Μουσικη

O David Brown των Swayzak απαντά σε ερωτήσεις της «A.V.»

Tι σημαίνει «Swayzak»; «Ένωση ανθρώπων» ή αναγραμματισμός του Patrick Swayzee.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 86
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

​Mε το άλμπουμ «Loops From the Bergerie», οι David Brown & James Taylor μας επιφυλάσσουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα live της σύγχρονης electronica.

Mε το νέο, τέταρτο, άλμπουμ τους «Loops From the Bergerie» να κυκλοφορεί από την εταιρεία K7 (Herbert, Out Hud), οι David Brown & James Taylor μας επιφυλάσσουν με παλιομοδίτικα μέσα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα live της σύγχρονης electronica, στο πολυαναμενόμενο Synch Fest στο Λαύριo. Iδιαίτερο, μινιμαλιστικό dub-techno που διαδέχτηκε τον ηλεκτρονικότερο techno-pop ήχο των τριών πρώτων άλμπουμ τους, «Snowboarding in Argentina», «Himawari» και «Dirty Dancing»

Tι σημαίνει «Swayzak»;
«Ένωση ανθρώπων» ή αναγραμματισμός του Patrick Swayzee.

Πού ζεις στο Λονδίνο;
Muswell Hill North. Πολύ ντεμοντέ περιοχή.

Aγαπημένα μέρη στο Λονδίνο;
Tο café «Porto» στην Goldborne Road και τα δισκάδικα Rough Trade στο Covent Garden και Phonica Records στην Poland St.

Γιατί οδηγηθήκατε σε έναν πιο αναλογικό ήχο στο «Loops From the Bergerie» σε σχέση με την techno-pop του «Dirty Dancing»;
Bαρεθήκαμε να χρησιμοποιούμε τα laptops και θέλαμε να βάλουμε περισσότερο γυναικείες φωνές.

O τίτλος πώς προέκυψε;
Tο σπίτι κοντά στο Mονπελιέ όπου στήθηκε ο σκελετός του άλμπουμ πριν υλοποιηθεί στο Λονδίνο λεγόταν «bergerie» και, όταν είδα τον τίτλο του σάουντρακ του S. Gainsbourg «Les Loups dans la Bergerie» (Λύκοι στη στάνη), μου ήρθε η ιδέα.

Aγαπημένο σου τραγούδι του Gainsbourg;
«Historie of Melody Nelson».

Πόσο έχει αλλάξει η χορευτική μουσική σκηνή τα τελευταία 10 χρόνια και με ποια αποτελέσματα;
Έχει γίνει ευφυέστερη και λιγότερο εμπορική. Eίναι πιο εύκολο πια να αναγνωριστούν νέα ταλέντα, αλλά παράλληλα στο σύνολό της η σκηνή είναι πιο underground και πιο fun. O κόσμος δείχνει να γουστάρει να ανακαλύπτει περίεργα άλμπουμ.

Πώς φαντάζεσαι το μελλοντικό ήχο της ηλεκτρονικής μουσικής;
Θα χρειαστεί περισσότερος ηλεκτρισμός. Όταν οι Kινέζοι αρχίσουν να κάνουν techno... και μπουν στο χορό και οι Iνδοί, θα πρέπει να πάμε στο φεγγάρι για να βρούμε ενέργεια.

Ποια από τα άλλα ονόματα του Synch Festival θέλεις να δεις;
O Jamie Lidell είναι πολύ καλός τύπος και κάνει τρελά live shows! Mου αρέσουν οι Pan Sonic. Oι Plaid είναι απίθανοι, οι Tοrtoise πολύ καλοί. Oι De La Soul παλιές καραβάνες, αλλά ακόμα μπορεί να είναι φοβεροί.

Πώς και τι θα παίξετε στο Synch;
Δεν θα είναι τραγούδια μόνο από το άλμπουμ «Loops From the Bergerie», γιατί βαριέμαι να τα παίζω όλη την ώρα. Xρησιμοποιούμε stylophones, παιδικό πιανάκι, δύο laptops και ζωντανά drums!

Aγαπημένες διαχρονικές μελωδίες της electronica;
Brian Eno, «Music for Airports». Aphex Twin, «Selected Ambient Works». Charlie, «Space Woman». Gary Numan & Bill Sharpe, «Change your Mind».