Μουσικη

15 ερωτήσεις στον Buscemi

Ο Βέλγος που μας έδωσε το eclectic άλμπουμ της χρονιάς

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Buscemi - Luna Misteriosa (feat. Luigi Catalano)

Το πραγματικό του όνομα είναι Dirk Swartenbroekx. Μπορείς να το προφέρεις; Οκ, δεν έχει σημασία. Επειδή η μουσική του και το άλμπουμ «Luna Misteriosa» που έσκασε μέσα στο 2018, έγινε το τόσο πολύ κατάλληλο σάουντρακ για αεροπορικά ταξίδια, αεροδρόμια ή διαστημικούς σταθμούς όπως το lounge στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», που πραγματικά, δεν έχει σημασία πώς το λες αλλά πώς το χορεύεις. Πώς το λικνίζεις, για την ακρίβεια.

architect_buscemi_colour.jpg

Ο Dirk μας το έκανε πιο εύκολο: Διάλεξε για όνομα το ιταλικό Buscemi.

Μέσα στο όνομα Buscemi μπορείς να βρεις: lounge, jazz, house, bossa, latino grooves και drum n’ bass. Οι πιο 90ς φίλοι θα το συνδύαζαν με ποτά όπως μαρτίνι. Για κάτι πιο σύγχρονο θα διαλέγαμε απλώς νερό και μέντες.

Ο Buscemi λοιπόν είναι παραγωγός, συνθέτης, remixer, ενορχηστρωτής και DJ. Περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη είτε ως DJ είτε με τη full μπάντα του, που περιλαμβάνει μερικούς από τους καλύτερους live μουσικούς του Βελγίου και εμφανίζονται σε φεστιβάλ όπως το περίφημο ADA Festival στο Άμστερνταμ.  Ο Buscemi έχει κάνει remix για καλλιτέχνες όπως οι Melody Gardot, Calexico, Hooverphonic, Isabelle Antena, έχει κυκλοφορήσει σε ετικέτες όπως η Blue Note και η Ministry Of Sound και έχει επιμεληθεί σάουντρακς.

Το κομμάτι «Luna Misteriosa» έχει αυτήν τη ζεστή, ιταλική φωνή του Louigi Catelano που είναι μία σίγουρη επιλογή για να σε ταξιδέψει σε σίγουρο, στέρεο ευρωπαϊκό ραδιόφωνο. H Annebeth, μία από τις πιο επιδραστικές blogger του Βελγίου, χαριτολογώντας είπε για το Luna Misteriosa, «αυτό το τραγούδι θα σκότωνε για να το πει ο Adriano Celentano…η επιθυμία να το τραγουδήσεις είναι ακαταμάχητη!»

 

Buscemi - Luna Misteriosa (Dim Zach Remix)

Ζητήσαμε από τον Buscemi να μας απαντήσει σε 15 ερωτήσεις.

Πριν ξεκινήσουμε όμως, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και ακούστε σε λούπα το ακαταμάχητο «Chop Choy Boogie».

Buscemi - Chop Choy Boogie

Ποια είναι τα highlights της προσωπικής σας ιστορίας μέχρι τώρα;
Το ότι μπορώ να ζω για περισσότερα από 20 χρόνια τώρα, από τη μουσική μου. Νομίζω ότι είναι κάτι που εμπλουτίζει τη ζωή μου. Είμαι ένας ανεξάρτητος καλλιτέχνης που μπορώ να κάνω ό,τι μου αρέσει. Επίσης, πολύ καλό στοιχείο της δουλειάς μου είναι ότι ταξιδεύω. Ήδη έχω επισκεφθεί περισσότερες από 40 χώρες μέσα από τη μουσική μου. Το ότι συναντώ πολλούς ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, είναι επίσης σπουδαίο.

Το πραγματικό σας όνομα είναι Dirk Swartenbroekx: ποιες άλλες επιλογές ψευδώνυμου είχατε εκτός από το Buscemi;
Καμία. Νομίζω ότι το Buscemi είναι ένα πραγματικά ωραίο όνομα. Έχω γνωρίσει τον Steve Buscemi προσωπικά και αγαπώ την Ιταλία. Αυτός είναι και ο λόγος που διάλεξα αυτό το όνομα. Μου ταιριάζει τέλεια.

Πέντε πρόσωπα που σας έχουν επηρεάσει:
Steve Buscemi
Bettie Page
Jim Jarmush
Basement Jaxx
Art Blakey

Δέχεστε τον όρο “lounge music” για τη δουλειά σας; Ή τι άλλο θα διαλέγατε;
Η μουσική που κάνω δεν είναι μόνο lounge music. Είναι χορευτική μουσική με ζεστούς ήχους. Είναι eclectic. Έχει επιρροές από όλο τον κόσμο. Καλύτερος όρος είναι να πούμε feel good music.

Είχατε ποτέ δικό σας “bachelor’s lounge”;
Όχι, αλλά έχω μείνει σε πολλά bachelor's lounges σε όλο τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεκριμένο είδος «Ευρωπαϊκής μουσικής»; Ή πρόκειται απλώς για ένα πάτσγουερκ από διαφορετικά στιλ;
Φυσικά, κάθε χώρα έχει τη δική της χαρακτηριστική μουσική. Αλλά στην ηλεκτρονική μουσική, είναι πολύ εύκολο να αναμειγνύονται τα στιλ από όλο τον πλανήτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που να ακούγονται συγκεκριμένα «ευρωπαϊκά». Σήμερα η μουσική είναι για μένα ένα πλούσιο mix από διαφορετικούς πολιτισμούς. Τα πάντα είναι δυνατά.

Η σημερινή μουσική: είναι όλη βασισμένη στον παραγωγό;
Άρχισα να δουλεύω στη μουσική σκηνή το 1995. Κι έτσι ναι, είναι όλη βασισμένη στον παραγωγό. Μου αρέσει να δουλεύω στο studio. Εξίσου όμως χρειάζομαι να παίζω και live σαν μουσικός και σαν dj. Είμαι πολύ ευτυχισμένος όταν βρίσκομαι επάνω στη σκηνή και παίζω για τον κόσμο. Μου αρέσει ακόμα να παρτάρω και απολαμβάνω τη νυχτερινή ζωή. 

Buscemi - Addicted (feat. Leo Wood)

Πώς επιλέξατε τα ονόματα που καλέσατε για τα φωνητικά στο τελευταίο σας άλμπουμ;
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνωστοί μου. Ο Luigi Catalano είναι ένας καλός ιταλός φίλος μου. Τον ξέρω εδώ και χρόνια. Με τον Peter Lesage δουλέψαμε μαζί σε live. Είναι εξαίρετος πιανίστας. Η Lady Cath είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Είναι πολύ δημοφιλής στο Βέλγιο και είχε τραγουδήσει και στο άλλο μου hit πριν 9 χρόνια, το Dipso Calypso. Η Yael Meyer είναι από τη Χιλή. Την γνώρισα κάποτε όταν έκανε περιοδεία στο Βέλγιο και ήρθε στο στούντιό μου. Ο Leo Wood είναι από το Bristol. Δουλεύουμε πρώτη φορά μαζί. 

Πείτε μας μερικά από τα «ένοχα μυστικά» της δισκοθήκης σας.
Είχα αρχίσει να αγοράζω κάθε είδους μουσική από τα 14 μου. Έτσι λοιπόν έχω περισσότερους από 10.000 δίσκους στο σπίτι μου.  Έχω τόσα πολλά highlights ανάμεσά τους, σε όλα τα είδη των στιλ.

Σου δίνω 10 από τα καλύτερά μου όλων των εποχών:
Lambert Hendricks and Ross - Moanin
Zero DB - Come Party
Laurent Garnier - Astral Dreams
DJ Food - Dark Lady
Feist - Gatekeeper
Raw Deal - De La Bass (Mousse T House Mix)
Herbert - I hadn't known
Marcos Valle - Crickets sing for anamaria
Jorge Ben - Take it easy Charlie
Fela Kuti - Water No Get Enemy

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε και γιατί;
Ήταν οι Bow Wow Wow στο τραγούδι C30 C60 C90 Go! Ένα 7ιντσο, στα 14 μου, ένα κομμάτι τύπου πανκ στο οποίο είχε κάνει την παραγωγή ο Malcolm Mclaren για την EMI.  Ο Mclaren ήταν κάποτε ο μάνατζερ των Sex Pistols. Μου άρεσε το πανκ και το new wave και τότε και τώρα. Ακόμα ακούω μπάντες όπως οι Crass. 

Bow Wow Wow-C30 C60 C90 Go!

Ποιο ήταν το τελευταίο mp3 που κατεβάσατε και γιατί;
Το Novalima - Diablo (DJ Smash remix) έναπολύ ωραίο κομμάτι για την πίστα.

Προτείνετέ μας τα πέντε καλύτερα μέρη για να ακούει κανείς τη μουσική σας.
Στο αυτοκίνητο.
Στο σπίτι αραχτός στον καναπέ.
Στην πλαζ ή στην πισίνα.
Στο τζακούζι σας.
Στη δουλειά.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αεροδρόμιο στον κόσμο και γιατί;
Το Tokio. Τα πάντα είναι υπερμοντέρνα και καλά οργανωμένα.

Το καλύτερο στο οποίο έχετε βρεθεί και γιατί.
Το φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ. Έπαιξα εκεί σε μία ξύλινη κατασκευή που είχε φτιάξει ένας Βέλγος καλλιτέχνης. Τρελαμένοι άνθρωποι σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον. Είναι ένας συνδυασμός χίπικου φεστιβάλ και rave. Τα πάντα είναι πιθανά να συμβούν εκεί. Οι άνθρωποι είναι ντυμένοι σαν freaks και παρτάρουν σαν τρελοί. Στο τέλος του φεστιβάλ, βάζουν φωτιά σε έναν ξύλινο άνθρωπο. Αξέχαστη εμπειρία.

Τι δουλεύετε αυτή την εποχή;
Δουλεύω πάνω σε μερικά remixes για τους καλλιτέχνες. Και θα κυκλοφορήσω ένα νέο άλμπουμ μαζί με έναν Ισπανό μουσικό, τον EL RUBIO. Θα είναι ένα άλμπουμ flamenco house και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Live του Buscemi στο Gazarte στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ