Μουσικη

Πέθανε ο κιθαρίστας Έντι Βαν Άλεν στα 65 του χρόνια

Συνιδρυτής του συγκροτήματος Van Halen έδωσε μάχη με τον καρκίνο για πάνω από δύο δεκαετίες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Έντι Βαν Άλεν, θρυλικός κιθαρίστας του hard rock συγκροτήματος Van Halen, πέθανε σε ηλικία 65 ετών
O Έντι Βαν Άλεν, θρυλικός κιθαρίστας του hard rock συγκροτήματος Van Halen, πέθανε σε ηλικία 65 ετών © YouTube

Ο Έντι Βαν Άλεν, κιθαρίστας και συνιδρυτής του συγκροτήματος Van Halen, πέθανε σε ηλικία 65 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο θρυλικός κιθαρίστας Έντι Βαν Άλεν (Eddie Van Halen) πέθανε σε ηλικία 65 ετών έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TMZ, ο Έντι Βαν Άλεν άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 στο «St. John's Hospital» στη Σάντα Μόνικα των ΗΠΑ.

Συνιδρυτής του αμερικανικού hard rock συγκροτήματος Van Halen, ο μουσικός Έντι Βαν Άλεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο του φάρυγγα, ο οποίος προκλήθηκε λόγω της συνήθειας που είχε να βάζει συνεχώς στο στόμα τη μεταλλική πένα με την οποία έπαιζε την κιθάρα του. Ο Έντι Βαν Άλεν ήταν φανατικός καπνιστής. Διαγνώστηκε και πρώτη φορά με καρκίνο πριν από 20 χρόνια και ταξίδευε σε ΗΠΑ και Γερμανία για θεραπεία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειάζεται να το γράψω αυτό, αλλά ο πατέρας μου, ‘Εντουαρντ Λούντβικ Βαν Χάλεν έχασε την μακρά και επίπονη μάχη του με τον καρκίνο σήμερα το πρωί» ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Βόλφγκανγκ Βαν Χάλεν, γιος του 65χρονου θρυλικού κιθαρίστα.

Το 2000 ο Έντι Βαν Άλεν υπεβλήθη σε επέμβαση οπότε του αφαιρέθηκε το 1/3 της γλώσσας του. Το 2002 θεωρήθηκε ότι είχε θεραπευτεί από καρκίνο. Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια πηγαινοερχόταν στη Γερμανία για ακτινοθεραπείες.

Van Halen - Jump (Official Music Video)

Τη δεκαετία του ’70 ο Έντι Βαν Άλεν δημιούργησε το συγκρότημα Van Halen, που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο της hard rock μουσικής, με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Το προσωπικό ύφος και ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο έπαιζε τα riff του στην κιθάρα, σε συνδυασμό με τον χαρακτηριστικό ήχο που κατάφερνε να βγάζει κάθε φορά από τον ενισχυτή του, τον κατατάσσουν στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς κιθαρίστες στην ιστορία της hard rock μουσικής. Η εξωπραγματική ταχύτητα με την οποία κινούνταν τα δάκτυλά του πάνω στην ταστιέρα έγινε γρήγορα το σήμα κατατεθέν του. Ωστόσο, στην περίπτωσή του, αυτή η δεξιότητα δεν έβαλε στο φόντο την εκπληκτική εκφραστικότητά του, η οποία παρέμενε σε πρώτο πλάνο, κάνοντας μοναδικά τα solo του -ειδικά στα αναρίθμημα live του ανά τον κόσμο.

Craziest Eddie Van Halen solo ever!

Ο Έντι Βαν Άλεν, ο κιθαρίστας που πήγε σε άλλο επίπεδο την τεχνική του «tapping» στην κιθάρα, αφήνει πίσω του παρακαταθήκη μοναδικές στιγμές μουσικής δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Eddie Van Halen - Eruption

Ποιος ήταν ο Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντβαρντ Λοντεβέικ Βαν Χάλεν γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 26 Ιανουαρίου 1955.

Ο πατέρας του, Γιαν Βαν Χάλεν (1920-1986) ήταν μουσικός της τζαζ και λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων μετακόμισε στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Από νεαρή ηλικία, ο Έντι Βαν Άλεν, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Άλεξ (γεν. 1953), ξεκίνησαν μαθήματα πιάνου. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα ντραμς, ενώ ο αδελφός του, Άλεξ, με την κιθάρα. Γοητευμένος από τα solo των Έρικ Κλάπτον και Τζίμι Πέιτζ, αποφάσισε να γίνει κιθαρίστας, ενώ ο αδελφός του πέρασε πίσω από τα ντραμς.

Οι αδελφοί Βαν Χάλεν άρχισαν να παίζουν σε πάρτι και κλαμπ του Λος Άντζελες διασκευές και δικές τους συνθέσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μπήκαν ο τραγουδιστής Ντέιβιντ Λι Ροθ και ο μπασίστας Μάικλ Άντονι, σχηματίζοντας το γκρουπ Mammoth. Το σχήμα μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Van Halen.

Το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Warner και το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, ξεκινώντας μια σπουδαία καριέρα με πολυπλατένιους δίσκους και sold out περιοδείες, γεμάτες «εκρηκτικά» live. Ο Έντι Βαν Άλεν αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της rock και της hard rock μουσικής.

Εκτός από την κιθάρα, ο Εντι εμπλούτισε τον ήχο του συγκροτήματος με πλήκτρα (χαρακτηριστική περίπτωση το κομμάτι «Jump» του 1984), ενώ ο ίδιος συστήθηκε και ως τραγουδιστής («How Many Say I» του 1998). Η επιτυχία των Van Halen συνεχίστηκε αμείωτη, παρά την κατά καιρούς εναλλαγή των τραγουδιστών (Ντέιβιντ Λι Ροθ, Σάμι Χάγκαρ και Γκάρι Τσερόν).

Beat It

Έντι Βαν Άλεν - Το solo στο κομμάτι «Beat it» του Μάικλ Τζάκσον

Ο Έντι Βαν Άλεν συμμετείχε και σε ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών. Το διάσημο solo στο τραγούδι «Beat It» του Μάικλ Τζάκσον (1983) είναι δικής του έμπνευσης.

Ξεχώρισαν ακόμη οι συνεργασίες του με τον Μπράιαν Μέι των Queen στον δίσκο του «Star Fleet Project» (1983) και με τον Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd στο κομμάτι «Lost Boys Calling» από το σάουντρακ της ταινίας του Τζουζέπε Τορνατόρε «Ο Θρύλος του 1900» («The Legend of 1900, 1998). Συνθέσεις του περιλήφθηκαν στα soundtracks των ταινιών «The Wild Life» (1984) του Αρτ Λίνσον και «Twister» (1996) του Γιαν Ντε Μποντ.

Ο Έντι Βαν Άλεν σχεδίασε επίσης τις δικές του κιθάρες, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες από τους θαυμαστές του.

Van Halen Eruption Guitar Solo

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ