Μουσικη

Οι Tomorrow Comes The Harvest απογειώνονται στη Δήλο

Ένας σούπερ σταρ techno μάγος της ηλεκτρονικής μουσικής σε μια μυσταγωγική συναυλία. Παγκόσμια πρεμιέρα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 812
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tomorrow_comes_the_harvest_delos_cpinelopi_gerasimou_for_onassis_culture_6.jpg
Tomorrow Comes The Harvest. Δήλος / ©Pinelopi Gerasimou for Onassis Culture

Jeff Mills, Prabhu Edouard και Jean-Phi Dary σε μια μυσταγωγική συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Ένας σούπερ σταρ techno μάγος της ηλεκτρονικής μουσικής σε μια μυσταγωγική συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Πού και πότε; Αυτή την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, σε παγκόσμια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση και σε σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο ενός νησιού με ούτως ή άλλως περίεργες δονήσεις και ενέργειες, δείτε, ακούστε και νιώστε το flow του Jeff Mills και της εκλεκτής παρέας του.

Μαζί με τον Γαλλοϊνδό δεξιοτέχνη της τάμπλα Prabhu Edouard και τον Γάλλο κιμπορντίστα Jean-Phi Dary, η συνάντηση τριών θρύλων που μοιράζονται για πρώτη φορά τη σκηνή, με φόντο το ανυπέρβλητο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μια κοσμική συνάντηση και ένα υβριδικό, πρωτοποριακό καλλιτεχνικό γεγονός με ειδικό πολιτιστικό βάρος για την Ελλάδα.

delos_cpinelopi_gerasimou_for_onassis_culture_1.jpg
Δήλος ©Pinelopi Gerasimou for Onassis Culture

Το Tomorrow Comes the Harvest, το μυσταγωγικό μουσικό σχήμα του πρωτοπόρου Jeff Mills με τους άλλους δυο μουσικούς, είναι ένα μουσικό ταξίδι που κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Χρήστο Σαρρή, συνεχίζοντας μια ιδέα που ξεκίνησε με τη Charlotte de Witte στην Αρχαία Μεσσήνη. Μια νέα οπτικοακουστική εμπειρία που θέλει αιώνια μνημεία να συνδέονται με τη ζωή και το σήμερα, καλώντας τον θεατή να μοιραστεί και να συμμετέχει σε μια πνευματικο-σωματική αναγέννηση.

tomorrow_comes_the_harvest_delos_cpinelopi_gerasimou_for_onassis_culture_4.jpg
Tomorrow Comes The Harvest, Δήλος/ ©Pinelopi Gerasimou for Onassis Culture

Rave on: Από την underground σκηνή των κλαμπ του Ντιτρόιτ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι την οπτικοακουστική πανδαισία των πιο πρόσφατων conceptual εμφανίσεών του σε κινηματογράφους, γκαλερί και μουσεία (Λούβρο το 2015, forever!), ο Jeff Mills είναι ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης dance μουσικής κουλτούρας κερδίζοντας με το σπαθί (και το spiritual χέρι του, καθώς ο παίκτης πειράζει τα ντεκ και τις συχνότητες σαν σαμάνος!), τον απόλυτο σεβασμό όλων που βρίσκουν στο πάντρεμα της ηλεκτρονικής μουσικής με την τζαζ, ένα απίστευτα νέο και προκλητικό καλλιτεχνικά πεδίο εξερεύνησης. Μαζί με τον κιμπορντίστα Jean-Phi Dary και τον δεξιοτέχνη της τάμπλα Prabhu Edouard, συνυπογράφουν το ανατρεπτικό σχήμα Tomorrow Comes the Harvest: μαγνητικά beat και ζωντανές νότες με απρόβλεπτες εναλλαγές, αυτοσχέδιες συνθέσεις ήχων πέρα και πάνω από τα όρια ενός απλά χαρισματικού d.j set και ορίστε το blend-ορισμός του intelligent techno.

tomorrow_comes_the_harvest_delos_cpinelopi_gerasimou_for_onassis_culture_5.jpg
Tomorrow Comes The Harvest / ©Pinelopi Gerasimou for Onassis Culture

Οι τρεις μουσικοί ταξίδεψαν στο μυθικό νησί της Δήλου και ο ήχος τους μπολιάστηκε με το μεσογειακό φως και τον αέρα του ναού της Ίσιδος, γεννώντας μια μυστηριώδη ελεγεία απόκοσμων ρυθμών. Το μέρος μοιάζει να ξύπνησε επαναφορτιζόμενο από τα μουσικά ξόρκια τους. Η παρέα του Jeff Mills πήρε και έδωσε δύναμη. Ο μικρός δωρικός ναός, που περιτριγυρίζεται από τη θάλασσα του Αιγαίου, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε μια συμπαντικά ουμανιστική ντίσκο. Η Δήλος, ένα μοναχικό νησί, με την απόκοσμη σιωπή των αρχαιοτήτων της προκαλεί εκ νέου τη φαντασία, εκφράζοντας ξεκάθαρα και με νέους πόρους τον ανοιχτό ορίζοντα του ελληνικού πνεύματος: All together now and all man’s land. Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί χρονολογείται από το 2500 π.Χ και η πόλη που αντικρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες μετά το 166 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι κήρυξαν ατέλεια για το λιμάνι της. Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO εφόσον η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε την ποιητικότητα που περικλείει η ιστορία του νησιού, που περιγραφόταν από τους αρχαίους συγγραφείς ως «πλάνητας βράχος» που σταθεροποιήθηκε στην καρδιά του Αιγαίου με αδαμάντινους κίονες, όταν η Λητώ γέννησε εκεί τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Γύρω της τα νησιά έστησαν κυκλικό χορό, εξού και ονομάστηκαν Κυκλάδες. Οι εικόνες της αέναης κίνησης και της αναγέννησης επανέρχονται συνεχώς στην τέχνη όποιου θελήσει να αντικρίσει το φως της. Τη μέρα που το κομάντο των τριών μουσικών Jeff Mills, Prabhu Edouard και Jean-Phi Dary έστησε τα όργανα, η μουσική ξεπήδησε σαν αυτοσχέδια σπονδή στους αρχαίους Έλληνες θεούς αλλά και τους θεούς όλων των θρησκειών, μετατρέποντας τον δυνατό άνεμο σε τρυφερή νότα, που χάιδεψε τα αγάλματα, το κύμα και κάθε τι τριγύρω τους.

tomorrow_comes_the_harvest_delos_cpinelopi_gerasimou_for_onassis_culture_1.jpg
Tomorrow Comes The Harvest ©Pinelopi Gerasimou for Onassis Culture

Η συνέχεια από το ημερολόγιο του Jeff Mills: «Το live στο νησί της Δήλου ήταν μια ονειρική εμπειρία. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες και η τοποθεσία, η κατάσταση και ο στόχος είναι πράγματα που δεν θα μπορούσα να θεωρήσω φυσιολογικά. Ήταν ένα ταξίδι που θα μας οδηγούσε τελικά και τους τρεις μας στην εξύμνηση της φύσης, της ιστορίας και του υψηλότατου επιπέδου συνείδησης. Και όπως σε οποιαδήποτε ομάδα εξερευνητών το κάθε άτομο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, έτσι κι εδώ δεν συνέβη κάτι διαφορετικό. Η κοσμική χημεία του ταξιδιού παρέα με τον βετεράνο κιμπορντίστα Jean-Phi Dary και τον δεξιοτέχνη της τάμπλα Prabhu Edouard μετουσιώθηκε σε μια σοφία, την οποία μέχρι εκείνη την περίσταση είχα μονάχα φανταστεί ως μια επέκταση και συνέχιση αυτού που είχαμε ξεκινήσει εγώ και ο μακαρίτης Μέγας ντράμερ Tony Allen. Χωρίς να έχουν προηγηθεί ιδιαίτερες συζητήσεις, οδηγίες ή κατευθυντήριες γραμμές, αυτοσχεδιάσαμε προκειμένου να βρούμε ο καθένας τη θέση του και όλοι μαζί να διαγράψουμε την κοινή μουσική μας διαδρομή – σαν ένα μουσικό σκάφος. Και αυτός είναι ο σκοπός του Tomorrow Comes the Harvest. Είναι ένα μέσο δημιουργικής υπέρβασης, εξερεύνησης και ωρίμανσης. Χωρίς συμβιβασμούς ή προειλημμένες απόψεις για το τι χρειάζεται να γίνει. Η όλη ιδέα γύρω από το Tomorrow Comes the Harvest είναι μια πρόταση ελευθερίας και ανοιχτής σκέψης, έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλοι να ενταχθούν στην πορεία. Μετά από αυτή την εμπειρία, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι ο καθένας από εμάς είναι (ψυχικά) το ίδιο άτομο που ήταν πριν από το ταξίδι μας στη Δήλο. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς άλλαξε, αλλά έχω την αίσθηση ότι κάτι προχώρησε και ανήλθε σε ανώτερο επίπεδο».

Θα το δείτε να συμβαίνει με τα μάτια σας και θα το ακούσετε όχι μόνο με τα αυτιά σας αλλά και όλο σας το σώμα: Το σχήμα των τριών σπουδαίων καλλιτεχνών, Tomorrow Comes the Harvest, στην πρώτη και μοναδική κοινή του εμφάνιση, απογειώνεται σε ένα μαγικό τοπίο. Η οπτικοακουστική μυσταγωγία που φαντάζει ως η κορύφωση της πορείας τριών μουσικών, που πάντα βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν τον πλανήτη να δονείται, ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αφεθείτε και αποπλανηθείτε από τη σαγήνη ενός τόπου όπου πάτησε ο άνθρωπος για πρώτη φορά πριν από 4,5 χιλιάδες χρόνια και στα σίγουρα αυτό ήταν κάτι που το ήξεραν από την αρχή οι τρεις υπερμουσικοί. Ίσως έτσι εξηγείται από πού προέρχεται το παραγόμενο αποτέλεσμα: ο ήχος τους είναι το παρελθόν που σμίγει με το σήμερα στην ιδανική του μορφή. Συντονιστείτε.

Info: Tomorrow Comes the Harvest στη Δήλο – Συντελεστές: Μουσικές συνθέσεις είναι των Jeff Mills, Jean-Philippe Dary και Prabhu Edouard. Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής, Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Παναγιώτης Πιλαφάς, Νίκος Παλόγος, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης, Σκηνογράφος: Εύα Μανιδάκη, Βοηθός Σκηνογράφος: Ισμήνη Linthorst

tomorrow_comes_the_harvest_delos_cpinelopi_gerasimou_for_onassis_culture_8.jpg
Tomorrow Comes The Harvest, Δήλος / ©Pinelopi Gerasimou for Onassis Culture

Μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, βασισμένη σε μια ιδέα του ADD Festival.
Onassis Channel στο YouTube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ