Μουσικη

H Σόνια Θεοδωρίδου από τα τάνγκο στα φάντο

Μια βραδιά γεμάτη μελωδίες των Κάρλος Γκαρντέλ και Άστορ Πιατσόλα και αγαπημένα τραγούδια της Αμάλια Ροντρίγκες

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σόνια Θεοδωρίδου
Η διεθνής Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά τάνγκο και φάντο στο Μέγαρο Μουσικής © Τάκης Διαμαντόπουλος

Η Σόνια Θεοδωρίδου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνων τραγουδά «Από τα τάνγκο στα φάντο».

Η εμβληματική μουσική κληρονομιά της Αργεντινής συναντά τις μελωδίες της λαϊκής κι έντεχνης ποίησης της Πορτογαλίας σε μια βραδιά γεμάτη έντονο ρυθμό και συναίσθημα στο Μέγαρο Μουσικής. Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος η γνωστή Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και το κουαρτέτο Plaza Ensemble μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι «Από τα τάνγκο στα φάντο». Θα ακουστούν τραγούδια και οργανικά κομμάτια του κλασικού και κυρίως του nuevo tango, που υπογράφουν οι εμβληματικοί Αργεντινοί συνθέτες Κάρλος Γκαρντέλ και Άστορ Πιατσόλλα, καθώς και τραγούδια που έγιναν γνωστά στο πορτογαλικό αλλά και στο διεθνές κοινό από την ιέρεια του φάντο Αμάλια Ροντρίγκες. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και μουσικά έργα ελλήνων συνθετών (Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Κώστα Τσούγκρα), με αναφορές στο τάνγκο. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου Μουσικές του κόσμου.

Ποια είναι η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου

Από τις πλέον γνωστές Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες, η Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης», από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Χάρη στην υποτροφία «Μαρία Κάλλας», της δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Βέρα Ρόζα. Μεταξύ άλλων, έχει ειδικευτεί στο ρεπερτόριο των γερμανικών τραγουδιών (lieder), έχοντας θητεύσει δίπλα στην Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ.

Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα παγκοσμίως. Ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους (σερ Γκέοργκ Ζόλτι, Βόλφγκανγκ Σάβαλις, Ζούμπιν Μέτα, σερ Νέβιλ Μάρινερ, Αντόνιο Παπάνο, Ρενέ Τζέικομπς, Κρίστοφ φον Ντονάνι κ.ά.), έχει δουλέψει πάνω σε έργα σημαντικών συνθετών, όπως οι Άστορ Πιατσόλα, Τζον Κέιτζ, Ρολφ Λίμπερμαν και Φιλίπ Μπόεσμανς, καθώς και με ορχήστρες διεθνούς φήμης. Το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας, ενώ έχει σημαντική παρουσία και στη δισκογραφία.

Λίγα λόγια για το Plaza Ensemble

Το κουαρτέτο Plaza Ensemble ιδρύθηκε το 2004 από τους Θανάση Μπιλιλή (πιάνο), Άκη Αρχοντή (βιολί), Κώστα Τσούγκρα (ακορντεόν) και Γιάννη Πολυμενέρη (κοντραμπάσο). Τα μέλη του έχουν σπουδάσει μουσική (ερμηνεία, σύνθεση, ενορχήστρωση) σε ωδεία, μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις πολλών και διαφορετικών ειδών μουσικής. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει μουσική των Άστορ Πιατσόλα και Νίνο Ρότα, μουσική από τον ευρωπαϊκό και διεθνή κινηματογράφο, φάντο, σύγχρονη μουσική και σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. To Plaza Ensemble έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα 40ά και 42α Δημήτρια, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στo Φεστιβάλ Herbst in der Helferei (Ζυρίχη) κ.α. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους τραγουδιστές (Σόνια Θεοδωρίδου, Δώρο Δημοσθένους, Ανδρέα Καρακότα, Μανώλη Χατζημανώλη, Έλσα Μουρατίδου κ.ά). Το 2011 κυκλοφόρησε σε CD η συνεργασία του Plaza Ensemble με τη Σόνια Θεοδωρίδου υπό τον τίτλο «Songs from the Big Screen» από την Human Voice.


INFO:
Σόνια Θεοδωρίδου, Από τα τάνγκο στα φάντο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Βας. Σοφίας & Κόκκαλη
Τετάρτη 30 Μαρτίου |20:30
Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων: €8 (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), €12, €18.
Διάρκεια: 90 λεπτά περίπου (χωρίς διάλειμμα)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ