Μουσικη

Marianne Faithfull και Warren Ellis βαδίζουν μέσα στην ομορφιά

Στο νέο της άλμπουμ «She Walks in Beauty» απαγγέλλει αγγλική ποίηση και συνεργάζεται με τους Warren Ellis, Brian Eno και Nick Cave

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marianne Faithfull, Warren Ellis
© Rosie Matheson

Ακούστε το νέο άλμπουμ της Marianne Faithfull, «She Walks in Beauty», σε συνεργασία με τον Warren Ellis, με απαγγελίες μελοποιημένων αγγλικών ποιημάτων

Όπως η Μπλανς Ντυμπουά του Tennessee Williams, η Marianne Faithfull στηρίχτηκε συχνά στην καλοσύνη των ξένων - από τους Μick Jagger και Keith Richards μέχρι τον Tom Waits και τον Hal Willner (ο Willner, από τους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς της Νέας Υόρκης πέθανε τον Απρίλιο του 2020 από Covid-19). Η φωνή της Faithfull μεγάλωσε και ωρίμασε μαζί με το πρόσωπό της· σήμερα ακούγεται βαρύτονη με μια ποικιλία αποχρώσεων: είναι μια φωνή γεμάτη ουλές.

marianne_faithfull-cover-she_walks_in_beauty.jpg

Η 75χρονη Faithfull παρ’ ολίγο να χάσει τη ζωή της από Covid-19 -και, όπως λέει, «παλεύει ακόμα με τα υπολείμμετα της ασθένειας-αλλά για μια ακόμα φορά επέζησε: με το καινούργιο της άλμπουμ “She Walks in Beauty” επιβεβαιώνει τόσο την καλοσύνη των ξένων -συνεργάζεται με παλιούς φίλους όπως τον βιολιστή των Βad Seeds Warren Ellis- όσο και την ίδια της την επιβιωτικότητα. Στο άλμπουμ συμμετέχουν φτιάχνοντας ηχοτοπία ο Brian Eno και ο Nick Cave, -με τον οποίον είχε συνεργαστεί το 2018 στο “Negative Capability”- ενώ ο τίτλος οφείλεται στο γνωστό ποίημα του λόρδου Βyron «Βαδίζει μες στην ομορφιά, όπως η νύχτα στον ανέφελο ουρανό που φωτίζουν τα άστρα». Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλμπουμ spoken word με γνωστά ποιήματα ρομαντικών ποιητών, όπως του Shelley, του Wordsworth, του Keats και του Byron, καθώς και του σατιρικού ποιητή Thomas Hood του βικτοριανού Alfred Tennyson (το πασίγνωστο ποίημα του “The Lady of Shalott”).

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Παρίσι πέρυσι πριν από το πρώτο lockdown. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Faithfull μελοποιεί ποιήματα και ασχολείται με spoken word: στο “A Secret Life” του 1995 είχε μελοποιήσει Frank McGuinness, ενώ στο “Broken English” το κομμάτι “Why DYa Do It?” ήταν από ποίημα του Heathcote Williams. Το 1998, στο “Seven Deadly Sins” τραγούδησε Kurt Weill σε κείμενα του Bertolt Brecht και δέκα χρόνια αργότερα έκανε περιοδεία μαζί με τον τσελίστα Vincent Ségal -ο οποίος συνεργάζεται και στο ’’She Walks in Beauty”-απαγγέλλοντας τα σονέτα του Σαίξπηρ.

Marianne Faithfull, Warren Ellis
© Rosie Matheson

Το εξώφυλλο του άλμπουμ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι στίχοι των ποιημάτων, έχει φιλοτεχνήσει ο Βρετανός καλλιτέχνης Colin Self. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Marianne Faithfull στην ATHENS VOICE, τον Ιούνιο του 2011.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ