Μουσικη

Smokey bandits

Nέα κυκλοφορία. Με ρετροφουτουριστικό ήχο που αποκαλύπτει ένα ιδιότυπο cult soundtrack στις ταχύτητες του Tarantino

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 295
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4876-12006.jpg

Nέα κυκλοφορία. Με ρετροφουτουριστικό ήχο που αποκαλύπτει ένα ιδιότυπο cult soundtrack στις ταχύτητες του Tarantino. Πίσω από τον μπαρουτοκαπνισμένο κόσμο του γκρουπ βρίσκονται ο Δημήτρης Νάσιος και ο Γιώργος Φωτιάδης, με πολλούς ακόμη μουσικούς και πνευστά, που θυμίζουν Gotan Project και Calexico με στοιχεία από την ελληνική και τη βαλκανική μουσική παράδοση. Δες τι είπαν στην ATHENS VOICE με αφορμή την πρώτη τους κυκλοφορία από την KLIK RECORDS με τον επεξηγηματικό τίτλο “Debut”. 

Πόσο τζαζ είναι η κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα; Πότε τη βλέπετε να γίνεται nu; Πιο τζαζ δεν γίνεται! Πιστεύουμε πως ήρθε επιτέλους η στιγμή να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να μπούμε στον ίσιο δρόμο. Να σταματήσουμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε, και πάνω απ’ όλα  να κοιτάμε και λίγο μπροστά. Να μείνει και κάτι για τις μελλοντικές γενιές. 

Πότε μπήκε η πρώτη ιδέα για την ηχογράφησή του “Debut”; Το “Debut” ξεκίνησε το 2007. Καθόμουν στο studio μου έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο μου δίσκο κι άρχισα να σκέφτομαι τι θα ήθελα να κάνω. Είμαι υπέρ της συνεργασίας, αφού για μένα η μουσική είναι «ομαδικό άθλημα» κι έτσι μου ήρθε στο μυαλό ο Γιώργος. Είχαμε συναντηθεί μια φορά στο παρελθόν και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο ταιριάζαμε σε απόψεις και νοοτροπία. Τον πήρα τηλέφωνο και του πρότεινα να έρθει να μείνει μαζί μου στην Αθήνα. Δεν δυσκολεύτηκα και πολύ να τον πείσω, μιας και αυτός ήταν σε παρόμοια κατάσταση με μένα, και το ίδιο απόγευμα μπήκα στο αυτοκίνητο και ξεκίνησα για Θεσσαλονίκη! Το επόμενο πρωί καθίσαμε με δύο φραπουτσίνο καραμέλα και συζητούσαμε ποια μουσική κατεύθυνση να πάρουμε. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τους Smokey Bandits. 

Πόσο καιρό δουλεύτηκε; Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια συνεργασία με 17 μουσικούς από όλο τον κόσμο, συνεχή δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αλλά και ταξίδια σε ξεχασμένα χωριά της Ελλάδας με μικρόφωνα και κάρτες ήχου. Χρειάστηκαν επίσης ατέλειωτα ξενύχτια με νεύρα, γέλια και κλάματα, είτε δουλεύοντας είτε απλά βλέποντας ταινίες όπως το «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», με τον Κωσταντάρα να δίνει ρεσιτάλ σε όλα τα νυχτερινά  μαγαζιά της Αθήνας (ακούστε το “Holidays in the Sun”), αλλά και ξένες ταινίες όπως το «Όλα είναι φωτισμένα». 

Ποσό ρετρό και πόσο φουτουριστές είστε; Η απάντηση βρίσκεται στο δίσκο μας. Είμαστε μοντέρνοι παλαιομοδίτες και παλαιομοδίτικα μοντέρνοι. 

Πού βρίσκει κανείς τους Smokey Bandits; Αν πούμε ότι θα μας βρείτε κάπου έξω, όσοι μας ξέρουν θα γελάνε για 3 μέρες. Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε συνέχεια, πάμε μόνο στις συναυλίες μας ή σε κάνα καλό παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Επίσης μας αρέσει να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, να ανοίγει το μάτι μας λίγο. 

Ποια πλευρά του Ατλαντικού προτιμάτε μουσικά; Είμαστε fan της Λατινικής Αμερικής και όλων όσων αντιπροσωπεύει και μας έχει σίγουρα επηρεάσει μουσικά από πολύ μικρή ηλικία.

5 μουσικοί  που καθόρισαν τον ήχο σας; Goran Bregovic, Chet Βaker, Louis Armstrong, Paco de Lucia και Erik Satie.

Περιγράψτε με λίγες λέξεις την πιο αγαπημένη σας ταινία από τον Ταραντίνο, χωρίς να πείτε τον τίτλο της. Misirlou, Jungle Boogie, Son Of A Preacher Man, Teenagers In Love, Girl, You’ ll Be A Woman Soon και Out Of Limits.

Πόσο freestyle είστε; Από τα πρώτα μας βήματα δεν είχαμε κολλήσει ποτέ σε ένα συγκεκριμένο είδος και συνεχώς δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα.

Ποιοι είναι οι κινηματογραφικοί σας ήρωες; Here comes the Spiderman!

Και ποιοι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή; Δ.Ν. Ο παππούς μου ο Μήτσος. Γ.Φ. Η μητέρα μου. ●

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ