Μουσικη

Τα άλμπουμ που περιμένουμε να ακούσουμε το 2021

Όσα γνωρίζουμε για τα άλμπουμ και τους καλλιτέχνες που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες

dimitris_lilis.jpg
Δημήτρης Λιλής
ΤΕΥΧΟΣ 767
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ράπερ Kendrick Lamar
Kendrick Lamar © EPA/Alberto Valdes

Τα πολυαναμενόμενα άλμπουμ του 2021: Οι δισκογραφικές επιστροφές μεγάλων καλλιτεχνών και τα υποσχόμενα ντεμπούτα.

Μπορεί να είμαστε μόλις στις αρχές της νέας χρονιάς αλλά η ελπίδα για περισσότερη μουσική και για νέες συγκινήσεις, συναυλιακές και μη, είναι πιο έντονη από ποτέ. Ακόμα και αν ο ιός κρύβει επιπλέον δυσάρεστες εκπλήξεις, η αίσθηση ότι μάθαμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα στο σπίτι είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής και να μελετήσουμε ουσιαστικά τον πολιτισμό που συμβαίνει γύρω μας. Ποντάροντας τις ελπίδες τους στην όποια αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι προηγμένες μουσικά αγορές, κάνουν αργά αλλά σταθερά βήματα προς την συναυλιακή επιστροφή στην κανονικότητα ακόμα και αν ξέρουν ότι οι ελπίδες δεν είναι με το μέρος τους.

Τι σπουδαίο περιμένουμε να ακούσουμε φέτος; Τη λίστα με τα πολυαναμενόμενα άλμπουμ της νέας χρονιάς δίκαια οδηγεί ο Kendrick Lamar. Tο Roskilde Festival, περήφανα ανακοίνωσε λίγο πριν το τέλος του 2020 τον ράπερ από το Compton ως το μεγάλο του headline όνομα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε νέα μουσική από τον K. Dot μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

O Drake στις 15 Ιανουαρίου επιστρέφει στην ευαίσθητη –πλατινένια–- πλευρά του με το «Certified Lover Boy».

Η Rihana που συνεχίζει τα συναισθηματικά on/off με τον –πάντα– υποψήφιο για νέο album A$AP Rocky και από τα Μπαρμπέιντος βασανίζει (τους fans της) και βασανίζεται για το αν είναι έτοιμη ή όχι να μοιράσει νέα μουσική μετά από τέσσερα χρόνια. Το άλμπουμ πιθανόν να έχει τον τίτλο «R9» (αν βγει) θα είναι το ένατο προσωπικό της και ηχητικά θα φλερτάρει με reggae στοιχεία. Μην ξεχνάτε ότι η RiRi τρέχει παράλληλα τον κολοσσό Fendi και «μοιράζει» δείγματα αυτού του δίσκου από το 2018, αλλά δεν... Με λίγη τύχη, ίσως, φέτος.

Ο ράπερ Travis Scott
© EPA/NINA PROMMER

Το 2018, ο Travis Scott «πετούσε» στις κορυφές των παγκόσμιων charts με το «Astroworld», το 2020, αφού απέκτησε το δικό του McDonald’s γεύμα, ευχαρίστησε άπαντες για την υποστήριξη και μας βεβαίωσε ότι θα τα πούμε στην «Utopia» που ετοιμάζει για το 2021.

Οι Migos, μετά το «Culture II» του 2018, θα κυκλοφορήσουν το 3ο κεφάλαιο της κουλτούρας των δρόμων της Άτλαντα. Αρχικά, το «Culture III» ήταν προγραμματισμένο για το 2020, αλλά λίγο που ο Quavo ξανά έσμιξε με την Cardi B και λίγο η πανδημία, φτάσαμε στο φέτος με την ελπίδα ότι θα γίνει σωστά η δουλειά.

Έχετε υπόψη ότι είμαστε μέρες πριν το «Sound Ancestors» του Madlib, με τον Four Tet στη συμπαραγωγή και με το πρώτο single «Road Of The Lonely Ones» να επαναφέρει την τέχνη του sampling.

Με τον ευφάνταστο τίτλο «Melt My Eyes,See Your Future» βάφτισε το νέο του άλμπουμ ο Denzel Curry και περιμένουμε επίσημη μέρα κυκλοφορίας ενώ από ράπερ με όραμα και –σχεδόν– καλλιτεχνικό επίπεδο ανάλογο του Kendrick Lamar, αναμείνατε νέα μουσική μέσα στο 2021 από τους Vince Staples, Danny Brown, Schoolboy Q και ακολουθώντας την λογική των φεστιβαλικών ανακοινώσεων –γιατί όχι–- από τον Tyler, The Creator ή τον Frank Ocean.

Το γκρουπ Sleadord Mods

Ροκ παρακαλώ! Οι Viagra Boys έβγαλαν το νέο τους άλμπουμ «Welfare Jazz» στις 8 Ιανουαρίου. Εξίσου ωμό, λιγότερο ροκ αλλά ιδιαίτερα αυθεντικό είναι το νέο άλμπουμ των Βρετανών Sleaford Mods που κυκλοφορεί από την Rough Trade στις 15 Ιανουαρίου και έχει τον τίτλο «Spare Ribs». Αρχές του 2021 περιμένουμε επίσης το νέο άλμπουμ του αθυρόστομου Λονδρέζου Slowthai (θα έχει τον τίτλο «Tyron») ενώ λίγο πιο βόρεια πέραν από την αναμονή που δημιουργεί στο κοινό της χώρας μας κάθε νέο για καινούρια μουσική από τους Σκωτσέζους Mogwai, φέτος θα είναι η χρονιά που μετά από 16 ολόκληρα χρόνια θα επιστρέψουν οι συντοπίτες τους Arab Strap με τίτλο δίσκου που κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους. Το «As Days Get Dark» κυκλοφορεί 5 Μαρτίου. Κάπως πιο απόκοσμα και όπως πάντα στον δικό τους πλανήτη κινούνται ασφαλώς οι Cure, με τον κιθαρίστα τους Reeves Gabrels να χαρακτηρίζει το νέο τους άλμπουμ «βαρύ και σκοτεινό» σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η θρυλική goth μπάντα δουλεύει σε νέο υλικό από τις αρχές του 2019. Λέτε;   

Notwist
Notwist © Johannes Maria Haslinger

Οι άλλες δύο μεγάλες ευρωπαϊκές μουσικές αγορές, Γαλλία και Γερμανία έχουν να περιμένουν (πέραν των ηλεκτρονικής μουσικής που παράγουν) και τους indie pop δίσκους των Phoenix (που στο 2020 σκόραραν νέα μουσική για το φιλμ «On The Rocks» της Sofia Coppola) και των Νotwist αντίστοιχα. Και αν θα έπρεπε να καταγράψουμε τα «μπλιμπλίκια» του 2021, σίγουρα θα ξεκινούσαμε από το άλμπουμ των Βicep.

Christian Vogel
Christian Vogel

Ασταμάτητη ως οφείλει να είναι η ηλεκτρονική μουσική ακόμα και σε εποχές που δοκιμάζεται με τον χορό και τα clubs να κλείνουν πρώτα και να ανοίγουν τελευταία, οι ήχοι της έχουν πάρει εγκεφαλική πλέον τροχιά. Πρώτα με το μυαλό και ύστερα με το σώμα σας θα προσπαθήσουν να παίξουν και φέτος οι κυκλοφορίες της PAN του Bill Kouligas, η κολεκτίβα C.A.N.V.A.S., o 25ος δίσκος του Christian Vogel («The Rebirth Of Wonky») και η νέα house -uber cool- παραγωγός Logic 1000

Logic 1000
Logic 1000

Στην απέναντι –και ακόμα πιο ανεξάρτητη– πλευρά του Ατλαντικού, το ροκ παραμένει έρμαιο στα χέρια του Dave Grohl και της Foo Fighters παρέας του, με το «Medicine At Midnight» που κυκλοφορεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι Arcade Fire, θα πρέπει να θεωρούνται πλέον arena rock και έχουν αφήσει αρκετές υποσχέσεις για νέο άλμπουμ μέσα στο 2021 ενώ σε φιλικό προς το ράδιο κλίμα θα κινείται λογικά και το νέο άλμπουμ των Bleachers, βασικό σχήμα του σούπερ παραγωγού-συνθέτη Jack Antonoff που λίγο πριν το τέλος της περσινής χρονιάς μας χάρισε το εξαιρετικό «Chinatown», με τον Bruce Springsteen στα φωνητικά.

Κλείσιμο για τις ροκ προτάσεις με τους προσωπικούς αγαπημένους Cloud Nothings. Ο Steve Albini επιμελείται την παραγωγή στο «The Shadow I Remember» που κυκλοφορούν τέλη Φεβρουαρίου.

Cloud Nothings
Cloud Nothings © Daniel Topete

Και αν κάναμε τον ήχο λίγο πιο heavy, είναι γιατί από τις εν Αθήναις επιβεβαιωμένες συναυλίες είναι και αυτή των Slipknot στις 24 Ιουλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι για τους σιδεροκέφαλους κάθε χρόνος είναι ένας ακόμη epic χρόνος, πόσο μάλλον αν φέτος βγούνε παγανιά και μάλιστα με νέα άλμπουμ ονόματα όπως οι Ghost, Gojira, Eyehategod, Mastodon, Melvis 1983, Queens Of The Stone Age, Rob Zombie, Deafheaven, Daughters, Carcass, Cannibal Corpse, Anthrax και At The Gates μεταξύ άλλων. Ελληνική κυκλοφορία με διεθνές ενδιαφέρον, το «At Night We Prey» των death metallers Nightfall που επιστρέφουν τον Μάρτιο με ένα άλμπουμ, με ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον της κατάθλιψης.

Κάπου ανάμεσα στην jazz, την ποπ και την trip hop αναπνέει η νέα φωνή της Arlo Parks, ίσως το πιο πολυσυζητημένο νέο όνομα από το Λονδίνο. Η πρωτεύουσα της Αγγλίας έχει ασφαλώς να περιμένει νέα μουσική και από την Adele φέτος, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ονόματα όπως η FKA Twiggs και η προσέγγιση τους στον ήχο του μέλλοντος είναι που πραγματικά ασκούν επιρροή στους νέους δημιουργούς.

Ο κόσμος της παγκόσμιας jazz μουσικής, περιμένει πλέον με ενδιαφέρον κάθε νέα κυκλοφορία της ετικέτας International Αnthem από το Σικάγο και ξέρουμε σίγουρα πως το μεγάλο όνομα του label, η Angel Bat Dawid, δουλεύει νέο concept δίσκο ενώ παράλληλα περιμένουμε λεπτομέρειες για το «Black Acid Soul» της Lady Blackbird. Στη Νέα Υόρκη, η αναμονή για την επιστροφή των Menahan Street Band σχεδόν 10 χρόνια μετά το «Crossing» λαμβάνει τέλος. Στις 26 Φεβρουαρίου το «The Exciting Sounds Of Menahan Street Band» κυκλοφορεί από την Daptones και το παρεάκι που συνδέθηκε με τις δύο σπουδαίες φωνές της νέας Αμερικάνικης soul (Charles Bradley και Sharon Jones) επιστρέφει στις ορχηστρικές μελωδικές φόρμες.

Από τις φυλές νομάδων της Νιγηρίας, ο κιθαρίστας Mdou Moctar στα τέλη του 2020 υπέγραψε με την Matador Records και περιμένουμε το νέο του άλμπουμ ενώ «μάστορες» στο ανατολίτικο με λίγο desert ροκ ήχο είναι και οι γείτονες Altin Gun από την Τουρκία που ήδη ξεπούλησαν στο bandcamp τις φυσικές κόπιες του «Yol» που κυκλοφορεί 26 Φεβρουαρίου. Γεμάτοι ορχηστρικό λυρισμό.  

Με την ελπίδα ότι φέτος, επιτέλους ασφαλείς, θα συναντηθούμε κάποια στιγμή, κάπως, σε φεστιβάλ, clubs και συναυλιακούς χώρους, τα παραπάνω κρατείστε τα για μελέτη στο σπίτι και σαν κάτι διαφορετικό να ακούσουμε πριν παγώσουν όλα στην ανακοίνωση του νέου άλμπουμ της Billie Eilish.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ