Μουσικη

Ρεμπέτικα στη Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη

Πέντε συναυλίες στα μονοπάτια της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, με ελεύθερη είσοδο, στη Σύρο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη"
5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη" © Κ. Σκλαβενίτης και Δ. Κερασίδης από το graphic novel "Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς" (Γ. Σκαμπαρδώνης-Δ. Κερασίδης, εκδόσεις Μικρός Ήρως))

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» επιστρέφει στη Σύρο στις 25 έως 28 Αυγούστου 2021

Καταξιωμένοι αλλά και νέοι μουσικοί, ανάμεσά τους ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Παπαβασιλείου, οι ερμηνευτές Στέλιος Γαλανός και Πέτρος Κουλουμής και το γυναικείο μουσικό σχήμα Σερσέ λα Φαμ, δίνουν ραντεβού στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου στο 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, η διοργάνωση έχει ως στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και την ανάδειξη του ρεμπέτικου σε βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιστρέφει στο νησί, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, με ανοιχτές μουσικές βραδιές αλλά και ένα σεμινάριο, από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου.  

Στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία ο Πέτρος Κουλουμής από την Κύπρο και οι συνεργάτες του θα ανοίξουν το τετραήμερο των εκδηλώσεων ερμηνεύοντας τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής», όπως των Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση (Σαλονικιός), Γιάννη Δραγάτση, κ.ά.

Στις 26 Αυγούστου, οι Δέσποινα Ψαθά και Βαγγέλης Πετρινιώτης και οι Γιαρέμ θα μυήσουν το κοινό στο ρεμπέτικο της περιόδου 1920-1950, στο παλιό βυρσοδεψείο της Ερμούπολης, στο κτήριο Κορνηλάκη.

Την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ οι Σερσέ λα Φαμ, το μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη με ρεπερτόριο που βασίζεται στο ρεμπέτικο και σμυρνέικο τραγούδι, και ο Στέλιος Γαλανός, μια λαϊκή φωνή με αναγνωρίσιμη ερμηνευτική έκφραση, θα δώσουν τον δικό τους τόνο στη διοργάνωση στο Ενυδρείο στο Κίνι.

Η αυλαία θα πέσει στον εμβληματικό χώρο του Ταρσανά της Σύρου με τη σύμπραξη των Γιάννη Παπαβασιλείου, Γιάννη Νιάρχου και Σεμέλης Παπαβασιλείου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, φέτος θα πραγματοποιηθεί διάλεξη-σεμινάριο με θέμα «Δρόμος - Ήχος - Μακάμ στο Ρεμπέτικο, σχέσεις και διαφορές», από τον Κυριάκο Γκουβέντα, με ζωντανή παρουσίαση παραδειγμάτων από τραγούδια του ρεμπέτικου.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ