Μουσικη

Ch-ch-changes: Αφιέρωμα στο αστρικό σύμπαν του David Bowie

Οι Βαγγέλης Γερμανός, Τόλης Φασόης και Lou Is μιλούν για τη σχέση του με τον Starman πριν τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 702
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
unnamed-1.jpg

Λίγο πριν το αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ζητήσαμε από τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Tόλη Φασόη και τη Lou Is να μας μιλήσουν για τoν δικό τους David Bowie.

Πώς μπορείς να ταξιδέψεις σε μια τόσο μοναδική και τεράστια πορεία και να εστιάσεις στους σταθμούς και τις μεταμορφώσεις μιας τόσο σπουδαίας περσόνας όπως του David Bowie; Ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό σχήμα, η Heroes Tribute Band, θα μας δώσει την απάντηση με ένα μουσικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Starman με χορηγό επικοινωνίας το Athens Voice Radio 102.5. Ένα σχήμα ειδικά δημιουργημένο για το αφιέρωμα αυτό από τον Γιώργο Μπίλιο με συντελεστές τους Νεκτάριο Nekk Γεωργιάδη, Τόλη Φασόη, Lou is, Sugahspank! και  special guest τον Βαγγέλη Γερμανό. Λίγο πριν το αφιέρωμα ζητήσαμε από τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Tόλη Φασόη και τη Lou Is να μας μιλήσουν για τoν δικό τους Bowie.

Αν η ανθρωπότητα έπρεπε να στείλει ένα μόνο κομμάτι του David Bowie στο διάστημα, ποιο θα ήταν και γιατί;

BAΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Το «Space Oddity». Είναι το πιο «διαστημικό» κομμάτι του.

TOΛΗΣ ΦΑΣΟΗΣ: Με την πρώτη ματιά θα έλεγα κάποιο από τα διαστημικά του τραγούδια, με το «Starman» να κερδίζει στα σημεία. Ωστόσο θα επέλεγα το «Golden Years» ώστε οι εξωγήινοι φίλοι μας να ακούσουν κάτι πιο funky.

LOU IS: Το «Life on Mars». Το οποίο έχω τη μεγάλη χαρά να τραγουδάω στο αφιέρωμά μας και κάθε φορά συγκινούμαι και ενθουσιάζομαι με την ιδιοφυΐα του David Bowie.

-fas-.jpg
Τόλης Φασόης

Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τον Bowie και το έργο του;

Β.Γ. Είμαι φαν του Bowie. Τον θεωρώ καταπληκτικό τραγουδοποιό, καινοτόμο, εμβληματική περσόνα του ροκ και πηγή έμπνευσης.

T.Φ. Πολλοί μουσικοί, αν όχι όλοι, έχουν έναν ήρωα. Κάποιον που θαύμαζαν, μελέτησαν ή απλώς κόπιαραν. Με τον Bowie έκανα και τα  τρία. (Γέλια) Αυτό που πραγματικά μου άρεσε ήταν ωστόσο ότι στην τελευταία του περίοδο χρησιμοποίησε τις χαμηλές του (τσεκάρετε το «Cat People» ή το «Sound and Vision») το οποία βρήκα εξαιρετικό μέσα σε ένα ροκ context.

L.I. Η προσωπική μου σχέση με το David Bowie ξεκίνησε σχετικά αργά στη μουσική μου εκπαίδευση, ας το πούμε. Μικρή δεν θυμάμαι να ψάχνω το έργο του ούτε και να καταλαβαίνω τόσο αυτό που άκουγα. Κάπου στα 25 και μετά άρχισα να ανακαλύπτω αυτόν τον τεράστιο κόσμο με τα τόσο πολλά πρόσωπα που δεν σταματά να σε εκπλήσσει και να σε παρασύρει σε ανεξιχνίαστα μονοπάτια

Ποιο τραγούδι του ακούσατε πρώτη φορά;

Β.Γ. Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν τα «Jean Genie» και «Space Oddity».

Τ.Φ. Άκουσα το «Space Oddity» όταν ήμουν στο δημοτικό αλλά δεν ήξερα ποιος ήταν ο τραγουδιστής. Οι πληροφορίες ήταν δυσεύρετες εκείνη την εποχή. (Γέλια) Αυτό που έκανε τη δουλειά ήταν το πρώτο τραγούδι στο άλμπουμ Ziggy  Stardust, με τίτλο «Five Years». Aγόρασα αμέσως το άλμπουμ.

L.I. Δεν θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ότι ήταν το «Space Oddity» μεταξύ άλλων τίτλων που άκουγα μέσα στα χρόνια στο ραδιόφωνο, από φίλους κ.λπ.

lou_profile-pic.jpg
Lou Is

Τι είναι αυτό που σας (ή που μας) έμαθε ο Bowie;

Β.Γ. Η δημιουργικότητα δεν έχει όρια. Ο καλλιτέχνης εφευρίσκει συνεχώς καινούργιες εικόνες του κόσμου και του εαυτού του.

Τ.Φ. Να υψώνουμε τη σημαία της διαφορετικότητας. Το να ζεις στο Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, το να είσαι διαφορετικός ήταν μια ευθεία επαναστατική πράξη απέναντι στο σύστημα καθώς τα φασιστικά καθεστώτα επιθυμούν την ομοιογένεια. Το γεγονός ότι γοητευτήκαμε από την glam αισθητική της εποχής, με  make up και πολύχρωμα κουρέματα ήταν ένα σοκ για όλους στην παρέα μου.

L.I. Μου μαθαίνει ακόμα τη σημασία της ελευθερίας να εκφράζεσαι, να είσαι ο εαυτός σου όποιο και να είναι το κόστος και βέβαια ότι αυτός, ο εαυτός, μπορεί και να αλλάξει, να εξελιχθεί, να εξερευνήσει κομμάτια του που ίδιος δεν ξέρει ακόμα. Μάλιστα νομίζω εκεί εντόπιζε ο ίδιος το νόημα της καλλιτεχνίας.

Ποιο στίχο του κρατάτε για πάντα στο μυαλό σας;

Β.Γ. Let Yourself Go. (Από το τραγούδι «The Jean Genie»)

Τ.Φ. The sun machine is coming down and we're gonna have a party (Από το τραγούδι «Memory of a Free Festival»)

L.I. We’re Absolute Beginners… (Από το τραγούδι «Absolute Beginners» )

germanos_plain.jpg
Βαγγέλης Γερμανός

Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Β.Γ. Συνεχίζω τις «βόλτες» μου σε όλη την Ελλάδα με τακτικές «αποδράσεις»…

Τ.Φ. Είμαι στο στούντιο γράφοντας νέα τραγούδια…

L.I. Ετοιμάζω υλικό για το νέο μου άλμπουμ, διαδικασία που κρατάει πολύ και έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και επίσης ετοιμαζόμαστε μαζί με τις αγαπημένες μου Nalyssa Green και Sugahspank! για μία μίνι καλοκαιρινή περιοδεία με το αφιέρωμα στο Leonard Cohen.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα στο David Bowie στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ