Μουσικη

Δήμητρα Κακαουνάκη & Γιώτα Κοτσέτα, από τι φτιάχνεται ο Kόσμος της εκπομπής σας;

Το ραδιοφωνικό ντουέτο που μας κρατά παρέα τα μεσημέρια στο Kosmos 93,6 κλείνει τα μικρόφωνα και μας ξεναγεί στις δικές του radio days

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 703
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δήμητρα Κακαουνάκη & Γιώτα Κοτσέτα
© Θανάσης Καρατζάς

Η Δήμητρα Κακαουνάκη και η Γιώτα Κοτσέτα μοιράζονται το κοινό τους πάθος για τους μουσικούς θησαυρούς του κόσμου στην καθημερινή τους εκπομπή «alone together»

Η Δήμητρα Κακαουνάκη και η Γιώτα Κοτσέτα μοιράζονται το κοινό τους πάθος για τους μουσικούς θησαυρούς του κόσμου στην καθημερινή τους εκπομπή «alone together» από τις 2 ως τις 4 το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του Kosmos 93,6. Μοιράζονται με τον κόσμο τις εμμονές τους, ιστορίες από την καθημερινότητα ή από φανταστικά ταξίδια. Της ζητήσαμε να μας μιλήσουν για το μικρόβιο του ραδιοφώνου, το ξεκίνημά τους, τις εμμονές τους, την αθηναϊκή πραγματικότητα και τον υπέροχο ψηφιακό μας κόσμο.

Ποια ήταν όταν ξεκινήσατε και ποια είναι σήμερα τα προσόντα ενός ραδιοφωνικού παραγωγού;

Δήμητρα Κακαουνάκη: Το κυνήγι του τραγουδιού - θησαυρού, χαμένου ή φανερού, ήταν και παραμένει η προϋπόθεση.

Γιώτα Κοτσέτα: Η αισθητική, το αυτί και η αμεσότητα. Με άλλα λόγια, η προσωπικότητα.

Πότε μπήκε το ραδιόφωνο στη ζωή σας; Πώς ξεκίνησε το μικρόβιο;

Δ.Κ. Όταν μπήκα στο production του Μελωδία και αντίκρισα τη Ρηνιώ Παπανικόλα να ζωγραφίζει τις εκπομπές της.

Γ.Κ. Βρέθηκα κατά τύχη σ’ ένα σεμινάριο ραδιοφωνίας και μάλιστα επιδοτούμενο! Από τότε και μέχρι σήμερα δουλεύω στο ραδιόφωνο.

Ποιo είναι το πιο αναπάντεχο μήνυμα που έχετε δεχτεί στην εκπομπή σας;

Δ.Κ. Δεν ήταν μήνυμα, ήταν μια συνομιλία με έναν τυφλό ακροατή με πολλά χιλιόμετρα ακρόασης στο ραδιόφωνο του Kosmos 93,6.

Γ.Κ. Μια ακροάτρια που με πήρε ένα πρωί να μου πει ότι με ακούει αρκετό καιρό από το σπίτι της, μαζί με το μωρό της που χαμογελάει όταν ακούει τη φωνή μου…

Από τι φτιάχνεται ο Κόσμος της εκπομπής σας;

Δ.Κ. Από κόσμους άλλων ανθρώπων.

Γ.Κ. Από τις μουσικές που κρυφακούω, που σκάνε αναπάντεχα στο ίνμποξ μου, από τις ιστορίες που έχω στο μυαλό μου, απ’ αυτές που φτιάχνω παρατηρώντας τον κόσμο έξω, από όλα αυτά που αγαπάω, μισώ να αγαπάω, με κάνουν χαρούμενη ή με εξοργίζουν. Ένα πρωί μπήκα στο μετρό και σε κάποια στάση που κατέβαινε πολύς κόσμος πετάγεται ένας πιτσιρικάς, ήταν δεν ήταν 4 χρονών, και ρωτάει τη μαμά του: «Μαμά, που πάνε όλοι αυτοί οι κόσμοι;». Ορίστε... η πρώτη ατάκα της εκπομπής μου είναι εδώ!

atk_9948.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Τι μάθατε από τους γονείς σας και το κρατάτε για πάντα στο μυαλό σας;

Δ.Κ. Δύο μου έρχονται στο μυαλό. Και τα δύο με σημάδεψαν. Το ένα λέει «Όλα εδώ πληρώνονται» και το άλλο «Καράβι που αργεί, σκατά φέρνει».

Γ.Κ. Υπήρχε μια ατάκα που μου έλεγε ο μπαμπάς μου κάθε φορά που δεν έβλεπα σε βάθος τα πράγματα: «το τυράκι το είδες, τη φάκα δεν την είδες;»

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάτε στο στούντιο μια μέρα που ξυπνήσατε και δεν θέλατε να μιλήσετε σε άνθρωπο;

Δ.Κ. Πετώντας.

Γ.Κ. Ό,τι κι αν έχει συμβεί, όσο άσχημο κι αν είναι, μόλις μπαίνω στο στούντιο αλλάζω διάθεση. Μπαίνω σε τριπ. Είναι κάτι σαν ρόλος.

Ποιο είναι το κρυφό σας ταλέντο;

Δ.Κ. Κάνω σπαγγάτο.

Γ.Κ. Μπορώ να κάνω πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Το χάος είναι φίλος μου.

Ποιος ή ποιοι έλληνες μουσικοί ή καλλιτέχνες από αυτούς που έχετε πάρει συνέντευξη σας κέρδισαν πραγματικά;

Δ.Κ. Ο Παπάζογλου, ο Θανάσης Παπακωσταντίνου, ο Rachid Taha και ο Αχιλλέας Περσίδης.

Γ.Κ. Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο συγγραφέας που δε ζει πια, Βασίλης Ζιώγας.

atk_0031.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Τι σας ενοχλεί στην αθηναϊκή καθημερινότητα;

Δ.Κ. Όλα και τίποτα.

Γ.Κ. Η αθηναϊκή καθημερινότητα.

Πώς φαντάζεστε την Αθήνα στο μέλλον;

Δ.Κ. Ένα απέραντο trip advisor.

Γ.Κ. Multiculti.

Βλέπετε τηλεοπτικές σειρές;

Δ.Κ. Βλέπω ταινίες στο κανάλι της Βουλής.

Γ.Κ. Αυτή τη στιγμή τίποτα. Περιμένω τον επόμενο κύκλο του Sharp Objects και του The Handmaid’s Tale. 

atk_0037-edit.jpg

Ένα μότο ζωής;

Δ.Κ. Όσοι με γέλασαν, όσοι με κέρασαν, πικρό ποτήρι και άχρηστους κανόνες, θα ηττηθούν από ό,τι πιο αδύναμο, από τη χλόη που σκεπάζει ερειπιώνες.

Γ.Κ. Να μην τσιγκουνεύομαι τον χρόνο μου, τον κόπο μου και την προσπάθειά μου για τα πράγματα που αγαπώ. Να πηγαίνω μπροστά.

Ποιο είναι το πιο εξωτικό ταξίδι που έχετε κάνει στον κόσμο;

Δ.Κ. Στο Μεξικό.

Γ.Κ. Το ταξίδι στο Νεπάλ.

Ποια ήταν μια πρόσφατη είδηση που σας συγκλόνισε περισσότερο;

Δ.Κ. Είναι τόσες πολλές. Και το συγκλονιστικό σε όλες είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Γ.Κ. Το διαρκές έγκλημα απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης και της Υεμένης. Δεν αντέχω να βλέπω εικόνες υποσιτισμένων και νεκρών παιδιών.

Ποιο τραγούδι έχετε παίξει περισσότερες φορές στην εκπομπή σας;

Δ.Κ. Το «Calypso Blues» με την Calypso Rose… καλό θα ήταν να δώσω τα εύσημα στον Ιωσήφ Βάγγερ, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Kosmos 936, που μας είδε ως ντουέτο και επέμεινε να το κάνουμε.

Γ.Κ. Δεν ξέρω…. Έχω μια εμμονή με τον Benjamin Clementine τον οποίο θεωρώ υπέροχο και νομίζω ότι το «Nemesis» παίζει σταθερά εδώ και χρόνια στην εκπομπή.

Τι θα δείτε σίγουρα στο φετινό συναυλιακό καλοκαίρι που είναι πιο πλούσιο από ποτέ;

Δ.Κ. Περιμένω πως και πως να πάω στον Benjamin Clementine.

Γ.Κ. Θέλω να τα δω όλα… Και πάντως τους Dead Can Dance στο Ηρώδειο, τον Damian Marley και τον Hozier στο Release, τους Khruangbin και τον Michael Kiwanuka στο Ejekt, τους Jungle και τους Tinariwen στο Plissken…ουφ

Δήμητρα Κακαουνάκη & Γιώτα Κοτσέτα
© Θανάσης Καρατζάς

Μερικά πρόσωπα που σας εμπνέουν σήμερα;
Δ.Κ. Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η Αμερικανίδα πολιτικός και ακτιβίστρια.
 
Γ.Κ. Μου αρέσει ο Aργεντίνος Chino Darin, η Elisabeth Moss και ένας πιτσιρικάς βρετανός πολυοργανίστας που ηχογραφεί ήχους πουλιών και φτιάχνει μια ιδιότυπη αβανγκάρντ ποπ που τη λατρεύω. Τον λένε Cosmo Shaldrake.  
 

Για το κλείσιμο της ΕΡΤ;

Δ.Κ. Δεν μπορεί να κλείσει η ΕΡΤ. Eλπίζω να γίνεται όλο και καλύτερη. Κι ένα από τα καλύτερα που έχει να προτάξει, είναι αυτή η καταπληκτική ιδέα που βρήκε στέγη στην ΕΡΤ και λέγεται «Kosmos της Μουσικής».

Γ.Κ. Ήμουν παραγωγός στο Kosmos όταν έκλεισε η ΕΡΤ…  Το σοκ ήταν μεγάλο! Η κρατική ραδιοφωνία όπως και η τηλεόραση είναι δημόσια αγαθά κατά τη γνώμη μου και οφείλουν να υπάρχουν, να δουλεύουν καλά και να παράγουν έργο προς όφελος της κοινωνίας.

Σας αρέσει ο υπέροχος ψηφιακός μας κόσμος ή νοσταλγείτε και λίγο τα παλιά αναλογικά χρόνια;

Δ.Κ. Προσπαθώ να παρακολουθήσω το ψηφιακό μας κόσμο και να απολαύσω την απέραντη πληροφορία του, αλλά τελικά βρίσκομαι να νοσταλγώ τα καλοκαίρια με τις κασέτες.

Γ.Κ. Φυσικά και μου αρέσει! Aπέραντος και πολυσχιδής. Είναι γρήγορος και σε μπουκώνει από πληροφορίες. Έχεις μπροστά σου μια τεράστια μουσική βιβλιοθήκη και καμιά φορά λαχταράς να είχες 10 ζωές για να τ’ ακούσεις όλα. Το μόνο που νοσταλγώ από το παρελθόν είναι τα άλμπουμ-κόνσεπτ. Ποιος ακούει πια ένα ολόκληρο άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος; Μπορεί και κανείς...

Πώς βλέπετε το άμεσο μέλλον;

Δ.Κ. Shine On You Crazy Diamond.

Γ.Κ. Εκρηκτικό.

Περιγράψτε μας με λίγες λέξεις η μία την άλλη…

Δ.Κ. Υπέροχη γυναίκα.

Γ.Κ. Τόσο τρυφερή και γενναιόδωρη, τόσο αντάρτισσα και τσαμπουκάς… Δήμητρα Κακαουνάκη, οι αντιφάσεις σου μας φέρνουν ευτυχία.

*Η Δήμητρα Κακαουνάκη και η Γιώτα Κοτσέτα επιμελούνται και παρουσιάζουν καθημερινά 2-4 το μεσημέρι τη ραδιοφωνική εκπομπή Alone Together στο Kosmos 93.6 FM

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ