Μουσικη

Τι θα ακούσουμε φέτος το καλοκαίρι (Βαρκελώνη γίναμε!)

Όλες οι σημαντικές συναυλίες και τα φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το φετινό καλοκαίρι

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 701
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Courtney Barnett © Elizabeth Weinberg
Courtney Barnett © Elizabeth Weinberg

Όλες οι σημαντικές συναυλίες και τα φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το φετινό καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να είναι το πιο πλούσιο –και με διαφορά– από οποιοδήποτε άλλο στο παρελθόν όσον αφορά στις συναυλίες και τα φεστιβάλ και δεν εννοώ μόνο στα χρόνια της κρίσης αλλά από τότε που άρχισαν να γίνονται συστηματικά συναυλίες στην Ελλάδα, πριν από 35 χρόνια. Με αφορμή όσα θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες στην πόλη, μπορούμε να αναφωνήσουμε: Βαρκελώνη γίναμε, με 200 –σχεδόν– καλλιτέχνες να εμφανίζονται μόνο στις αθηναϊκές συναυλίες.

Αν δε προσθέσουμε και όσα ενδιαφέροντα πρόκειται να συμβούν σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές από συναυλίες και φεστιβάλ, τότε η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα συναυλιακό εργοτάξιο.

FESTIVALS

25/5 - ADD - Αεροδρόμιο Ελληνικού
Αφού δεν «μπαίνουν οι μπουλντόζες» στο Ελληνικό, τουλάχιστον ας μπει λίγη μουσική. Μόνο προσοχή, παιδιά, με τα τσιγάρα, μην πάρει φωτιά το δάσος…

Η ετήσια συνεργασία της Στέγης με το Six d.o.g.s για ένα electropop φεστιβάλ με djsets, πολλές ελληνικές συμμετοχές και live. Το Athens Voice Radio 102,5 θα είναι εκεί για το πρώτο φεστιβάλ που ανοίγει την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι μουσικοί, οι παραγωγοί, τα σχήματα και οι dj’s που συμμετέχουν, είναι: Ame (live) / Anatolian Weapons / Angelo Ioakimoglu (live) / Assumers (live) / Athens Disco Kidz / Ben Klock / Christian Löffler (live) / Deep Dish / Dimitris Petsetakis (live) / Discosodoma Soundsystem / DVS1 / Dynamons / Etapp Kyle / Forest Swords (live) / Gerd Janson / ΗΧΟΤΟΠίΑ(live) / Kiasmos / Kittin / Marcel Dettmann / Miltiades (live) / Mind Against / Nastia / Sworr. (live) / Tendts(live) / Territroy(live) / Venus Volcanism & In Atlas (live)

Sworr.
Sworr.

Από 7/6 ως 30/6 - RELEASE - Πλατεία Νερού - Φάληρο
Με 9 διαφορετικές συναυλίες σε διάστημα τριών εβδομάδων, το φετινό Release παίρνει διαστάσεις υπερπαραγωγής έχοντας μία συναυλία για κάθε γούστο, από indie μέχρι heavy metal και από hip-hop μέχρι reggae και θρύλους από το παρελθόν.

  • 7/6 Damian «Jr Gong» Marley / Third World / Hollie Cook
  • 8/6 Iggy Pop / James / Shame
  • 14/6 Manowar
  • 16/6 New Order / Johnny Marr / Morcheeba / Fontaines D.C.

New Order
New Order

  • 19/6 Clutch / Black Rebel Motorcycle Club / Planet Of Zeus
  • 21/6 Cypress Hill / Dub Fx / Ταφ Λάθος / 12ος Πίθηκος
  • 23/6 Hozier / Roisin Murphy / Hooverphonic
  • 24/6 Alice In Chains / Fumanchu / 1000mods
  • 30/6 Disturbed

Από 23 ως 30/6 - SUMMERNOSTOS - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το free καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που μέσα σε μία εβδομάδα φιλοξενεί συναυλίες με πολύ γνωστά αλλά και εναλλακτικά και «τώρα που συμβαίνει» ονόματα, παράλληλα με πολλές ακόμη πολιτιστικές δραστηριότητες. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος τα ονόματα των ξένων μουσικών και συγκροτημάτων που θα εμφανιστούν είναι επιλεγμένα με γνώση, άποψη και καλό γούστο.

  • 23/6 So Percussion / Άλκηστις Πρωτοψάλτη / Slickback (dj set)
  • 24/6 Andrew Bird / Shop&Skin

Andrew Bird
Andrew Bird

  • 25/6 Neneh Cherry / Balthazar / Τετρακτύς / MCZO & Duke (dj set)

Balthazar
Balthazar

  • 26/6 Γιώργος Μαργαρίτης / Nakhane / Triptych
  • 27/6 Low / CatuDiosis (dj set)

Low
Low

  • 28/6 Local Natives / MihalisKalkanis Group
  • 29/6 L.E.J. / Rita Wilson / Yalla 2.0 / Authentically Plastic (dj set)
  • 30/6 Lisa Hannigan & stargaze / Περικλής Κανάρης / Schoolwave Rewind

26 & 27/6 - PLISSKEN - Τεχνόπολις
Το πιο «τώρα που συμβαίνει» φεστιβάλ επανέρχεται στην Τεχνόπολη με ένα χορταστικό διήμερο που περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα ονόματα μουσικών, συγκροτημάτων και dj’s από το παρόν αλλά και από το παρελθόν κι ανάμεσα τους και οι δικοί μας Black Athena. Το πρόγραμμα των 2 ημερών έχει ως εξής

26/6
Jungle /The Black Madonna / Tinariwen / Lebanon Hanover / Nicola Cruz / Jacques Greene / Rone / Lena Willikens / Black Milk / Donny Benet / Interstellar Funk / Jane Fitz / Khidja / Violet / K-X-P / Loyal / Object Blue

Tinariwen
Tinariwen

27/6
Giorgio Moroder / Hunee / Peter Bjorn & John / Boy Harsher / Bombino / Optimo / Deena Abdelwahed / Poldoore / Giant Swan / D.Tiffany / Inga Mauer / Ana Helder / Mehmet Aslan / Prison Religion / Black Athena / Triptides

Giorgio Moroder
Giorgio Moroder

10/7 - PRIMER - Πλατεία Νερού, Φάληρο
Ένα φεστιβάλ προσανατολισμένο στα dj setκαι στη χορευτική μουσική. Τα 2 πρώτα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί είναι: DJ Snake και Salvatore Gancci. Αναμένεται και η συνέχεια…

13/7 - ATHENS ROCKS - Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Το θρυλικό γήπεδο του Παναθηναϊκού αποτελούσε κάποτε σημείο αναφοράς για τις αθηναϊκές καλοκαιρινές συναυλίες και στο χορτάρι του έχουν πατήσει θρυλικά ονόματα όπως: David Bowie, Lou Reed, Bob Dylan, Talking Heads και πολλοί άλλοι. Φέτος επιστρέφει στη συναυλιακή δράση με το νεόκοπο χεβιμεταλικό φεστιβάλ Athens Rocks που μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει τα ονόματα των Slayer και των Rotting Christ.

17/7 - EJEKT - Πλατεία Νερού, Φάληρο
Κλείνει 15 χρόνια παρουσίας φέτος το Ejekt και το γιορτάζει με ένα πολύ ενδιαφέρον line up που περιλαμβάνει: Cure, Michael Kiwanuka, Ride, Khruangbin.

27/7 - TOMORROWLAND
Το εντυπωσιακό φεστιβάλ του Βελγίου, προσανατολισμένο στη χορευτική μουσική και τα djsets που είναι κάτι σαν την Disneyland της μουσικής αυτής, έρχεται φέτος και στην Ελλάδα με ένα συνδυασμό επιτόπιας δράσης και δορυφορικών συνδέσεων με το κεντρικό φεστιβάλ. Το ίδιο θα συμβεί ταυτόχρονα και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα. Στην ελληνική εκδοχή του Tomorrowland το μεγάλο όνομα θα είναι ο Armin Van Buuren, ενώ αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις.

11&12/10 - SONAR - Gazi Music Hall, Αμαξοστάσιο, Acro
Το θρυλικό φεστιβάλ της Βαρκελώνης που συγκεντρώνει κάθε χρονιά τα πιο hot ονόματα της ηλεκτρονικής (κυρίως) μουσικής, και το οποίο με franchise γίνεται και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου, έρχεται και στην Ελλάδα για πρώτη φορά με πολλά dj set αλλά και live εμφανίσεις.

Ένα διήμερο σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης και με ονόματα όπως: Paul Kalkbrenner, Unkle, Jon Hopkins, Kolsch, HVOB, Red Axes, Foreign Beggars, Worakls.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

16/5 Courtney Barnett - Fuzz
Το ροκ κορίτσι από την Αυστραλία είναι με κάθε άλμπουμ της στα «καλύτερα της χρονιάς». Καιρός ήταν να τα πούμε κι από κοντά.

Courtney Barnett © Elizabeth Weinberg
Courtney Barnett © Elizabeth Weinberg

17/5 Michelle Gurevich - Gagarin
Γνωστή μας παλαιότερα ως Chinawoman, κάνει ένα μακρύ ταξίδι από τον Καναδά ως την ευρύτερη περιοχή μας, καθώς γνωρίζει ότι βρίσκει περισσότερη αποδοχή από κάθε άλλη γειτονιά του πλανήτη.

23/5 Wire - Temple
Ένα θρυλικό συγκρότημα που έχει γράψει μεγάλη πανκ και μετα-πανκ ιστορία και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη διαδρομή του rock ’n’ roll.

Wire
Wire

25/5 Benjamin Clementine - Τεχνόπολις
Άγγλος μεν, αλλά τον ανακάλυψαν στους δρόμους του Παρισιού όπου τραγουδούσε. Θαυμάσια φωνή, ιδιαίτερος στίχος, στιλ και προσωπικότητα θα μπορούσε να είναι ο Nat King Cole του 21ου αιώνα.

Benjamin Clementine
Benjamin Clementine

28/5 Phosphorescent - Fuzz
Ο Αμερικάνος τραγουδοποιός Matthew Houck που μετράει πια πάνω από μία δεκαετία δράσης και 7 άλμπουμ κι έγινε γνωστός στα μέρη μας με το radiofriendly: «Song for Zula», έρχεται να μας συστηθεί με αφορμή τον τελευταίο του δίσκο «C’ Estlavie».

31/5 dEUS - Fuzz
Ένα από τα γκρουπ που σηματοδοτούν τα θρυλικά «indie 90s», επανέρχεται για να μας θυμίσει πως πέρασαν 20 χρόνια από το εμβληματικό τους άλμπουμ «The Ideal Crash».

15/6 Omara Portuondo - Τεχνόπολις
Η μεγάλη κυρία της εξαιρετικής παρέας Buena Vista Social Club έχει ακόμη το κουράγιο να έρχεται από την Κούβα και να ανεβαίνει στη σκηνή. Σεβασμός…

Omara Portuondo
Omara Portuondo

15/6 Jethro Tull - Ηρώδειο
Αυτοδιαψεύδονται… Από το «Too Old To Rock ’n’ Roll Too Young To Die» έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια κι όμως είναι στον δρόμο ακόμη, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής. Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends (που θα έλεγαν και οι EL&P).

21/6 J Mascis - AN Club
Ιστορία πολύ μεγάλη και με τους Dinosaur Jr και μόνος και ήχος κιθάρας τόσο αναγνωρίσιμος που θα τον καταλάβεις από μακριά, πριν φτάσεις στα Εξάρχεια.

J Mascis
J Mascis

27/6  Beth Hart - Θέατρο Βράχων
Το blues rock θα βρίσκει πάντα ευήκοα ώτα σε αυτή τη χώρα και η Beth Hart έχει αποδείξει πως ξέρει να τα τραγουδάει.

27/6  Loreena Mc Kennit - Ηρώδειο
Η καναδή μουσικός με την ιδιαίτερη σοπράνο φωνή αναζήτησε και βρήκε τις ιρλανδικές και σκωτσέζικες ρίζες της και μαζί με την κέλτικη μουσική παράδοση (και μια σταγόνα ανατολής) δημιούργησε το δικό της «μεσαιωνικό» χαρμάνι που έχει γίνει αποδεκτό με ενθουσιασμό παγκοσμίως. Εδώ επιστρέφει γιατί είναι από χρόνια καλή μας φίλη.

30/6 YoYoMa - Ηρώδειο
Τι ζητάει ένας κλασικός τσελίστας σε αυτή τη λίστα; Επειδή είναι ένας από τους μουσικούς του κλασικού ρεπερτορίου που έχει εμπλακεί πολύ με την ποπ κουλτούρα –συνεργαζόμενος με γνωστούς μουσικούς ή ηχογραφώντας «ελαφρά» άλμπουμ– αλλά κι επειδή οι πωλήσεις του και η αποδοχή που γνωρίζει, προσιδιάζει περισσότερο σε ποπ σταρ. Πάντως εδώ έρχεται για να παίξει Μπαχ στον οποίο έχει εντρυφήσει ιδιαιτέρως. 

YoYoMa
YoYoMa

3/7  Dead Can Dance - Ηρώδειο
Από το εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ με τα αρχαία ελληνικά γράμματα ως τους τίτλους των δύο πιο πρόσφατων άλμπουμ τους «Anastasis» και «Dionysus», αλλά και τις δηλώσεις συμπαράστασης στα χρόνια της κρίσης, οι Dead Can Dance δείχνουν διαρκώς πόσο συνδεδεμένοι είναι με την Ελλάδα. Κι εμείς, παιδιά, σας αγαπάμε…

Dead Can Dance
Dead Can Dance

13/7 Tindersticks - Ηρώδειο
Από τότε που ήταν μικροί ήταν ήδη ενήλικες, δημιουργώντας έναν ήχο που είναι έξω από μόδες και εποχές, διαχρονικό και με στιλ. Όσο για τη φωνή του Stuart A. Staples, τι να πεις… Απλώς απολαμβάνεις. 

Tindersticks

27/8 Prophets of Rage - Tae Kwon Do
Μία all star μπάντα με «επαναστατικό» πρόσημο. Το μουσικό μέρος των Rage Against the Machine (Tom Morello, Tim Commerford και Brad Wilk), o Chuck D και ο DJ Lord από τους Public Enemy και ο B Real (Cypress Hill) συνδυάζουν ροκ και ραπ και… όποιον πάρει ο χάρος.

Prophets of Rage
Prophets of Rage

13/9  Sisters of Mercy - Gazi Music Hall
Τα γκρίζα χρώματα του φθινοπώρου χρωματίζουν την πόλη και η φωνή του Andrew Eldritch ξυπνάει τα σκοτάδια της ψυχής. Τόσο λίγοι δίσκοι, τόσο μεγάλη ιστορία και επιδραστικότητα.

20/9  Motorpsycho - Fuzz
Το καλοκαίρι τελειώνει, καιρός να μπούμε πάλι μέσα… Εύκολο αν είναι για χάρη αυτού του σπουδαίου νορβηγικού συγκροτήματος που εδώ και 30 χρόνια μπλέκει το progressive με το σκληρό ροκ και την ψυχεδέλεια, δημιουργώντας ενδιαφέροντα και φιλόδοξα άλμπουμ.

27/9  Eros Ramazzotti - Fuzz
Η μεσογειακή παράδοση στο μελόδραμα είναι μοναδική και οι Ιταλοί, από τον Καρούζο ως τον Μοντούνιο και από τον Τόνι Πινέλι ως το Ραμαζότι, το έχουν στο αίμα τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ