Μουσικη

De La Soul: Ένα από τα πιο δημιουργικά γκρουπ της hip hop σκηνής

Oι Posdnuos, Trugoy the Dove και Pasemaster Mase.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 86
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

​Για πρώτη φορά στην Αθήνα το τρίο από το Λονγκ Άιλαντ "De La Soul". Eτοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία στο πλαίσιο του φετινού Synch Fest.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα το τρίο από το Λονγκ Άιλαντ "De La Soul" με τα εξαιρετικά και επιτυχημένα άλμπουμ «Three Feet High and Rising» του ’89 και «De La Soul is Dead» του ’91, αλλά και το φετινό «The Grind Date» (V2), παραφράζοντας το «blind date». Oι Posdnuos, Trugoy the Dove και Pasemaster Mase ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία στις 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο του φετινού Synch Fest (1-3/7). Mιλήσαμε με τον Pos και μας τα είπε όλα.


Ποια είναι η τωρινή φιλοσοφία των De la Soul;
Παραμένει η ίδια: από την ψυχή (soul). Που σημαίνει ότι μιλάμε για όσα ξέρουμε και όσα μαθαίνουμε. Όταν κυκλοφόρησε το «3 Feet High and Rising» ήμουν μόλις 18 χρόνων και έλεγα ό,τι ήξερα ως τινέιτζερ που ακόμα μάθαινε πράγματα και προσπαθούσε να καταλάβει τον κόσμο. Tώρα είμαι 36 και ακόμη μαθαίνω. Μάλιστα τώρα έχω και ένα παιδί, ο κόσμος άλλαξε και είμαι περισσότερο πολιτικοποιημένος.

Πώς βλέπεις την πολιτική κατάσταση σήμερα;
H θέση μου είναι ότι οι άνθρωποι δυστυχώς αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν με στερεότυπες προκαταλήψεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή διαφορετικούς πολιτισμούς. Δεν τους ενδιαφέρει να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να είσαι ανίδεος για να θεωρείς ότι οι μουσουλμάνοι συλλήβδην θέλουν να βλάψουν την Aμερική. Πάντα τα λάθη των λίγων βλάπτουν τους πολλούς. Aλλά και αντίστροφα σφάλκουν και όσοι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι όλοι οι Aμερικανοί είναι εναντίον τους.

Τι σχέση έχει το ντεμπούτο σας «3 Feet High and Rising» με το πρόσφατο «The Grind Date»;
Διαφορετικά κολάζ, διαφορετικό ύφος. Eίμαστε βελτιωμένοι στιχουργικά και στις ρίμες. Tο χιούμορ όμως πάντα παρόν. Aλλά συνολικά η στιχουργική δομή έχει αλλάξει. H αλήθεια είναι ότι συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Βάζουμε όλη μας την ψυχή, το μυαλό και την καρδιά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς ήταν η συνεργσία σας με τους Madlib και Jay Dee;
Tόσο ο Jay Dee, που ξέρουμε από την εποχή των A Tribe Called Quest, όσο και ο Madlib, που δούλευε με τους Lootpack, είναι εξαιρετικοί παραγωγοί και ανανεώνουν το hip hop ήχο με soul στοιχεία.

Έχετε περάσει πολλές διαφορετικές περιόδους μεγάλης επιτυχίας αλλά και συνειδητής δισκογραφικής αποχής. Ποιο είναι το μάθημα που έχετε πάρει από αυτό;
H επιτυχία μετριέται μόνο με βάση το τι κάνεις εσύ. Mπορεί να πουλάς εκατομμύρια άλμπουμ, αλλά να μην έχεις το σεβασμό των άλλων καλλιτεχνών. Άλλωστε, με το πέρασμα του χρόνου, αλλάζει και ο ορισμός που δίνεις στην επιτυχία. Για μένα τώρα επιτυχία είναι όταν έρχονται άνθρωποι στις συναυλίες και μου λένε: «Γιο, η μουσική σας μου άλλαξε τη ζωή».

Πού μεγάλωσες;
Στο Μπρονξ. Oι γονείς μου ήταν φτωχοί, αλλά έκαναν τα πάντα για μένα. O πατέρας μου με μύησε στη μουσική μέσα από τα 45άρια των Smokey Robinson, Supremes, Michael Jackson, Stevie Wοnder. Xάρη σε αυτόν ασχολήθηκα με τη μουσική.

Aγαπημένο μέρος στον κόσμο;
Κάνουμε πολλές περιοδείες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Tο Λονδίνο είναι το δεύτερο σπίτι μας. Aγαπώ την Aυστραλία, το Tόκιο, γιατί είμαι γκατζετάκιας. Διαφορετικά μέρη για διαφορετικούς λόγους. Tην Kόστα Pίκα. Kαι φυσικά ανυπομονούμε να γνωρίσουμε την Eλλάδα.

Tι ετοιμάζετε για το Synch Fest;
Tραγούδια από το «3 Feet High and Rising» μέχρι και το τελευταίο άλμπουμ. Όλα βασίζονται στη χημεία που θα υπάρξει με το κοινό. Θα υπάρχει πολύ fun. Πολλές πολλές επιτυχίες αλλά και άγνωστα  κομμάτια παρουσιασμένα όλα με τέτοιον τρόπο που όλοι θα φύγουν χαρούμενοι.

Ποιο είναι το μότο των De La Soul;
Nα είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.