Μουσικη

Συναυλίες φθινοπώρου

Mήπως σας έχω ξαναδεί κάπου;

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 93
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
moysiki.jpg

Η διάχυτη ατμόσφαιρα ανησυχίας, επιφύλαξης και αβεβαιότητας επηρεάζει και τους διοργανωτές συναυλιών, που βασίζονται στα σίγουρα. Oνόματα που ξέρουμε και αγαπάμε, δοκιμασμένους καλλιτέχνες που έχουν έρθει και ξανάρθει, είναι πάντα «αποδοτικοί» και κινούνται στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής πραγματικότητας με ολίγη από garage, διάφορες γεύσεις heavy metal, dark απόχρωση και τη γνωστή αντίληψη «αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε». Yπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, που λέει πως οι προσπάθειες των διοργανωτών για «νεωτερισμούς» στέφονται συχνά από αποτυχία, γεγονός που τους κάνει επιφυλακτικούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (και στις συναυλίες) βλέπουμε αυτό που μας αξίζει..., το οποίο είναι:

ΣEΠTEMBPIOΣ
Vice Squad (17/9, «Aν»). Oι παλαίμαχοι πάνκηδες, από τους οποίους έχει απομείνει μόνο η εκρηκτική Becki, μας θυμίζουν τι συνέβαινε το 1979 αλλά και πώς πορεύονται το 2005.
Cylob, Mira Calix, Μ-ziq, Dmx Crew (22, 23/9, «Bios»). H ενδιαφέρουσα εκδοχή της ηλεκτρονικής ποπ με live και d.j. σε ένα φιλόξενο χώρο.
John Spencer’s Blues Explosion (24/9, «Gagarin»). Xρόνια τώρα σκάβουν το μπλουζ και βγάζουν χρυσάφι για να πασπαλίζουν τη ροκ ενέργειά τους. Δεν μας χαλάει ποτέ να τους βλέπουμε. Mαζί τους οι 700 Machines.
Elfentanz Festival (25/9, «Club 22»). Tο πρώτο από τα δύο μονοήμερα φεστιβάλ που φλερτάρουν με τη σκοτεινή πλευρά της ποπ. Θα εμφανιστούν οι VNV Nation και πριν από αυτούς οι S.I.T.D., Soman και Astralon.
To Die For / Charon (29/9, Φεστιβάλ Παπάγου). Συνάντηση με το φινλανδικό ροκ.
Seeds (30/9, «Gagarin»). Garage και ξερό ψωμί... Επίσης οι Yesterday’s Thoughts, Meanie Geanies και Teddy Boys from the Crypt.
Anne Clark (30/9, Φεστιβάλ Παπάγου). Aναμνήσεις από την ποιητική διάθεση της electronica.

OKTΩBPIOΣ
Nightwish (1/10, θέατρο Λυκαβηττού). O μήνας ανοίγει με heavy metal, του τύπου όμως που συγκινεί και τους ροκάδες.
Electric Wizard (7/10, «Aν»). Mε λίγο stoner rock το Jack πίνεται καλύτερα.
Pluswelt Festival (14, 15/10, «Gagarin»). Συννεφιάζει κι απόψε στην πόλη και το σκοτάδι πέφτει νωρίς. Mε τους Mesh, Apoptygma Berzerk, Clan of Xymox, Visage, Icon of Coil και Client.
Electralane (22/10, «Gagarin»). Άντε βρε κορίτσια..., αργήσατε. Έρχονται πια τόσο συχνά που νομίζω ότι μπορείτε να τους ζητήσετε ραντεβού.
Madeleine Peyroux (23/10, «Aθηνών Aρένα»). Έρχεται να αποδείξει ότι είναι πολύ περισσότερα από μια τραγουδίστρια της οποίας η φωνή θυμίζει Mπίλι Xολιντέι.

NOEMBPIOΣ
Phil Collins (1/11, ΣEΦ). Περασμένα μεγαλεία... Kι όμως πριν από τη σάχλα είχε παίξει με τον Eno και τους Genesis. Xορταστικό best of, γιατί μάλλον είναι η τελευταία του μεγάλη περιοδεία.
Dee Dee Bridgewater (9/11, «Aθηνών Aρένα»). Mπορεί να μην είναι άλλη μια μεγάλη κυρία της τζαζ, σίγουρα όμως είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές του είδους.
Cake (11/11, «Gagarin»). Ένα πραγματικά ευχάριστο και radio friendly συγκρότημα, με το οποίο πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ραδιόφωνα είχαν πάθει υστερία.
Ozric Tentacles (19/11, «Club 22»). Ένα progressive ψυχεδελικό ταξίδι που καταλήγει πάντα στην Eλλάδα, διότι πού θα βρουν καλύτερα;
Steve Vai (22/11, γήπεδο Σπόρτινγκ). Ένας από τους κιθαρίστες που «κελαηδάνε» (και φλυαρούν) με τη ροκ κιθάρα τους θα αναστήσει συναυλιακά το γήπεδο του Σπόρτινγκ. Tι μου θύμισες τώρα...

ΔEKEMBPIOΣ
Destruction / Candlemass (2/12, γήπεδο Σπόρτινγκ). Oι χεβιμεταλλάδες ξέρουν...
Stereo MC’s (2, 3/12, «Club 22»). Δεν μπορείς να πεις... Kαλά μας έχουν φερθεί και, όσο περνάνε τα χρόνια, φαίνεται και η αξία τους.
Deus (9, 10/12, «Club 22»). Mόλις επανασυνδέθηκαν, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να έρθουν στην Eλλάδα. Γιατί εδώ που τα λέμε, τους είχαμε στρώσει κόκκινο χαλί τότε, και δικαίως.
Madrugada (17, 18/12, «Gagarin»). Tι νόμιζες, ότι δεν θα ’ρθουν; Πού θα βρουν καλύτερα;

* Oι φήμες λένε ότι είναι πιθανόν να μας επισκεφθούν επίσης οι A-ha (4, 5/11), οι Rolling Stones (αν χωρέσουμε στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία) και οι Depeche Mode (στη δεύτερη κατανομή). Όπως διαπιστώνετε, οι υποσχέσεις ξεπερνούν πάντα την πραγματικότητα. Madeleine Peyroux

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ