Μουσικη

Οι Beatles στην Ινδία: Η επίσκεψη που άλλαξε τα «Σκαθάρια»

Ένα νέο ντοκιμαντέρ, ασκήσεις Υπερβατικού Διαλογισμού και μεγάλα τραγούδια

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Beatles και οι σύζυγοί τους στην Ινδία με τον Maharishi Mahesh Yogi
Οι Beatles και οι σύζυγοί τους στην Ινδία με τον Maharishi Mahesh Yogi, Μάρτιος 1968 © Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

The Beatles And India: Το ντοκιμαντέρ για τη συνάντηση των John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr με τον Maharishi Mahesh Yogi στην Ινδία.

Εκείνο που διαχωρίζει ένα μεγάλο συγκρότημα από ένα συγκρότημα γειτονιάς είναι ότι το μεγάλο συγκρότημα ψάχνεται συνεχώς. Κι ακόμη περισσότερο ότι το μεγάλο συγκρότημα μπορεί να μετατρέψει σε υψηλή τέχνη κάθε νέα εμπειρία του. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι οι Beatles δεν ήταν και τόσο μεγάλο συγκρότημα;

Λέγεται ότι η Grace Slick των Great Society και των Jefferson Airplane έγραψε τους στίχους ενός από τα εμβληματικά τραγούδια της μπάντας, του “White Rabbit” υπό την επήρεια LSD και μετά από μία ολόκληρη μέρα ακρόασης του “Sketches Of Spain” του Miles Davis. Το τραγούδι κατέληγε με τον στίχο -επηρεασμένο και από την “Αλίκη Στη Χώρα των Θαυμάτων”- ως εξής: “Remember what the Doormouse said: Feed Your Head”. Είμαστε στο μαγικό 1967 κι ο καθένας μπορεί να ταΐσει το κεφάλι του με ό,τι θέλει: με LSD σκέτο, με LSD κι επιπλέον με Miles Davis, με LSD κι επιπλέον με Maharishi Mahesh Yogi. Το 1967 είναι η χρονιά που οι Beatles ταξιδεύουν στο Σαν Φρανσίσκο για να διδαχτούν Υπερβατικό Διαλογισμό από τον απόλυτο γκουρού του είδους.

Η διδασκαλία του Maharishi βασίζεται στην απλή σκέψη ότι μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει μια αστείρευτη πηγή ενέργειας, ευφυΐας και ευτυχίας. Οι καθημερινές ασχολίες και η εξωτερική πραγματικότητα μας απομακρύνουν από την πηγή αυτή. Έτσι, αν θέλουμε να την πλησιάσουμε ξανά, δεν έχουμε παρά να καταφύγουμε σε μια απλή διαδικασία ανάκτησής τους, που ο Maharishi Mahesh Yogi ονομάζει Υπερβατικό Διαλογισμό (Transcendental Meditation). Δηλαδή, κάθεσαι άνετα και με τα μάτια κλειστά δύο φορές την ημέρα για είκοσι περίπου λεπτά. Ο νους και το σώμα χαμηλώνουν τους ρυθμούς τους κι ετοιμάζονται να δεχτούν μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Όταν η διαδικασία κορυφώνεται, το σώμα δοκιμάζει την κατάσταση της βαθιάς ξεκούρασης και ο νους ξεπερνά τη διανοητική δραστηριότητα της καθημερινότητας για να ανακτήσει όψεις της υπερβατικής συνείδησης. Εκείνης που τον οδηγεί κοντά στην πηγή της εσωτερικής ενέργειας, κοντά στη συνειδητοποίηση των όψεων του εσώτερου εαυτού, σε απόλυτη όμως σύνδεση με τον Κόσμο.

John Lennon, Paul McCartney, Maharishi Mahesh Yogi, George Harrison, Mia Farrow, Donovan με fans των Beatles στην Ινδία, Μάρτιος 1968
John Lennon, Paul McCartney, Maharishi Mahesh Yogi, George Harrison, Mia Farrow, Donovan με fans των Beatles στην Ινδία, Μάρτιος 1968 © Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Οι Beatles συνάντησαν τον Maharishi Mahesh Yogi σ’ ένα σεμινάριο στην Ουαλία κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού της Αγάπης και τον Φεβρουάριο του 1968 πήγαν μαζί με τις συζύγους τους και αρκετούς φίλους στο άσραμ του Maharishi, στο Σαν Φρανσίσκο. Ανάμεσα στους φίλους τους ήταν ο Donovan και η Mia Farrow. Κάποιοι έμειναν πολύ λίγο. Ο Ringo Starr μόλις δέκα ημέρες. Ο Paul McCartney μια εβδομάδα παραπάνω. Κι όπως όλοι περιμέναμε, ο George Harrison και ο John Lennon λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Μάλιστα, η όλη συνύπαρξη στο άσραμ χάλασε όταν ο Lennon κατηγόρησε τον Maharishi για εκμετάλλευση κάποιων από τις κοπέλες που βρίσκονταν εκεί, ανάμεσά τους και της Μία Φάρροου. Όλα αυτά ποτέ δεν αποδείχθηκαν, ούτε και οδήγησαν σε δικαστική διαδικασία, μάλιστα οι Beatles συμφιλιώθηκαν αργότερα με τον Maharishi.

The Beatles And India - Official Trailer

Η Silva Screen είναι μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, που ειδικεύεται στην κυκλοφορία μουσικής από ταινίες. Όμως οι άνθρωποι που τη δημιούργησαν και την τρέχουν μέχρι σήμερα αγαπούν ιδιαίτερα τους Beatles. Έτσι, κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Beatles And India”, που παρουσιάζει με λεπτομέρειες ολόκληρη τη σχέση που ανέπτυξε η μεγάλη μπάντα με τη χώρα αυτή. Επιπλέον, η ατμοσφαιρική μουσική του Benji Merrison, που διατρέχει το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε πρόσφατα σε cd.

Εκείνο όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο το πέρασμα της αγγλικής μπάντας από την Ινδία επηρέασε τους ντόπιους μουσικούς, τόσο εκείνης της γενιάς, όσο και των μεταγενέστερων. Μαζί με το cd της μουσικής της ταινίας, έρχεται κι ένα δεύτερο cd, που περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών των Beatles αλλά και πρωτότυπα τραγούδια, που φέρουν όμως απόλυτα την επιρροή της μεγάλης μπάντας στον τρόπο που οι Ινδοί μουσικοί γράφουν τραγούδια.

Βεβαίως, οι επιρροές δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Το πέρασμα από την Ινδία δεν θα μπορούσε παρά να μεταμορφώσει και τους ίδιους τους Beatles. Το “White Album” αλλά και πολλές πτυχές του γενικότερου προσανατολισμού τους από εκείνο το σημείο και μετά -ειδικά στους Harrison και Lennon- δείχνουν την επίδραση που είχε αυτό το διάστημα στα τραγούδια τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ