Μουσικη

Γιορτή του Πατέρα: 6 τραγούδια εμπνευσμένα από την πατρότητα

Οι καλλιτέχνες που θέλησαν να μιλήσουν για την πατρότητα μέσα από τα τραγούδια τους

xara_kiatipi.jpg
Χαρά Κιατίπη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς δείχνει τη γλώσσα του
© EPA/DAVID MOIR

Φέτος η γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου: Αυτά είναι έξι γνωστά τραγούδια που έχουν ως πηγή έμπνευσης την πατρότητα.

Παρόλο που η «Γιορτή Της Μητέρας» συγκεντρώνει μεγαλύτερη προσοχή κι αναγνώριση από το ευρύ κοινό, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε την αξία των ανδρών που μας φέρνουν –κι αυτοί– στη ζωή. Μια γιορτή που καθιερώθηκε κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και πραγματοποιήθηκε θεωρητικά για πρώτη φορά στις 5 Ιουλίου του 1908 στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, με μια φράση του Ουμπέρτο Έκο υποδηλώνεται η σημασία και η επίδραση του συγκεκριμένου γονέα στην εξέλιξή μας: «Ό,τι γινόμαστε βασίζεται σε αυτά που οι πατεράδες μας μάς δίδαξαν σε περίεργες στιγμές, όταν δεν προσπαθούσαν να μας διδάξουν κάτι. Είμαστε φτιαγμένοι από μικρά θραύσματα σοφίας». Η τέχνη αγγίζει πολλές φορές θέματα που άπτονται της μητρότητας - της πατρότητας και συγκεκριμένα, τέτοιου είδους θεματολογία εντοπίζεται συχνά στη μουσική. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλά τραγούδια που έχουν γραφτεί βάσει αυτής του δεσμού. Άλλοι γιατί έχουν βιώσει την πατρότητα κι άλλοι επειδή θέλουν να τιμήσουν τον πατέρα τους.

Την αρχή με ένα τέτοιο τραγούδι είχε κάνει ο τραγουδοποιός Λούθερ Βάντρος. Ειδικότερα, ο Βάντρος στο κομμάτι «Dance with My Father» αναφέρεται στην απώλεια του πατέρα του όταν ήταν μόλις επτά ετών, τον οποίο έχασε από επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Σύμφωνα με τότε δηλώσεις του τραγουδιστή, όταν βρισκόταν εν ζωή ο πατέρας του, συνήθιζαν να χορεύουν στο σπίτι μαζί με τα αδέλφια του, γι’ αυτό  επέλεξε και τον συγκεκριμένο στίχο ως τίτλο του τραγουδιού, κάτι σαν φόρο τιμής.

Luther Vandross - Dance With My Father

Ο Τζον Μέγιερ, από την άλλη, το 2003 κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που τιτλοφορείται «Daughters» και μάλιστα κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Γκράμι «Καλύτερο Τραγούδι της Χρονιάς». Επί της ουσίας, στους στίχους του «συμβουλεύει» του πατεράδες (και σε μικρότερο βαθμό τις μητέρες) να ανατρέφουν τις κόρες τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι ανασφαλείς απέναντι στο αντρικό φύλο, ακριβώς επειδή η σχέση πατέρα-κόρη θα επηρεάσει και τις μετέπειτα σχέσεις του κάθε κοριτσιού. Ο ίδιος είχε βιώσει μια αντίστοιχη κατάσταση και όπως εξομολογήθηκε το 2010 σε μια συνέντευξη του VH1 αντιμετώπισε προβλήματα σε μακροχρόνια σχέση του εξαιτίας του απόντος πατέρα της κοπέλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή φθορά και τέλος, τον χωρισμό τους που το ενέπνευσε για αυτό το κομμάτι.

John Mayer - Daughters (Official HD Video)

Ο Βρετανός Ρόμπι Γουίλιαμς το 2013 είπε πως τραγούδησε ένα κομμάτι-υπόσχεση προς την κόρη του, το «Go Gentle». είπε ότι αυτό το τραγούδι είναι υπόσχεση για την κόρη του Τέντι. Συγκεκριμένα, «Γράφτηκε όταν έφτασε για πρώτη φορά στον πλανήτη και ήμουν ένας εγωιστικός ποπ σταρ για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και στη συνέχεια ξαφνικά μου ζητήθηκε να φροντίσω ένα άλλο άτομο. Εξακολουθώ να φοβάμαι ότι δεν είμαι έτοιμος ! Κάνω καλή δουλειά ως μπαμπάς, αλλά είναι τρομακτικό, πρέπει να προσέχεις αυτό το άτομο για όλη τη ζωή του, εγώ με το ζόρι φρόντιζα τον εαυτό μου».

Robbie Williams | Go Gentle (Official Music Video)

Ακόμη, το «Papa Don’t Preach» της Μαντόνα έχει ως πυρήνα της πατρότητα και την αυστηρότητα που αντιμετώπισε, μεγαλώνοντας σε ένα συντηρητικό και πατριαρχικό περιβάλλον. «(Το τραγούδι) ταιριάζει απόλυτα με την προσωπική μου ηθική που υποστηρίζει τις αρσενικές αρχές, είτε πρόκειται για τον Πάπα, είτε για την Καθολική Εκκλησία ή για τον πατέρα μου και για τους συντηρητικούς, πατριαρχικούς τρόπους του. Για το "Papa Don’t Preach" υπήρχαν τόσες πολλές απόψεις - γι’ αυτό νόμιζα ότι ήταν τόσο υπέροχο».

Madonna - Papa Don't Preach (Official Video) [HD]

Ένα πολύ συναισθηματικό τραγούδι για τον πατέρα του συνέθεσε και ο Τζέιμς Μπλαντ. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του «Once Upon A Mind», ο τραγουδιστής μοιράστηκε τις δυσάρεστες ειδήσεις ότι ο πατέρας του, Τσαρλς Μπλαντ, αντιμετώπιζε το τέταρτο στάδιο της νεφρικής νόσου. Τότε ο Τζέιμς κυκλοφόρησε το βίντεο για το τραγούδι του «Monsters», το οποίο σχετίζεται  με την υγεία του πατέρα του. «Δεν είμαι ο γιος σου, δεν είσαι ο πατέρας μου - Είμαστε μόνο δύο ενήλικοι που λένε αντίο - Δεν χρειάζεται να συγχωρήσω, δεν χρειάζεται να ξεχάσω - ξέρω τα λάθη σου και ξέρεις τα δικά μου», τραγουδά στο βίντεο, ενώ καταρρέει. «Και ενώ κοιμάσαι, θα προσπαθήσω να σε κάνω περήφανο - Έτσι μπαμπά, δεν θα κλείσεις τα μάτια σου; / Μην φοβάσαι, είναι η σειρά μου - Να διώξω τα τέρατα».

James Blunt - Monsters (Official Music Video)

Τέλος, το «Hey Jude», αν και αποτελεί ένα από τα πιο θρυλικά – και διαχρονικά – τραγούδια των The Beatles, περνά το μήνυμα ότι «η αγάπη ποτέ δεν χάνεται». Ο Πωλ ΜακKάρτνεϋ συνέθεσε το συγκεκριμένο κομμάτι για τον γιο του Τζον Λένον, Τζούλιαν, ο οποίος τότε ήταν συναισθηματικά ευάλωτος λόγω του διαζυγίου των γονιών του και της ερωτικής σχέσης που ο πατέρας του είχε συνάψει με την Γιόκο Όνο. Ένα τραγούδι που εξηγεί ότι η αγάπη των γονέων δεν χάνεται και ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

The Beatles - Hey Jude

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ