Μουσικη

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο των Residents, Homer Flynn

Τι έχει αλλάξει από την τελευταία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2008; Το μόνο σίγουρο είναι τα εσώρουχα.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 436
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο των Residents, Homer Flynn. 40 χρόνια στη μουσική πιάτσα ανακατεύουν συνεχώς την τράπουλα με κρυμμένα τα πρόσωπα τους.

Είναι τρελοί αυτοί οι Residents. Πάντα ήταν. 40 χρόνια στη μουσική πιάτσα ανακατεύουν συνεχώς την τράπουλα με κρυμμένα τα πρόσωπα τους. Αν περιμένεις μια κανονική συνέντευξη ξέχασε το. Ο εκπρόσωπος τους Homer Flynn πετάει μερικές σουρεάλ και πειραγμένες απαντήσεις όπως είναι και οι συνθέσεις τους.

Τι έχει αλλάξει από την τελευταία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2008;
Το μόνο σίγουρο είναι τα εσώρουχα. Είναι η 40ή επετειακή συναυλία και... δεν ήταν το 2008. Δεν θα είναι ούτε το 2014. Ή θα είναι; Το πρώτο άλμπουμ των Residents κυκλοφόρησε το 1974.

Τι έχει αλλάξει από τότε;
Οι Residents επινοούνται εκ νέου από τους δημιουργούς τους κάθε 10 χρόνια. Σχεδόν. Θα μου έπαιρνε πολλή ώρα για να μιλήσω αναλυτικά για την κάθε αυτή επανεκκίνηση.

Με δυο τρεις λέξεις πώς θα περιγράφατε τις 4 αυτές δεκαετίες;
Πρώτη δεκαετία: η εφεύρεση του σύνθι.
Δεύτερη δεκαετία: η εφεύρεση του sampler.
Τρίτη δεκαετία: η εφεύρεση του gaming CDROM.
Τέταρτη δεκαετία: η εφεύρεση του iPad.

Από τα πρώτα χρόνια μέσα από «Μole» περίοδο και τις περίεργες διασκευές στον Elvis έχετε περάσει στην περίοδο των αφηγήσεων μικρών ιστοριών. Τι κινεί τις νέες σας ιστορίες;
Θέλουμε όλες οι ιστορίες μας να έχουν κάτι να πουν. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Αυτή είναι η φύση της επανάληψης. Η εξιστόρηση είναι η ραχοκοκαλιά του πολιτιστικού οικοδομήματος. Δεν προλάβαμε να το ξεκινήσουμε πρώτοι αλλά θα το κάναμε αν είχαμε την ευκαιρία.

Ποιοι είστε στα αλήθεια οι «Randy», «Chuck» και «Bob»;
Είμαστε αυτοί, αλλά είμαστε και κάποιοι άλλοι. Οι Residents είναι ένα πολύ διευρυμένο concept. Φαντάσου μια κολεκτίβα από διαφορετικά μυαλά που ανήκουν στους ίδιους ανθρώπους την ίδια στιγμή.

Ποια είναι η σημερινή avant-garde στη μουσική;
Δεν νομίζω ότι υφίσταται στην πραγματικότητα από τα 40s και μετά. Από την άλλη στην Αμερική όλα σήμερα είναι avant garde. Δεν είμαι και καμία αυθεντία στο είδος.

Πώς μπορεί να κρατηθεί ο μύθος για τόσο πολύ μεγάλο διάστημα;
Mύθος. Ποιος μύθος; Δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου.

Έχετε παραβεί πολλούς από τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας, πολύ πριν από την κατάρρευσή της. Πώς βλέπετε το νέο σκηνικό;
Οι Residents δεν παίζουν με τους κανόνες. Υπάρχουν μόνο για να τους σπάνε. Δεν νοιάζονται για αυτούς. Όλα τα νέα φορμάτ μπορούν είτε να αγκαλιαστούν είτε να αγνοηθούν εντελώς.

Τι να περιμένουμε από το live;
Το μόνο που πρέπει να περιμένετε είναι να εκπλαγείτε και να διασκεδάσετε. Οι Residents έχουν επιλέξει να μην κάνουν κάθε φορά το ίδιο, όπως συμβαίνει συνήθως με τα συγκροτήματα.

Ποιες άλλες μορφές τέχνης επηρεάζουν τον ήχο των Residents;
Τίποτε δεν εξαιρείται, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ο Τιτανικός άλλαξε τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.

Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να καινοτομεί κανείς μουσικά σήμερα;
Απόλυτα. Ίσως όχι σε επίπεδο ήχου, άλλα ο ήχος είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι της πραγματικότητας;

Πού ακριβώς έχετε στεγάσει τo «Mush-Room» (το τελευταίο σας άλμπουμ);
Στα γραφεία της NeedCompany. Στον τρίτο. Ωραία περιοχή.

Τι υπάρχει πίσω από τη μάσκα;
Ένα μαύρο καλσόν.

Info: Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ, Ταύρος, 210 3450817. Έναρξη 21.00. Είσοδος €\29/ 33 (ταμείο) Προπώληση: Public, Ticket House, www.viva.gr Στις 24/5.