Μουσικη

O Jack Savoretti στέλνει ένα καλοκαιρινό γράμμα στην ATHENS VOICE

Μια εξομολόγηση με προσωπικές φωτογραφίες από το συναυλιακό ημερολόγιό του πριν εμφανιστεί ζωντανά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Jack Savoretti μοιράζεται εικόνες από τις συναυλίες του και γράφει στην ATHENS VOICE για την εμφάνισή του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

«Για χρόνια απέφευγα κάθε συναίσθημα. Μετά ήρθαν τα παιδιά» είχε εκμυστηρευτεί ο Jack Savoretti στη συνέντευξή του στην ATHENS VOICE, όταν συναντηθήκαμε στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton, τον Οκτώβριο του 2019. Η έλευση της πανδημίας έφερε ανατροπές, ανάμεσα στις οποίες και η προγραμματισμένη συναυλία του στην Αθήνα, έφερε κι ένα νέο άλμπουμ -το «Europiana»- το οποίο ο ίδιος το περιγράφει ως τη «μουσική των καλοκαιρινών παιδικών μου χρόνων, φτιαγμένη για το σήμερα». Μετά τις τολμηρές διασκευές, όπως αυτή στο τραγούδι «Against The Wind», στο «Under Cover» ΕP, ο Jack Savoretti επέστρεψε με τραγούδια για τον ήλιο και τη διασκέδαση, για την οικογένεια, τη φιλία και τη φύση της αγάπης. Συνεργάστηκε με τον άνθρωπο που θέλεις δίπλα σου όταν θέλεις να κάνεις ένα hit, τον Nile Rodgers, στο «Who’s Hurting Who», το funky τραγούδι που μετρά εκατομμύρια streams σε λίγους μήνες. Και θα προσγειωθεί ξανά στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Μετά τη δύσκολη περίοδο του lockdown και το διεθνές pause που προκάλεσε η πανδημία στα ζωντανά θεάματα και το συλλογικό βίωμα που ενέχει η συμμετοχή του κόσμου σε αυτά, ο Jack Savoretti μοιράζεται προσωπικές στιγμές από τις συναυλίες του, αφηγείται πώς ο ίδιος ζει τις περιοδείες ως καλλιτέχνης και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη στιγμή που θα ανέβει στη σκηνή ενός ιστορικού χώρου για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του.

Το μήνυμα του Jack Savoretti για την εμφάνισή του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

«Οι περιοδείες είναι το παράθυρό μας προς τον κόσμο. Ενώ λατρεύω την εξέλιξη της σύνθεσης και ηχογράφησης τραγουδιών, μου είναι πλέον πολύ οικείο και αφήνω μόνο τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους να είναι μέρος αυτού, μέχρι να τελειώσει. Επομένως η αναμονή ανάμεσα στην ολοκλήρωση ενός τραγουδιού και σε μια περιοδεία μπορεί να γίνει επίπονη, να διαρκέσει πάρα πολύ και να σε κουράσει. Όλα αυτά, ενώ αυτό που θες πραγματικά είναι απλά να παίξεις τα νέα κομμάτια στον καθένα!

Από τη στιγμή που κυκλοφορήσει το άλμπουμ και μπορείς όμως να κάνεις την περιοδεία σου, είναι η πρώτη στιγμή που μπορείς να δεις πώς αντιδρά ο κόσμος στο νέο άκουσμα και ποια τραγούδια είναι αυτά που… δουλεύουν. Μερικές φορές λαμβάνεις αυτό ακριβώς που περίμενες, όμως αρκετά συχνά συμβαίνουν και μεγάλες εκπλήξεις. Αυτό ακριβώς σημαίνει το να βρίσκεσαι σε μια περιοδεία. Μερικές φορές περιμένεις μια πόλη να είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο οι ιστορίες που έχεις ακούσει για αυτήν και τελικά να δένεσαι με άλλες, τελείως υποτιμημένες!

Οι φορές που είχαμε αποβιβαστεί σε μέρη που δεν είχαμε βρεθεί ποτέ μας ή ξέραμε μόνο τα βασικά και είχαμε λίγες προσδοκίες, είναι πάντα εκείνες που σε ξαφνιάζουν ευχάριστα γιατί μπορούν πραγματικά να σου μείνουν αξέχαστες! Πάρτε για παράδειγμα την Αθήνα. Είχα βρεθεί εκεί πριν αρκετό καιρό και σχεδόν δεν τη θυμόμουν. Έχω ακόμα και φίλους που πάντα προσπαθούσαν να με πείσουν να πάω, όμως ποτέ δεν τα κατάφερνα.

Το 2019, ήρθαμε για μόλις 24 ώρες και ζήσαμε ειλικρινά μία από τις πιο υπέροχες εμπειρίες μας σε περιοδεία. Από τους ανθρώπους που συναντήσαμε και δουλέψαμε μαζί τους μέχρι, εκείνη την μαγική μικρή Εκκλησία, όπου εμφανιστήκαμε και τον υπέροχο κόσμο που συναντήσαμε έπειτα, στο δείπνο μας, όλα κύλησαν απίστευτα.

Ήταν εντελώς απρόσμενο και ακριβώς έτσι, η Αθήνα έγινε κομμάτι μας. Μπορώ να πω ότι η Αθήνα είναι ένα από τα δώρα που έχω λάβει, κάνοντας περιοδεία!

Σε μια εποχή που μου έχουν λείψει οι ζωντανές εμφανίσεις περισσότερο από ποτέ, είμαι απλά χαρούμενος που παίζω όπου κι αν είναι. Προσθέστε τώρα σε αυτό και την Αθήνα που έχω ερωτευτεί και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ως τόπο διεξαγωγής ... Απλώς είναι εξωπραγματικό. Σαν όνειρο. Ελπίζω πραγματικά να γίνει πραγματικότητα, καθώς δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει ποτέ έναν τόπο τέτοιας ομορφιάς και ιστορίας».

Το μουσικό ημερολόγιο του Jack Savoretti: 10 εικόνες από τις συναυλιακές στιγμές που θα θυμάται

Άμστερνταμ, 1 Μαΐου 2019. Πρώτη εμφάνιση για το νέο άλμπουμ. Στο backstage ετοιμαζόμαστε για την πρώτη μας εμφάνιση.

Ζυρίχη, 6 Μαΐου 2019. Οι υπέροχες Ward Thomas μας έκαναν join και σε αυτήν την πρώτη νύχτα, ερμηνεύσαμε μαζί το «Hero». Σε αυτήν τη φωτογραφία κάνουμε την τελευταία μας πρόβα.

Ζυρίχη, 6 Μαΐου 2019. Αυτό ήταν το πέμπτο live που ερμηνεύσαμε το «Singing to Strangers».

Γουέμπλεϊ, 31 Μαΐου 2019. Περπατώντας προς τη σκηνή του Γουέμπλεϊ. Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ακόμα θυμάμαι το συναίσθημα.

Γουέμπλεϊ, 31 Μαΐου 2019. Γεια σου Γουέμπλεϊ!

Γουέμπλεϊ, 31 Μαΐου 2019. Υπάρχουν τόσο λίγα κλικ από το Γουέμπλεϊ, όμως κάθε στιγμή ήταν ξεχωριστή.

Γουέμπλεϊ, 31 Μαΐου 2019. Εκείνη η στιγμή που όλο το Γουέμπλεϊ έβγαλε έξω το κινητό του και άκουγε εσένα να παίζεις μόνος σου. Μαγεία!

Οξφόρδη, 3 Νοεμβρίου 2019. Φτάνοντας προς το τέλος της περιοδείας, με μια συναυλία στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Οξφόρδη, 3 Νοεμβρίου 2019. Σας ευχαριστώ.

Μπέρμιγχαμ, 12 Νοεμβρίου, 2019. Ποτέ δεν μπόρεσα να δω τη σκηνή, όπως την βλέπει ο κόσμος, επομένως αυτές οι φωτογραφίες με βοηθούν να δω, όπως εσείς!