Μουσικη

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motörhead Έντι Κλαρκ (εικόνες, video)

Ένα από τα ιστορικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος της heavy metal

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eddie-clark322342.jpg

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, άφησε ο Έντι Κλαρκ, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Motörhead. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού συγκροτήματος της heavy metal στο Facebook, ο «γρήγορος» (παρατσούκλι που του κόλλησαν λόγω της δεξιοτεχνίας και της ταχύτητας με την οποία τα δάκτυλά του κινούνταν στην ταστιέρα της κιθάρας) είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία.

«Με λύπη σάς μεταφέρουμε τα νέα που ακούσαμε το βράδυ. Ο Έντι Κλαρκ πέθανε ήρεμα εχθές», επισημαίνεται στο κείμενο.

 

Μαζί με τους Ίαν Φρέιζερ Κίλμιστερ («Λέμυ») και Φιλ Τέιλορ (Philthy Animal) συνέθεσαν κομμάτια που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν μουσικούς και μπάντες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους Motörhead ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στον χώρο της heavy metal.

eddie-clark.jpg

phil-taylor.jpg

(«Λέμυ», Έντι Κλαρκ και Φιλ Τέιλορ)

Πρώτα μουσικά βήματα

Γεννημένος στις 5 Οκτωβρίου 1950 στο Λονδίνο, ξεκίνησε από μικρός να παίζει κιθάρα.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 «σόλαρε» με διάφορες μπάντες σε τοπικά κλαμπ. Το 1974 γίνεται μέλος των Curtis Knight Zeus, με τους οποίους κυκλοφόρησε δύο δίσκους (The Second Coming) και (Sea Of Time). Ακολουθεί η ίδρυση των Blue Goose, με τον Νίκι Χόγκαρθ στα πλήκτρα, τον Κρις Πέρι στα τύμπανα και τον Άλαν Κάλαν (κιθάρα).

clark23423.jpg

Το 1975, έχοντας φύγει από το συγκρότημα λίγο πριν από την ηχογράφηση του ομώνυμου δίσκου τους, δημιουργεί τους Continuous Performance. Το συγκρότημα διαλύεται όταν καμία δισκογραφική εταιρεία δεν υπογράφει μαζί τους.

Και εγένετο Motörhead

Το 1976 έρχεται η γνωριμία του με τον Φιλ Τέιλορ (Philthy Animal), ο οποίος είχε μόλις αρχίσει να παίζει με τους Motörhead. Η ένταξή του ύστερα από λίγο στην πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος ήταν γεγονός.

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου και ομώνυμου άλμπουμ του συγκροτήματος, οι δίσκοι Overkill" (1979), Bomber" (1979), Ace of Spades" (1980) και Iron Fist (1982) έρχονται να προκαλέσουν σεισμό στη μουσική βιομηχανία, καθιστώντας τους Motorhead μια από τις διασημότερες μπάντες της εποχής. Η ζωντανή ηχογράφηση του «No Sleep 'til Hammersmith» (1981) είχε σκαρφαλώσει στην κορυφή των βρετανικών chart.

motorhead.jpg

(«Λέμυ», Έντι Κλαρκ και Φιλ Τέιλορ)

Το 1982 και ενώ οι Motörhead βρίσκονταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κλαρκ αποχώρησε από το συγκρότημα, με αφορμή τα προβλήματα στις ηχογραφήσεις του ΕΡ «Stand by your Man» με την τραγουδίστρια των Plasmatics, Γουέντι Ο. Γουίλιαμς. Η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση με το συγκρότημα έγινε στο «Palladium» της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου 1982 και αντικαταστάθηκε από τον Μπράιαν Ρόμπερτσον των Thin Lizzy.

Tested Tough | Columbia Sportswear

Αποχώρηση και επόμενα βήματα

Μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού «Tear it Loose» με τους Twisted Sister αποφάσισε να σχηματίσει τους Fastway με τον μπασίστα των UFO, Πιτ Γουέι.

Μετά την υπογραφή συμβολαίου με τη «CBS Records», κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους το 1983, σκαρφαλώνοντας στο Top-50 της πατρίδας τους. Ακολούθησε το «All Fired Up» την επόμενη χρονιά με το συγκρότημα να φτάνει στα πρόθυρα της διάλυσης το 1985. Τελικά, μετά από αλλαγή των μελών του συγκροτήματος, κυκλοφόρησαν το «Waiting for the Roar» και συμμετείχαν στο σάουντρακ της ταινίας «Trick or Treat» την επόμενη χρονιά. Το συγκρότημα περιόδευσε, ανοίγοντας τις εμφανίσεις των AC/DC, με τις ηχογραφήσεις να καταλήγουν στο άλμπουμ «Say What You Will - Live».

eddie-taylor2342.jpg


Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Κλαρκ μαζί με τον Λι Χαρτ διατήρησε το όνομα Fastway (χρησιμοποιώντας το εναλλακτικό On Target) κυκλοφορώντας τρεις δίσκους μέχρι το 1992. Με το συγκρότημα συνεργάστηκαν μεγάλα ονόματα του είδους όπως οι Ντον Έρεϊ, Νιλ Μάρεϊ, Μπιφ Μπάιφορντ, Νάιτζελ Γκλόκλερ, κ.α.

Το 1994, κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ «It Ain’t Over Till It’s Over».

eddie23423.jpg


Το 2000, έπαιξε στη συναυλία για τα 25 χρόνια των Motörhead, η οποία κυκλοφόρησε στον δίσκο «Live at Brixton Academy», τρία χρόνια αργότερα.

Το 2007, οι Fastway επανενώθηκαν περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο, ηχογραφώντας το ζωντανό τετραπλό «Steal The Show» και το άλμπουμ «Eat Dog Eat».

Υπενθυμίζεται ότι δύο σπουδαία μέλη των Motörhead, οι Ίαν Φρέιζερ Κίλμιστερ (Λέμυ) και Φιλ Τέιλορ (Philthy Animal) πέθαναν το 2015.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ