- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γιατί η ελληνική μουσική εξωστρέφεια είναι πιο έντονη από ποτέ
Τρία νέα άλμπουμ που αξίζει να ακούσεις
Sugahspank! & the Swing Shoes, Logout, Adamas: Ο Μάκης Μηλάτος γράφει για τα νέα μουσικά άλμπουμ που κυκλοφορούν
Ένα γκρουπ που θα μπορούσε να ηχογραφεί στη Νέα Υόρκη, ένα ελληνοκαλιφορνέζικο σχήμα κι ένας έλληνας μουσικός που ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία. Δεν είναι οι μόνοι… Ειδικά τα τελευταία χρόνια δεκάδες συγκροτήματα και μουσικοί βρίσκουν τον τρόπο να φτάνει η μουσική τους σε ευρύτερα ακροατήρια. Είτε, με έδρα την Ελλάδα, συνεργάζονται με ετικέτες του εξωτερικού και παίζουν σε συναυλίες και φεστιβάλ, είτε κατοικούν σε ξένες μεγάλες πόλεις και συνεργάζονται με τοπικές δισκογραφικές εταιρίες, η ελληνική μουσική εξωστρέφεια είναι πιο έντονη από ποτέ και εξ αυτού και πιο ελπιδοφόρα.
Όταν το άκουσμα είναι «παραδοσιακό» και δεν έχεις να περιμένεις πειραματισμούς, ανατροπές και ριζοσπαστικές ιδέες, αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των υλικών κι αν το αποτέλεσμα είναι πειστικό.
Το δεύτερο άλμπουμ της παρέας θα μπορούσε κάλλιστα να έρχεται από το στούντιο της Daptone Records στο Μπρούκλιν αλλά ω του θαύματος είναι ένας αθηναϊκός δίσκος που φτιάχτηκε με φροντίδα, μεράκι, γνώση και σεβασμό από ικανούς μαστόρους που τιμούν την παράδοση της soul, του funk, του gipsy swing και –κυρίως– ξέρουν τι τους γίνεται.
Η φωνή της Sugahspank!, ιδιαίτερη, μοναδική, με αναγνωρίσιμο στιλ και πειστικό ηχόχρωμα, μπορεί να υποστηρίξει άξια μια τέτοια ατμόσφαιρα έτσι ώστε ο δίσκος να κυλάει ευχάριστα, να ακούγεται ολόκληρος απνευστί και να μην πέφτει στη μιζέρια του «για ελληνικός καλός είναι».
Ο 3ος δίσκος του Logout (που κυκλοφορεί από την ολλανδική Tiny Room) είναι βασισμένος σε ένα «κόνσεπτ έμπνευσης», όπως αναφέρει ο ίδιος. Πρόκειται για το σάουντρακ ενός ταξιδιού στον χρόνο και τη μνήμη με πρωταγωνιστή έναν άντρα που ξυπνάει σε ένα έρημο νησί χωρίς αναμνήσεις οι οποίες σιγά-σιγά επανέρχονται όταν βρίσκει ένα αεροπορικό εισιτήριο, ένα σημείωμα που γράφει: «αγάπα με σαν να μην υπάρχει αύριο», ένα κομμάτι από έναν χαρταετό. Εκεί βλέπει και μια άγνωστη και σιωπηλή γυναίκα. Μαζί ξεκινάνε ένα ονειρικό ταξίδι σε μέρη του 91ου παράλληλου. Η ιδέα ακούγεται πιο φιλόδοξη από το αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαραίτητο να «δει» ο ακροατής, αυτό που ενέπνευσε τον δημιουργό, όμως το άλμπουμ δεν είναι ικανό να σε οδηγήσει και σε ένα προσωπικό όραμα. Απλό, μίνιμαλ, με ηλεκτρονικούς ήχους, samples, looping και ambient ατμόσφαιρα, αλλά όχι ικανό να δημιουργήσει εικόνες και να προκαλέσει ταξίδια του μυαλού.
Ένα καλιφορνέζικο συγκρότημα με «ελληνικό αίμα» και πατήματα στην Αφρική. Ο Στέφανος Φίλιππος Διαμαντόπουλος (Phil Diamond πλέον) με μουσικό παρελθόν επί ελληνικού εδάφους σε σχήματα όπως οι The Bet και οι Travel Mind Syndrome, συναντιέται με δύο μουσικούς από την Καλιφόρνια και έναν από την Κολομβία –όλοι τους με ενδιαφέρον παρελθόν και πολλές συνεργασίες– για ένα σχήμα με feelgood διάθεση, με αναφορές στον ήχο της Καλιφόρνια, στο afrobeat, στη Λατινική Αμερική και στο ροκ σύμπαν του παρελθόντος.
Αυτό το πρώτο τους EP, που είναι το διαβατήριό τους για να μας συστηθούν, δείχνει μια συνεύρεση πεπειραμένων μουσικών που κάνουν μια επαγγελματική δουλειά, αλλά ούτε οι συνθέσεις τους έχουν τη δύναμη να γοητεύσουν, ούτε η συγκολλητική ουσία που τους συνδέει είναι ακόμη τόσο ισχυρή ώστε να αισθάνεσαι πως είναι ένα γκρουπ. Νομίζω πως η συνέχεια θα είναι αποκαλυπτική για την προοπτική τους.
Τους δίσκους αυτούς, μαζί με πολλή ακόμα καλή μουσική, μπορείτε να ακούτε κάθε Σάββατο & Κυριακή 18.00 με 20.00 στο Athens Voice Radio 102,5 στην εκπομπή του Μάκη Μηλάτου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το 2027
Το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, στις 17:00 στην ΕΡΤ1
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Ο Σπαρτιάτης ράπερ αποκάλυψε τις πρώτες ρίμες από τα νέα του τραγούδια με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Απόστολου Ζυγούρη
Η επανέκδοση ενός δίσκου-σταθμού στην ιστορία της τζαζ
Από τον Φραντσέσκο Πιεμοντέζι στον Λούκας Στέρνατ και το πιανιστικό σύνολο Piandemonium
Ένα τραγούδι για το σώμα και την ανάγκη απελευθέρωσης
Πρωτότυπες ζωντανές συναντήσεις όπου οι καλλιτέχνες μιλούν ανοιχτά και η μουσική γίνεται σχέση
Και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης
Ο μουσικός διασκευάζει το κλασικό πλέον «Driver's License»
Στις 16 Μαΐου 2026 ο Μεγάλος Τελικός στη Βιέννη της Αυστρίας
Το κορυφαίο οικονομικό Μέσο ανησυχεί για τις επιθέσεις στο ανδρικό φύλο, μετά μουσικής
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Αναδρομή στα επιτεύγματα μιας μοναδικής καριέρας - Οι σταθμοί της καλλιτεχνικής διαδρομής του
Το νέο αίμα του πανκ ροκ πλαισιώνει το παλιό στην Πλατεία Νερού
Το μουσικό της ταξίδι από τις γειτονιές της Αθήνας στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης κατακτώντας το ελληνικό και διεθνές κοινό
Τα live ραντεβού της νέας χρονιάς που δεν θες να δεις μόνο σε stories
Μιλήσαμε με τη mezzo-soprano με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.