Μουσικη

O Forest Swords επιλέγει 10 ξεχωριστές στιγμές της πορείας του

Λίγο πριν την εμφάνιση του παραγωγού της Ninja Tune στο ΑDD Festival στις 25 Μαΐου

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 703
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Forest Swords
© Paul Phung

O βρετανός παραγωγός Forest Swords επιλέγει 10 σημαντικές στιγμές της μουσικής του πορείας και μοιράζεται ιστορίες με την Kate Bush και τους Μassive Attack

Συμμετέχει στο μεγάλο φεστιβάλ για τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο ADD Fest. που επιστρέφει στις 25 Μαΐου στο Αεροδρόμιο Ελληνικού από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το six d.o.g.s Σε 4 stages από νωρίς το απόγευμα μέχρι το επόμενο πρωί σε ένα διευρυμένο ηλεκτρονικό φάσμα με 40 έλληνες και ξένους παραγωγούς από γνωστά ονόματα όπως οι Deep Dish και (Miss) Kittin μέχρι τον γερμανό παραγωγό Gerd Janson των Liquid Club Nights στο ιστορικό Robert Johnson της Φρανκφούρτης. O συνθέτης και παραγωγός από το Λίβερπουλ Matthew Barnes, που υπογράφει με το όνομα Forest Swords, δημιουργεί από το  2009 ένα ξεχωριστό μωσαϊκό από θρυμματισμένα beats και samples. Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα (και τον αγαπημένο του Κήπο στο six d.o.g.s) επιλέγει 10 σημαντικές στιγμές της πορείας του και μοιράζεται μαζί μας ιστορίες με την Kate Bush και τους Μassive Attack. 

Forest Swords

1. Tascam Portastudio 414

1. Tascam Portastudio 414

Χριστουγεννιάτικο δώρο στα 13 μου. Κατάλαβα πρώτη φορά πόσο διασκεδαστικό είναι να προσθέτεις διαφορετικούς ήχους. Το Portastudio ηχογραφούσε τα πάντα σε κασέτα αλλά είχε τη λογική των σύγχρονων προγραμμάτων τύπου Garageband. Mου έμαθε πώς να δημιουργώ layers. 

2. Korova

2380586.jpg

Μπαρ στο Λίβερπουλ που πρώτο ξεκίνησε να φέρνει μουσικούς της ηλεκτρονικής και DJs. Έβλεπα κάτι σχεδόν κάθε εβδομάδα και μου άνοιξε το μυαλό σε πολλούς νέους ήχους και δυνατότητες. 

3. Shrine

Forest Swords 'Shrine' Boiler Room Live Dance Performance


Πάντα ήθελα να συνεργαστώ σε παράσταση σύγχρονου χορού και μια γκαλερί στο Λίβερπουλ με βοήθησε να το καταφέρω. Έγραψα το  Shrine, για solo performance χορού με θραύσματα από ανάσες και ήχους σώματος. Ανυπομονώ για το επόμενο.

4. Η Kate Bush στο London Hammersmith Apollo

img_1127.jpg

Αυτή ήταν η καλύτερη συναυλία που έχω δει ποτέ. Η Κate πάντα αντιλαμβάνεται πώς να δημιουργεί το δικό της σύμπαν, όσο τρελό και αν φαντάζει απέξω. Ήταν η επιστροφή της μετά από 30 χρόνια και θύμιζε ταξίδι με αχαλίνωτη φαντασία. Μου έμαθε την αξία της αφοσίωσης στη δημιουργία ενός δικού σου κόσμου σε κάθε είδους τέχνη.

5. Massive Attack

3d.jpg


Την πρώτη φορά που πήρα mail και μου ζητούσαν να συνεργαστούμε νόμιζα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα. Έχω περάσει την εφηβεία μου ακούγοντάς τους και είμαι μεγάλος φαν των Massive. Αλλά όντως ήταν ο 3D, aka Robert Del Naja, και μου ζήτησε να γράψουμε κάτι μαζί. Ήταν το «He Said He Needs Me», μαζί με τους Young Fathers, που βγήκε τελικά σε soundtrack (Assassin’s Creed).

Assassin's Creed | Watch it Now on Digital HD | 20th Century FOX

6. Ghosts of Sugar Land

mv5byznhztrjowqtmgvjns00mwy1ltgyzmmtymm1ndhkm2fhogrixkeyxkfqcgdeqxvyote3oty3odk._v1_sy1000_cr006661000_al_.jpg


Πρώτη μου μουσική για ταινία. Μου έμαθε πολλά για τη σχέση εικόνας και ήχου. Ο σκηνοθέτης Bassam Tariq εξαιρετικά ταλαντούχος. Θα παιχτεί το καλοκαίρι στο Netflix.

7. Ninja Tune

Forest Swords - Arms Out (Official Video)


H κυκλοφορία του τελευταίου μου άλμπουμ «Compassion» στη Ninja Tune. Iστορικό label της ηλεκτρονικής σκηνής που διατηρεί όμως την φρεσκάδα του με νέα ονόματα. Το να μοιράζομαι τη δισκογραφική στέγη με ονόματα όπως oι Actress και The Bug είναι τέλειο.
 
8. DJing

Δεν έχω καθόλου dance και club culture οπότε δεν είχα την ευκαιρία να μάθω να παίζω με πικάπ ή CDJs. Ήταν παράδοξο να είμαι παραγωγός της ηλεκτρονικής και να μην έχω ιδέα πώς να παίζω. To 2018 μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω τη δική μου  DJ-Kicks συλλογή και από τότε εξασκώ τις μίξεις μου συχνά. Πάντα είναι ωραίο να μαθαίνεις νέα skills.

9. Οι συναυλίες 

forest_swords_gaz_jones-7.jpg

Ήμουν αρκετά νευρικός στην αρχή, αλλά παίζοντας σε φεστιβάλ, κάνοντας περιοδείες, βγαίνοντας ουσιαστικά από το comfort zone είναι κάτι που σε βοηθά και σου δίνει αυτοπεποίθηση. Τώρα απολαμβάνω κάθε ταξίδι και κυρίως την εμπειρία της επαφής με το κοινό. Αγαπημένα μου μέρη το Sonar Festival στη Βαρκελώνη και το Berghain στο Βερολίνο. 
 
10. Ελλάδα

29_4.jpg

Έχω ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα και πάντα ανυπομονώ να έρθω. Ο κήπος του six d.o.g.s είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Στο ADD Festival παίζω την ώρα που δύει ο ήλιος, οπότε η ατμόσφαιρα θα είναι διαφορετική από ένα κλειστό venue. Yπάρχει άλλωστε τόσο πολύ και καλή dance και techno μουσική στο βραδινό line up, οπότε δεν θα προσπαθήσω καν να το συναγωνιστώ. Θα είναι τελείως διαφορετικό το vibe.

Forest Swords - Crow (Official Visual)


Aεροδρόμιο Ελληνικού (Είσοδος από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος Κεντρική Πύλη του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου στο ύψος του Ολυμπιακού κέντρου Ξιφασκίας) Εισιτήρια διαθέσιμα στο addfestival.gr από 39. Στις 25 Μαΐου από τις 18.00 ως τις 10 το άλλο πρωί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ