Μουσικη

Τι ακριβώς είναι η Public Library των Radiohead;

Το γκρουπ του Thom Yorke βάζει σε τάξη τη μουσική του ιστορία

Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι Radiohead βάζουν σε τάξη το αρχειακό τους υλικό σε μια πρωτότυπη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Tεράστιο αρχειακό υλικό των Radiohead ανέβηκε online σε μια πρωτότυπη Δημόσια Βιβλιοθήκη στο επίσημο site Radiohead.com δίνοντας πρόσβαση σε ακυκλοφόρητα τραγούδια, βίντεο, εξώφυλλα και merch με απόκτηση μιας κάρτας μέλους. Για άλλη μια φορά οι Radiohead κάνουν πρώτοι ένα νέο βήμα στη διάθεση της μουσικής. Bάζοντας σε τάξη τη μουσική τους κληρονομιά.

Στην ουσία επιχειρούν να διαχειριστούν και να διαθέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τραγούδια τους που σκονίζονται στο χάος του web με κακοφτιαγμένα βίντεο χρηστών χαμηλής ανάλυσης με ενοχλητικές διαφημίσεις και τον αλγόριθμο να στέλνει το κοινό σε επόμενα βίντεο από σχετικά γκρουπ όπως πιθανότατα οι Coldplay.

Μπαίνοντας στο site του γκρουπ μπορούμε πλέον να βγάλουμε τη δική μας κάρτα μέλους, κανονικά όπως σε μια βιβλιοθήκη, και να έχουμε πρόσβαση σε ένα άρτια οργανωμένο αρχείο από τον κατάλογο του γκρουπ με λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε τραγούδι και άλμπουμ. Με τα οfficial videos, συναυλιακό υλικό σε HD χωρίς διαφημίσεις. Μαζί με b-sides, τραγούδια από συλλογές, ακυκλοφόρητο υλικό, εξαντλημένο merchandise που μπορεί να δημιουργηθεί αποκλειστικά για τον κάθε χρήστη, playlists από τα μέλη του γκρουπ, υλικό από ηχογραφήσεις στο στούντιο. 

Για το λανσάρισμα της Βιβλιοθήκης και μέχρι τις 24 Ιανουαρίου τα μέλη του γκρουπ aναλαμβάνουν ανά ημέρα καθήκοντα βιβλιοθηκάριου ξεναγώντας μας μέσω των social media στο υλικό ενώ θα είναι διαθέσιμα για stream και download μερικά δυσεύρετα κομμάτια τους από το πρώτο EP του 1992 «Drill», το «I Want None of This» από τη συλλογή «Help!: A Day in the Life» και το EP  TKOL (The King of Limbs) RMX 8.