Μουσικη

Ο Τάκι Τσαν μιλάει για όλους και όλα από το Α ως το Ω

«Στις μέρες μας όλα τα ζουζουνάκια κρατάνε κι ένα mic και κάνουν σαματά»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάκι Τσαν
© Θανάσης Καρατζάς

Συνέντευξη: Ο Τάκι Τσαν μιλά για το ραπ, τους ΖΝ, το τατουάζ, την Αθήνα και φτιάχνει το λεξικό της ζωής του στην ATHENS VOICE.

Παιδί-Θαύμα. Τυμβωρύχος. Τάκι Τσαν. ΖΝ. Τιγρέ σποράκι. Τάκαρος. Όπως κι αν τον αποκαλέσεις, συνεννοείσαι, αν θέλει να συνεννοηθεί μαζί σου. Ο Παναγιώτης Στραβαλέξης είναι ένας legend του ελληνικού hip hop αφού τα έκανε σχεδόν όλα πριν τα κάνουν οι άλλοι. «Στην Αθήνα» έγινε πρώτη μούρη στις τηλεοράσεις πριν ανακαλύψουν τα clopyright late night shows πως υπάρχει ραπ. Στους δρόμους έγινε σύνθημα. Στα σώματα χιλιάδων κοριτσιών κι αγοριών έγινε τατουατζής αλλά μην του το πεις. Έφαγε πέσιμο από τα trolls. Έκανε live stream τη δίαιτά του. Έφτιαξε ρίμες από τα πεζοδρόμια κι έφτιαξε ρίμες για να πίνει ο κόσμος τσιγάρα μαζί τους. Έφτιαξε το δικό του «σχολείο» και τελείωσε τη ΖΝ Σχολή. Έκανε λάθη. Έκανε παπάδες. Έκανε αλλαγές. Τι έχει μάθει από όλη αυτή τη γύρα στην πόλη και τη ζωή μέχρι σήμερα; Γυρίσαμε μαζί του και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε.  

Τάκι Τσαν
© Θανάσης Καρατζάς

ΑΘΗΝΑ
Είναι η πόλη που μεγάλωσα και έμαθα να ζω. Όλοι αγαπάμε την Αθήνα γιατί είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία. Είναι ακόμα εδώ για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε. Με την Ακρόπολη να στέκεται από πάνω μας νιώθουμε την σκέπη των προγόνων μας. Προχωράμε μπροστά στο μέλλον, δίνουμε το παράδειγμα, γιατί έτσι κάνει η Αθήνα.

Paidi Thavma - Stin Athina

ΒΑΛΙΤΣΑ
Έχω πάντα τη βαλίτσα μου έτοιμη. Το ταξίδι σε καλεί. Όπου και να πας εκπροσωπείς τον εαυτό σου και έχεις τις αξίες σου. Έτσι και γω μεταφέρω την κουλτούρα μου, τον εαυτό μου, τη μουσική μου. Η βαλίτσα μου είναι εκεί για μένα χωρίς αυτήν δεν πάω πουθενά.

ΓΑΜΟΣ
Έτσι μάθαμε και έτσι κάνουμε. Ο γάμος είναι η αρχή της αγάπης και του έρωτα μόνο όταν είναι αληθινά τα συναισθήματα. Δεν είμαστε όλοι αγνοί άνθρωποι... Δεν είμαστε όμως και όλοι κτήνη.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Ίσως να είναι τα καλύτερα 700 ευρώ που μπορείς να δώσεις. Όταν οι άνθρωποι χωρίζουν γίνονται κακοί και δύσθυμοι, τα λεφτά τους έχουν σκλάβους και έτσι ξεσπάνε ο ένας πάνω στον άλλο και τελικά την πληρώνουν τα παιδιά. Έτσι μάθαμε και έτσι κάνουμε. Είναι παγκόσμια παράδοση. Χαίρομαι πολύ που δεν συνεχίζω τη παράδοση αυτή και σπάω την αλυσίδα του μίσους. Copy-paste. Εμπιστευτείτε με.

Δεν χρειάζεται να έχεις λεφτά για να λάμπεις. Έχω δει εγώ ανθρώπους με πάρα πολλά λεφτά και η θαμπάδα δεν φεύγει από πάνω τους.

 

ΕΡΩΤΑΣ
Όταν κάνεις έρωτα να είσαι άνετος. Αν κάτι σε χαλάει πρέπει να το πεις. Αλλιώς θα πληγωθείς. Όλοι ακούν τη λέξη έρωτας και τους έρχεται στον νου τους το σεξ. Έρωτας είναι πολλά πράγματα. Ας πούμε εγώ κάνω έρωτα με το ραπ μου την ώρα που το γράφω. Κάνω έρωτα με ιδέες που έρχονται στο μυαλό μου και κοιτάω να τις υλοποιήσω. Γιατί ο έρωτας θες δεν θες, πάντα κάτι γεννάει.

ΖN
Όλοι μα όλοι έχουν περάσει από ΖΝ φαν κάποια στιγμή της ζωής τους. Εμένα ήταν το γκρουπ μου που ήθελα να υπάρχει για να ικανοποιήσει κάποια δική μου ανάγκη. Ένα τατουάζ ΖΝ μου θυμίζει την εποχή που ήμασταν outsiders στη μουσική βιομηχανία. Αυτό που κερδίσαμε ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χρήματα. Κερδίσαμε μια ολόκληρη γενιά να μας ακολουθεί και να εμπνέεται από τα λόγια και το ύφος μας. Τους κάναμε δικούς μας και αυτοί συνεχίζουν τη δουλειά. Και έτσι το ΖΝ συμβολίζει το ραπ στην Ελλάδα. Ούτε οι πρώτοι ούτε οι εμπορικοί της εποχής. Εμείς και ο κόσμος. ΖΝ.

Τάκι Τσαν
© Θανάσης Καρατζάς

ΗΡΕΜΙΑ
Δεν ξέρω τι σημαίνει ηρεμία αλλά δεν είμαι και ταραγμένος. Όλη μου τη ζωή θυμάμαι μια φασαρία γύρω μου και με αυτόματο τρόπο να χαμηλώνει και δίνω βάση σε αυτά που αγαπώ. Δεν ηρεμώ γιατί μπορώ, και είναι πολύ δύσκολο, να μπω στο μυαλό του συνανθρώπου μου και να τον νιώσω, βλέπω τι τραβάει τα νιώθω στο πετσί μου και στενοχωριέμαι. Πώς λοιπόν να ηρεμήσει ο Τάκι Τσαν; Μάλλον με κάνα τσαγάκι από ψευτόφουντα cbd.

ΘΥΜΟΣ
Ο θυμός είναι μια δύναμη που αν μπορέσεις να ελέγξεις και να την κάνεις ζάφτι, τότε εγώ θα γίνω μαθητής σου. Προσπαθώ όταν θυμώνω να μένω μόνος μου. Προσπαθώ να δω τον εαυτό μου απέξω και να δω το δίκιο του άλλου. Γίνομαι ο σκληρότερος κριτής του εαυτού μου. Και καλυτερεύω μέρα με τη μέρα. Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις, έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα, μεγάλε. Ο θυμός είναι σαν ταύρος σε ροντέο και σε ρίχνει αμέσως.

Ι5
Αν δεν είσαι ακριβώς αυτό που θέλουν δεν σε θέλουν καθόλου. Έχω καλές εμπειρίες από τον στρατό αλλά για αυτό μάλλον φταίει που υπηρέτησα μόνο 4 μήνες.

ΚΟΥΠΛΕ
Ο κάθε άνθρωπος γράφει το κουπλέ της καρδιάς του. Είναι μια αποστολή να δώσεις 16 μπάρες και να μετρήσει από κάθε μεριά. Το style παίζει σημαντικό ρόλο στο κουπλέ. Καθορίζει τη μοίρα του. Αν ο άλλος θα το αγαπήσει εξαρτάται από τον τρόπο του καθενός. Τα πιο αδύναμα κουπλέ έρχονται σε απαίδευτους ενώ τα πιο δυνατά σε ανθρώπους με ενσυναίσθηση. Είναι μια ολόκληρη τέχνη και τεχνική. Πάντα έρχονται νέες ιδέες στο τραπέζι και πρέπει να τα μοιραστούμε για να εξελιχτούμε.

ΛΑΜΨΗ
Δεν χρειάζεται να έχεις λεφτά για να λάμπεις. Έχω δει εγώ ανθρώπους με πάρα πολλά λεφτά και η θαμπάδα δεν φεύγει από πάνω τους. Η λάμψη για κάποιους είναι απλά ένα θρίλερ για μένα είναι η κατάσταση της ψυχής... Αν λάμπει η ψυχή τότε το ακτινοβολίες και το βλέπουν όλοι. Δεν σας έχει τύχει να δείτε κάποιον και να έχει πάνω του την λάμψη; Να ξέρεις η λάμψη αυτή δεν είναι απλά κάτι που απλά προσποίησε, αλλά κάτι που έρχεται με σκληρή δουλειά μέσα σου.

ΜC
Με ένα μικρόφωνο ξεκινάει η επανάσταση. Ο MC έχει στα χέρια του ένα όπλο. Αν δεν το ξέρεις καλά μπορεί να χτυπήσεις. Δεν δίνεις ποτέ ένα μαχαίρι σε ένα παιδάκι να παίξει... Κι όμως στις μέρες μας όλα τα ζουζουνάκια κρατάνε και ένα mic και κάνουν σαματά. Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει… εγώ το λέω για να μη χτυπήσουν και μετά κλαίνε...

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Νέα Ιωνία, βασίλισσα της καρδιάς μας. Έβγαλε Καζαντζίδη, Τάκι Τσαν και Παντελίδη. Είμαστε πρόσφυγες από τη μικρά Ασία και έχουμε δικό μας ταπεραμέντο. Οι Πόντιοι και οι Αρμένιδες τους αγαπάμε εξίσου. Δεν μπορώ να βγάλω τη Νέα Ιωνία από τη καρδιά μου και ας μένω στα Βριλήσσια... Πάντα όταν περνάω από κει με το τρένο χαζεύω τα γκράφιτι και βλέπω και το σπίτι που νοίκιαζα όταν πρωτοέγινα πατέρας. Και από το μυαλό μου ξεπηδάνε εικόνες που με κάνουν να θυμάμαι αυτά που έκανα και αυτά που έχω θυσιάσει, για να είμαι σωστός απέναντι στον εαυτό μου αλλά και στην κοινότητά μας.

ΞΕΡΟΛΕΣ
Όπως αυτοί που λένε ότι δεν ξέρουν τίποτα αλλά κάτι ξέρουν έτσι είναι και οι ξερόλες, πάντα κάτι τους διαφεύγει. Κάποτε νόμιζα ότι ξέρω πολλά. Τελικά ήξερα λίγα... και όσο μαθαίνω περισσότερα καταλαβαίνω ότι τελικά ξέρω ακόμα πιο λίγα... Τουλάχιστον οι ξερόλες προσπαθούν να πουν αυτά που ξέρουν και ας το κάνουν από ανασφάλεια... Χειρότεροι είναι εκείνοι που πραγματικά ξέρουν αλλά δεν λένε.

ΟΜΟΡΦΙΑ
Αλίμονο σε όσους δεν μπορούν να την διακρίνουν σε οτιδήποτε γύρω. Είναι όλα τα πράματα μαζί. Κάποια μας αρέσουν, κάποια μας είναι αποκρουστικά. Όλα είναι τιμές της ομορφιάς. Είναι κάτι θεϊκό και δεν μπορείς να το αγοράσεις. Είμαστε όλοι όμορφοι και αν δεν με πιστεύεις ρώτα τη μητέρα σου. Θα σου πει την αλήθεια... Κοίτα στον καθρέφτη και δες το μόνος σου. Για μένα όσο πιο παράξενη φάτσα έχεις τόσο πιο όμορφη είναι... Δεν μου αρέσει η «κλασική» ομορφιά, προτείνω να το κοιτάξετε και σεις.

Παιδί Θαύμα - Ω! Θαύμα

ΠΑΙΔΙΑ
Όλοι γουστάρουν να τα κάνουν αλλά δεν χαίρονται το μεγάλωμά τους... Είναι και πολλά που είναι δυστυχισμένα και αυτό με πληγώνει αφάνταστα. Όλα τα παιδιά δικαιούνται αγάπη, στοργή και φροντίδα. Είναι δωρεάν. Δεν στοιχίζει τίποτα. Γι’ αυτό μη σε δω να παραμελείς το παιδί σου, θα με στενοχωρήσεις πολύ. Γίνε κάτι καλύτερο από αυτό που είσαι. Όλοι παιδιά είμαστε και όλοι έχουμε παράπονα. Εγώ είχα πάρα πολλά από τους δικούς μου και προσπαθώ να μην κάνω τα ίδια στα δικά μου. Θέλει δύναμη θάρρος και αντοχή. Μερικά δεν ακούνε κιόλας... Αλλά τα παιδιά όλου του κόσμου τα αγαπώ και πάντα προσεύχομαι για να είναι καλά.

Τάκι Τσαν
© Θανάσης Καρατζάς

ΡΙΜΕΣ
Ρίμες είναι η δουλειά μου. Δεν τις πολυσκέφτομαι γιατί μετά θα λείπει το αυθόρμητο και είναι βασικό στοιχείο της ραπ ποίησης. Από παλιά λέγανε αν κάνει ομοιοκαταληξία είναι και σωστό. Και το πιστεύω αυτό είναι αλήθεια... Έχω ένα κιβώτιο γεμάτο με ρίμες… Άλλες δούλεψαν, άλλες κοιμούνται στον χρόνο μέσα... Αλλά άπαξ και είναι γραμμένες τότε έχουν κερδίσει τη θέση τους στην αιωνιότητα. Τις αγαπώ πολύ.

ΣΟΥΖΗ
Όταν ένα τραγούδι κάνει την καριέρα σου ό,τι θέλει, εκεί μπορεί και να νιώσεις λίγο άβολα... Σίγουρα η Σούζη είναι ένα κομμάτι σόκιν που είναι μέσα σε κάθε κινητό από κάθε ΖΝ φαν. Δεν είμαι περήφανος πολύ για το τραγούδι γιατί είναι σκληρή η γλώσσα που χρησιμοποιεί αλλά σίγουρα με έκανε γνωστό παντού. Είναι το κομμάτι θρύλος. Κανείς δεν έχει πετύχει κάτι παρόμοιο... Αλλά περηφάνια δεν νιώθω... σκέφτομαι να κάνω ένα τραγούδι που να μιλάει για την ιστορία της Σούζης, τι έκανε μετά ... Και ότι σοβαρεύτηκε και σπούδασε και τώρα ζει μια σωστή καλή ζωή και εγώ σε σύγκριση μαζί της απλά καταστράφηκα.

Taki Tsan Stories Ep 17 - ΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΟΥΖΗ

ΤΑΤΟΥΑΖ
Το τατουάζ είναι ένα κόσμημα κεντημένο πάνω μας. Αγαπώ το κουστούμι μου και αγαπώ να το κάνω και στους πελάτες μου. Λατρεύω την ιαπωνική δερματοστιξία (ιρεζούμι) και την διαδίδω. Είναι μια παράδοση και δεν σταματά ποτέ. Θέλει να είσαι δυνατός για να αποκτήσεις ένα τέτοιο τατουάζ. Θέλει απόφαση και αφοσίωση. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι κάτι άσχημο. Αλλά ναι, σοκάρει.

ΦΟΥΝΤΑ
Είναι το δώρο του Θεού για τους καλλιτέχνες... Βγαίνει από το χώμα και είναι πράσινο... Πόσο κακό να είναι; Και μάλιστα το αλκοόλ και το ταμπάκο είναι χειρότερα από αυτό.... Ίσως θα έπρεπε να το ελευθερώσουν και να μην το κυνηγούν άλλο... Κρίμα είναι τόσος κόσμος το καπνίζει… το δέχονται… Ας κάνουν coffee shops στην Ελλάδα όπως και στο Άμστερνταμ... Πιστεύω θα πάει καλά ...θα έρχονται χαρμάνηδες από όλο τον ντουνιά να πιουν τα τσιγάρα μας και μεις θα παίρνουμε τον φόρο.... Και θα είναι καλό το σταφ πιστεύω... Ας γίνει επιτέλους.

Τάκι Τσαν
© Θανάσης Καρατζάς

ΧΡΗΜΑ
Αν θέλεις χρήμα στη ζωή σου να είσαι έτοιμος για εκπλήξεις... Όλοι ζηλεύουν εκείνους που τα έχουν. Και αυτοί που τα έχουν φοβούνται. Εγώ δεν έχω καλή σχέση με το χρήμα αλλά τα καταφέρνω ακόμα να ζω… Λίγα από δω και λίγα από κει... Πάντα έτσι ... Τίποτα δεν άλλαξε μέσα στα χρόνια… το χρήμα κάνει κουμάντο… Ξεπούλησε την ψυχή σου... Και μερικές φορές πιάνει το κόλπο… Αλλά μερικές φορές όχι απλά δεν πιάνει αλλά πέφτεις και θύμα… Καλύτερα λίγα και τίμια παρά πολλά και να μην κοιμάσαι...

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Θυμάμαι τον πρώτο υπολογιστή που είχαμε στο σπίτι μας... Πολύ παλιά... Εγώ το ήξερα ότι θα κυριαρχούσαν μια μέρα... Και είμαι σίγουρος για τα ρομπότ ότι θα μας υποδουλώσουν κάποτε... Αλλά είναι και το ίντερνετ στη μέση... Άλλο και αυτό ... Χωρίς ίντερνετ και υπολογιστή δεν μπορείς να ζήσεις σήμερα... Είναι λυπηρό που κάποια παιδιά δεν είδαν την πλατεία όπως εμείς οι μεγαλύτεροι... Χάνουν πολλά.

ΨΩΝΙΑ
Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα πάω για ψώνια. Ένα παντελονάκι, ένα πουκάμισο κι ένα μαύρο ζευγάρι παπούτσια. Τίποτα σπουδαίο. Όλα μου τα λεφτά τα δίνω για τα παιδιά μου... Ζω σαν ασκητής για πάρτη μου... Ζω με λίγα και μου αρέσει. Δεν είμαι ψώνιο να φαντάζομαι λούσα και φτερά ... Μου αρέσει το απλό. Πιστεύω λέει περισσότερα.

Τάκι Τσαν
© Θανάσης Καρατζάς

ΩΧ, ΑΜΑΝ, ΑΜΑΝ
Ο αναστεναγμός της ζωής ξεκινάει με ωχ και τελειώνει στο αμάν. Είναι μάλλον ανατολίτικη κραυγή... Όλοι το λέμε και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αμάν... Δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι στη ζωή μας... Το ωχ πρέπει να γίνει ασπίδα και το αμάν σπαθί και να το παλέψουμε παρέα, ο ένας με τον άλλο μαζί στις δυσκολίες. Είναι πολύ δύσκολο αυτό να το πιάσει κανείς αμέσως αλλά άμα δεις πιο βαθιά θα το νιώσεις και θα δεις την αλήθεια.

Τάκι Τσαν - Ακόμα Ζωντανός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ