Μουσικη

Τα καλύτερα του 2013 - Vol.10

Eικόνες, ήχοι και πληροφορίες καλών δίσκων

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56011-112568.jpg

Ξεκινώντας από τον περασμένο Φεβρουάριο, αρχίσαμε να ανεβάζουμε σε δόσεις τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2013 κατά τη γνώμη της διεθνούς κριτικής. Όσα άλμπουμ συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες από πολλά μουσικά περιοδικά και σάιτ (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κ.λπ.) αναρτήθηκαν στη σειρά θεμάτων: «Τα καλύτερα άλμπουμ του 2013» που ξεκίνησε από το Vol.1 και φτάνει τώρα στο Vol.10. Αν ανατρέξετε και στα προηγούμενα μπορείτε να έχετε μια πλήρη εικόνα για τους πιο πολυσυζητημένους και με υψηλή βαθμολογία δίσκους του 2013.

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε ανεβάσει τo Vol.1 (19/2) και ακολούθησε τo Vol.2 (27/3), το Vol.3 (8/5) και το Vol.4 (17/6), ενώ μέσα στο καλοκαίρι δημοσιεύσαμε τον απολογισμό του πρώτου 6μήνου του 2013 με το Vol.5 (16/7) που αφορούσε στους ξένους δίσκους και το Vol.6 (23/7) για τους ελληνικούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβηκαν οι καλύτερες κυκλοφορίες του καλοκαιριού με τα: Vol.7 (16/9) και Vol.8 (27/9). Τώρα, λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς παρουσιάζουμε το φθινοπωρινό απολογισμό με το Vol.9 και το Vol.10. Απομένει ένα ακόμη –το Vol.11– που θα είναι ο απολογισμός του δευτέρου 6μήνου όσον αφορά τις ελληνικές κυκλοφορίες ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ. Όλη αυτή η διαδικασία θα καταλήξει, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να παρουσιάσουμε –βασισμένοι και σε αυτό το υλικό– όχι πια την «γνώμη των πολλών» αλλά την άποψη της Athens Voice για τους δίσκους που σημάδεψαν τη φετινή χρονιά.

Mutual Benefit - Loves Crushing Diamond

Ο τραγουδοποιός από το Μπρούκλιν κάνει ένα ευαίσθητο, λυρικό, προσωπικό αλλά και έντονο πρώτο άλμπουμ, που το έγραψε on the road περιοδεύοντας στις ΗΠΑ.


Patty Griffin - Silver Bell

Ένα «χαμένο» άλμπουμ που είχε ηχογραφηθεί το 2000 και έμεινε στο συρτάρι ως τώρα, που κυκλοφόρησε με μικρές αναθεωρήσεις του υλικού.


Danny Brown - Old

Κλασικό, ατόφιο hip-hop από το Ντιτρόιτ με εκσυγχρονισμένο ήχο και με τον 3ο του δίσκο να φιλοξενεί πολύ κόσμο: Ab-Soul, A$AP Rocky, Charlie XXX κ.ά.


Juana Molina - Wed 21

Μετά από 5 χρόνια σιωπής η κυρία από την Αργεντινή που έχει βρει τον τρόπο να δώσει ένα προσωπικό στίγμα με τον electrofolk ήχο της, επιστρέφει στην δισκογραφία.


Sarah Jarosz - Build Me Up From Bones

Ο 3ος δίσκος της καλής τραγουδοποιού έχει δεχτεί την βοήθεια των φίλων της: Viktor Krauss, Aiofe O'Donovan, Darrell Scott.


Lanterns On The Lake - Until The Colours Run

Μπορεί τα αδέρφια Adam και Brendan Sykes να αποχώρησαν, αλλά οι Βρετανοί με τον δεύτερο δίσκο τους αποδεικνύουν πως το συμφωνικό/λυρικό ροκ ζει.


The Devil Makes Three - I 'm A Stranger Here

Ο θρυλικός Buddy Miller είναι που κάνει την παραγωγή στον 4ο δίσκο της alt-country/ folk παρέας.


Laurel Halo - Chance Of Rain

Να που «η σκηνή του Μπρούκλιν» διευρύνει το ηχητικό της πεδίο με ηλεκτρονικούς ήχους και techno στοιχεία.


Tamikrest - Chatma

Οι «ανταγωνιστές» των Tinariwen τους «κλέβουν» τον τραγουδιστή Wonou Walet Sidati και φτάνουν στο 3ο τους άλμπουμ συνεχίζοντας την παράδοση με τα blues/ rock της ερήμου, που τα τελευταία χρόνια γεννάει η φυλή των Tuareg.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ