Μουσικη

070 Shake: Ένα αστέρι ραπάρει στο Gener8ion του Ρομέν Γαβρά

Ακούστε και δείτε ένα κορίτσι-συναίσθημα

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
070 Shake: το αστέρι που ραπάρει στο Gener8ion του Ρομέν Γαβρά
Από το www.facebook.com/070shake

070 Shake: Ανατρέχουμε στην ιστορία και την καριέρα της με αφορμή την παρουσία της στο πρότζεκτ Gener8ion του Ρομέν Γαβρά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

070 είναι ο κωδικός του Νιου Τζέρσεϊ. Η Δομινικανής καταγωγής Danielle Balbuenda, παιδί της γειτονιάς, πηγαίνει στο γυμνάσιο North Bergen. Λόγω ύψους παίζει χαλαρό μπασκετάκι με τη γυναικεία ομάδα, κάνει σκέιτ, τσιμπολογάει joints από εκεί και από εδώ και ξαφνικά βουλιάζει στην κατάθλιψη και το μαύρο σκοτάδι. Μια τυπική ιστορία εφηβικής ανάπτυξης και παραφοράς, όπου ένα κορίτσι από τον Άγιο Δομίνικο χάνει τα αυγά και τα πασχάλια ή και it is hard to be saint in the city.

Αυτό που τη σώζει από τα χειρότερα είναι το ταλέντο της στη μουσική, η ποιητική φλέβα που διαθέτει (ριμάρει στον σωστό ρυθμό, το flow της είναι μετρονομημένο, κουρδισμένο και δεν χάνει νότα - κολλάει το σωστό ρήμα, επίθετο ή ουσιαστικό), ταυτόχρονα όμως γράφει και στίχους σκέτους στο χαρτί. Το ένα φέρνει το άλλο ή, καλύτερα, αυτά τα δύο μοιάζει να την κάνουν πολύ έτοιμη για να κολλήσει με την κολεκτίβα των 070 Project: Chapter 1.

Αλάνια της γειτονιάς που ξέρουν πως θα γλιτώσουν μόνο μέσα από την εκπαίδευση και την τέχνη. Το 2016 η Ντάνιελ συμμετέχει στο mixtape τους, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει τη μουσική της στο soundcloud, τραβώντας την προσοχή του YesJultz, ενός παραγωγού που ζει στο Μαϊάμι και πρώτος από όλους παίρνει χαμπάρι πως στο low fi emo rap αυτής της πιτσιρίκας κρύβονται αλήθειες και δολάρια!

Από εδώ αρχίζει να τρέχει το κοντέρ της με απίστευτα δαιμονισμένες ταχύτητες: το 2018,  ο μέγας μάγιστρος και πρώτο λαγωνικό στο να μυρίζεται τη φάση, ο κύριος και η αυτού εξοχότητά του Kanye West, την προσκαλεί στα στούντιό του στο Γουαϊόμινγκ για να συμμετάσχει στο όγδοο άλμπουμ του, μιας και το Ye ετοιμάζεται πυρετωδώς. Η 070 Shake ρίχνει τα φωνητικά της στο Ghostown και το Violent Crimes, χωρίς να μπορεί να το πιστέψει. «Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας μου ακούγοντας με μανία τον Kanye West, τον John Legend αλλά και τον Kid Cudi». Ο Kid και ο Legend τραγουδούν επίσης μαζί της στην «Φαντασματούπολη», ένα τραγούδι έπος και σίγουρα μέσα στα δέκα καλύτερα που έχει γράψει ο Kanye. Αυτό είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι στη δολοπλόκα πιάτσα του χιπ χοπ, αλλά και ο ίδιος ο West.

Kanye West - Ghost Town Ft. Kid Cudi & 070Shake (Official Video)

Έτσι συμβαίνει στην Αμερική όταν η μουσική και η περσόνα σου κρύβουν μια αλήθεια που τη σωστή στιγμή έρχεται η ώρα για να γίνει ορατή, πολύ περισσότερο στον κόσμο του ραπ ή όπως το μιξάρουν τώρα. Ανέκαθεν αυτό δεν ήταν το ζητούμενο; Με λίγα λόγια: πες τα καλά και όπως πρέπει και είναι σίγουρο πως θα κατακτήσεις τον κόσμο, αλλά να ξέρεις πως μετά, αφού πετύχεις, αρχίζουν τα προβλήματα.

shake.jpg

Το πιο δύσκολο άλλωστε κομμάτι του παιχνιδιού που λέγεται «Θέλω να γίνω σταρ» είναι το πώς θα κινηθείς μετά. Σε ποιους δρόμους, με ποιες παρέες, τι είδους ζωή θα κάνεις, καθώς θα είσαι πλέον αποκομμένος από την αλήθεια της γειτονιάς, τελώντας έγκλειστος σε καγκελόφραχτες, χλιδάτες βίλες-απομονωτήρια.

Μην τη φοβάστε! Η αλήθεια της 070 Shake μοιάζει από το 2016 ως και σήμερα να είναι γερά γειωμένη με την προσωπική αλλά και την καλλιτεχνική της φιλοσοφία. Η 070 Shake σαν χαρακτήρας σμιλεύει την περσόνα της σαν παραλλαγή του motto «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να συμβεί». Και αυτή την αλλαγή είναι έτοιμη να την τραγουδήσει παντού στον κόσμο, όπου υπάρχουν προβληματικοί έφηβοι, διχασμένοι, αγχωμένοι με τα πάντα να τους δείχνουν για δύσβατο βουνό. Σαν και τα τότε της, που και η ίδια δεν ήξερε πού βρίσκονταν η έξοδος κινδύνου για να δραπετεύσει.

070 Shake - Trust Nobody (Official Video)

Μια λαμπάδα ίσα με το μπόι της πρέπει να ανάβει κάθε χρόνο στα γενέθλια του Kanye Omani  West, που πλέον θέλει να τον αποκαλούμε Ye, όπως και εκείνο το άλμπουμ του 2018 που άλλαξε όπως δείχνει τη ζωή όλων τους. Τι είναι αυτό που από τότε ως και σήμερα έφερε την 070 Shake στον αφρό και την κρατά σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις όλων αυτών των παιδιών που στο flow του λόγου και της μουσικής της βρίσκουν κάτι περισσότερο από μαγκιά και λοιπούς τσαμπουκάδες που χαρακτηρίζουν όσους και όσες τα «χώνουν»;

Αυτό ακριβώς: Η 070 Shake δεν είναι ούτε φο ούτε ποζέρι. Ο στίχος και η μουσική της εξελίσσονται όπως μεγαλώνει ηλικιακά αλλά και καλλιτεχνικά, χωρίς η δημοσιότητα και η δόξα να της στερούν αυτό που άλλα ομοειδή «αστέρια» απεμπολούν όταν στρογγυλοκαθίσουν στον θρόνο του κλέους. Ο δρόμος παραμένει το σπίτι της και η σύντροφός της Sophia Dianna Donato μια συνεχή σταθερά της. Κάνει τζιζ αν την αποκαλέσεις queer, gay ή οτιδήποτε άλλο, «απλώς μου αρέσουν τα κορίτσια» δηλώνει, ή και μακριά από αυτή το παιχνίδι των ταυτοτήτων.

070 Shake - Nice To Have (LIVE From Webster Hall)

Η 070 είναι συναίσθημα, ψύχραιμοι λογισμοί και απολογισμοί, μετά τον Kanye-Ye(st)!, η 070 Shake συμμετείχε και στο Nashir του Nas όπως και στο Daytona του Pusa T. Αν και προσωπική μου αγάπη είναι το πέρασμά της από το Holly Mountain του DJ Khaled. Το ραπ και η τραπ, το νταμπ και η ρέγκε φτιάχνουν ένα χαρμάνι... μπίνγκο!

Με κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως το τυπάκι που όλοι το θέλουν για μια κατεβασιά στον δίσκο τους, η 070 Shake αποφεύγει τον σκόπελο και τις συνεργατικές ευκολίες, στρώνεται και κυκλοφορεί δυο δουλειές, όπου επιτέλους οι αρετές της τελούν και πάλι αδιαπραγμάτευτες. Το 2018 με το Glitter E.P και το 2020 με τη δισκάρα Modus Vivendi, το κορίτσι σκίζει. Τα Trust  Nobody, Nice to Have, Under the Moon, Glitter, Village Underground και μερικά ακόμα τραγούδια στοχαστικά, ρυθμικού και στακάτα ποιητικά ώριμου ρεαλισμού, καταμαρτυρούν ένα πλάσμα που στα 24 του χρόνια έχει όλα τα φόντα για να στεφθεί βασίλισσα της σκηνής. Μιας όπου η μαύρη μουσική όπως την καθοδηγούν τα αδέλφια που έχουν για Ευαγγέλιο τα άπαντα του Gil Scott Heron.

Την ακούω αλλά και τη βλέπω στο βίντεο του τραγουδιού Neo Surf που σκηνοθέτησε ο Ρομέν  Γαβράς, ένα κονσεπταρισμένο ταινιάκι για μια γενιά ανθρώπων που τριγυρίζουν στην Αθήνα και τα πέριξ της το μακρινό έτος 2034. Η 070 Shake ραπάρει μελιστάλαχτα, ανάβει τσιγάρο κάπου στη Ναυπηγοεπισκευαστική στο Πέραμα, ανηφορίζει με τους φίλους της στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, πετάει πάνω από τον Ισθμό, κροσάρει στις αερογέφυρες της πόλης. Oι στίχοι της ακούγονται σαν (καλοί) προάγγελοι μιας γενιάς που διαλέγει να συνεργαστεί, να συζήσει, να συντονιστεί και να συμπράξει  συμμετοχικά, Watch me go to heaven, babe, with your life, with my life.

GENER8ION, 070 Shake - Neo Surf (Official Music Video)

Το βίντεο του Γαβρά τζούνιορ είναι εντυπωσιακόMέσα από τα σενάρια ενός μέλλοντος που όλοι και όλα προεξοφλούν τη δυστοπία του, ο Ρομ;eν μαζί με τον συνθέτη Surkin και τους τρεις εφήβους πρωταγωνιστές οραματίζονται έναν άλλο κόσμο, γεμάτο ομορφιά, ελευθερία, όνειρα και κατανόηση: Gener8tion of love! Αγαπώ αυτό το κορίτσι με τη γριφώδη ποίηση και όσα τραγουδάει για το τώρα και το αύριο. H 070 Shake είναι ένα διαμάντι...

Το Gener8tion και το σύμπαν του, μια πολυμεσική και συνεργατική εγκατάσταση του Romain Gavras και του Surfin, είναι μια συμπαραγωγή του Onassis Culture. Ακυκλοφόρητες και αποκλειστικές λήψεις των γυρισμάτων θα προβληθούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 8 Ιανουαρίου του 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ