Μουσικη

Η Νέα Υόρκη με ψήφους 68-0 τιμά τους Wu-Tang Clan, Notorious B.I.G. και Woody Gathrie

Ο Δήμος που δίνει το παράδειγμα και δείχνει πώς μια πόλη είναι συνδεδεμένη με το σήμερα

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-2246287.jpg
Wu Tang Clan, © Kevin Winter/ImageDirect/Ideal Image

Πώς φαίνεται πως μία πόλη είναι συνδεδεμένη με το σήμερα; Ότι νοιάζεται να τιμά την τέχνη και τον πολιτισμό που έχουν περάσει από τους δρόμους της; Πως ξέρει τι σημαίνει ποπ κουλτούρα; Τιμώντας και αναγνωρίζοντας αυτά που συμβαίνουν «τώρα», αυτά που μπορούν να συνδέουν τους κατοίκους της πόλης μεταξύ τους, να καταλαβαίνουν σε τι δρόμους περπατάνε. Όχι μόνο ο αρχαίος πολιτισμός, όχι μόνο τα απολύτως καταξιωμένα ονόματα, όχι μόνο αυτούς που βραβεύει η Ακαδημία, όχι μόνο ονόματα πόλεων από αμηχανία αλλά και ονόματα που δείχνουν πως αυτοί που διοικούν την πόλη ζουν στο σήμερα και ξέρουν τι συμβαίνει και πως έχουν ακούσει και κανά δισκάκι στη ζωή τους. Κι επειδή δημοτικές εκλογές έρχονται ας δώσουμε ένα δείγμα του τι κάνει η Νέα Υόρκη που την βοηθάει να είναι μια σύγχρονη και μοντέρνα πόλη και ίσως φανεί χρήσιμη πληροφορία στους κυρίους Μπακογιάννη, Ηλιόπουλο και Γερουλάνο που νέοι άνθρωποι είναι κι έχουν μια ευκαιρία να δείξουν πως δεν φέρονται σαν γέροι. Και όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε κάθε υποψήφιο Δήμαρχο περιοχής της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων, που συνήθως η ενασχόληση τους με τα πολιτιστικά είναι κάτι επετειακές ρεμπέτικο/κλαρίνο/έντεχνο/κλάψτα Χαράλαμπε συναυλίες που το μόνο που αναδεικνύουν είναι το χαμηλό (ή κομματικό) επίπεδο του πολιτισμού τους.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης αποφάσισε (με ψήφους 68-0 παρακαλώ) να τιμήσει τον Notorious B.I.G., τους Wu-Tang Clan (και στο πρόσωπο τους όλη την κουλτούρα του χιπ-χοπ) αλλά και, τον Woody Gathrie δίνοντας το όνομά τους σε δρόμους της πόλης.

Έτσι στην γειτονιά του Μπρούκλιν όπου μεγάλωσε ο Notorious B.I.G ένας δρόμος θα μετονομαστεί σε Christopher Wallace Way (που είναι το κανονικό του όνομα), ενώ στην περιοχή Staten Island θα υπάρξει η Wu-Tang Clan District.

Σε μια γειτονιά του Μπρούκλιν έζησε και ο Woody Guthrie την δεκαετία του ’40 και γι’ αυτό ένας δρόμος κοντά στην Mermaid Avenue στο Coney Island θα φέρει πλέον το όνομα του.

Να θυμίσω πως ο ίδιος Δήμος πριν από μερικά χρόνια μετονόμασε το Palmetto Park του Μπρούκλιν σε Adam Yauch Park τιμώντας τον πρόωρα χαμένο Beastie Boy. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ