποχή, που η αλτέρνατιβ ροκ ήταν από τα πιο γνωστά είδη στον κόσμο και τότε το συγκρότημα κυκλοφορεί το άλμπουμ «Mlah», που στην αραβική διάλεκτο σημαίνει ότι όλα πάνε καλά. Μέσα στον δίσκο μπορεί να εντοπίσει κανείς μερικά από τα πιο γνωστά τους τραγούδια, όπως τα «Zobi la mouche», «Voila l'été», «Sous le soleil de bodega» και το «Face à la mer». Συμμετέχουν παράλληλα και στις συλλογές «Red Hot & Blue» και «The Last Temptation of Elvis», ενώ η Madonna προσωπικά ζήτησε να εκτελέσουν εκείνοι το soundtrack της ταινίας «Dick Tracy», στην οποία πρωταγωνιστεί με τον Γουόρεν Μπίτι. Η θρύλος της ποπ δηλώνει μεγάλη φαν του συγκροτήματος.

Les Négresses Vertes - Face à la mer (Audio Officiel)

Οι πρώτες τους συναυλίες δόθηκαν σε βρετανικό έδαφος και θεωρήθηκαν πολύ επιτυχημένες. Αυτό αποτελεί και την αιτία για τη συμμετοχή τους στα μεγάλα φεστιβάλ του Ρέντιγκ και στο Womad Festival. Το 1991 κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους «Famille Nombreuse» με παραγωγό τον Κλάιβ Μάρτιν, ο οποίος έγινε γνωστός από τον Sting. Η παρούσιασή του γίνεται πρώτο θέμα συζήτησης εκείνη την περίοδο, καθώς αποφασίζεται να λάβει χώρα στον ταραγμένο Λίβανο. Είναι το πρώτο live που διοργανώνεται στη χώρα μετά το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου το 1975. 

Les Négresses Vertes - Sous le Soleil de Bodega (Clip Officiel)

Για δύο χρόνια περιοδεύουν σε πολλά μέρη του πλανήτη και τότε έρχεται ο τραγικός χαμός του Χέλνο το 1993 από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Οι Les Negresses Vertes έχασαν τη φωνή τους, όμως κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, αναζητώντας νέες μουσικές και συνεργασίες. Την ίδια χρονιά βγάζουν το «10 Remixes (87-93)», που περιλαμβάνει remixes των «Zobi La Mouche» του Γουίλιαμ Όρμπιτ και «Face A La Mer» των Massive Attack καθώς και την επανηχογράφηση του «200 Ans D' Hypocrisie», που χαρακτηρίζεται ένα αυθεντικό πανκ σίνγκλ και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Χέλνο. Ακολουθούν οι δίσκοι «Zig-Zague», το διπλό live άλμπουμ «Green Bus» και το «Trabendo» με τον Howie B να αναλαμβάνει την παραγωγή. Το 2001 κυκλοφορούν το «Acoustic Clubbing» το οποίο αποτελείται από επανεκτελέσεις κλασικών κομματιών τους σε «ακουστικές» εκδόσεις.

Φωτογραφία του ντράμερ των Les Negresses Vertes.
© Luc Manago

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια το συγκρότημα επανενώνεται και γιορτάζει την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Mlah». Στα τραγούδια και τη μουσική τους μπορεί να βρει κανείς πολλές επιρροές, μίξη ειδών με εναλλακτικούς τρόπους και διάφορες παραδόσεις. Με τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα 19 και 20 Ιουλίου αντίστοιχα, όσοι δεν τους γνωρίζουν μπορούν να τους ανακαλύψουν και οι πιο παλιοί να θυμηθούν νοσταγλικά τις ημέρες της χρυσής εποχής τους. 

Στιγμιότυπο από live των Les Negresses Vertes.
© Harry Heut

Μπορείτε να ακουλήθήσετε το συγκρότημα στις επίσημες πλατφόρμες τους σε YouTube, Facebook, Spotify και Deezer, ώστε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει

Τιμές Εισιτηρίων

Α' φάση (έως 31/5): 18 ευρώ
Β' φάση (από 1/6): 22 ευρώ
Ταμείο: 25 ευρώ

Ηλεκτρονικά

Δίκτυο: viva.gr

Θεσσαλονίκη

Η επίσημη αφίσα του live των Les Negresses Vertes στη Θεσσαλονίκη.

Αθήνα
 

Η επίσημη αφίσα του live των Les Negresses Vertes στην  Αθήνα.

Τηλεφωνικά: 11876

Σε όλα τα Viva Spots (Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Yoleni's)

Φυσικά Σημεία Προπώλησης

Hunter Agency
Πανεπιστημίου 42, Αθήνα
Ωράριο Λειτουργίας (έως 21/4)
Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη: 10.30 – 14.30
Παρασκευή: 16.00 – 20.00
Σάββατο: 10.30 – 16.00
Δευτέρα: Κλειστά

Stereodisc Record Shop
Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή: 10:30 - 21:00, Σάββατο 10:00 - 18:00

Kαταστήματα Public
 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
Τριανδρία, Θεσσαλονίκη

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100 - Γκάζι, Αθήνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ