Μουσικη

Blend does Europe

#Η μουσική στην Αθήνα

Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 432
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Blend μοιράζει απλόχερα beats στο ανατολικό μπλοκ. Ένα dub φωτορομάντσο σε πρώτο πρόσωπο.

1. (κεντρική φωτό) Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, περιοδεία με 14 σταθμούς σε Θεσσαλονίκη, Σόφια, Λουμπλιάνα, Ιένα, Δρέσδη, Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Κολωνία, Σάανεν, Όλτεν, Λιντζ, Βιέννη, Αθήνα


n

n

2, 3. Η κατάληξη του ευρωπαϊκού σκέλους του τουρ σε ένα φοβερό κλαμπ έξω από τη Βιέννη, που δεν έπεφτε καρφίτσα. Το έχουν οι Αυστριακοί, λόγω Γερμανίας δεν τους ξεφεύγει τίποτα.


n

4. Ήξερα ότι παπούτσια κρεμάνε στα γκέτο για να θυμούνται τους νεκρούς. Τώρα, γιατί το κάνουν και στη Λουμπλιάνα, δεν το ξέρω. Χιψτεριά μου μυρίζει, αν και η σλοβένικη πρωτεύουσα είναι φοβερή πόλη και γνώρισα γαμάτα άτομα.


n

5. Στην περιοδεία έπαιζα κυρίως reggae, dancehall, mumbaton. Ε, ταξιδεύοντας μόνος με το τρένο από τη Λουμπλιάνα στο Μονάχο είδα αυτό το γκραφίτι με το λιοντάρι ανάμεσα στα χιονισμένα τοπία και κάπως σκέφτηκα ότι έχω τουλάχιστον μαζί μου τον Jah.


n

6. Στο χιονισμένο Ζάγκρεμπ δεν είχα να παίξω, αλλά έμεινα μια βραδιά φιλοξενούμενος σε ένα φίλο. Εγώ πήγα συνεσταλμένος, εκείνοι με υποδέχθηκαν οικογενειακώς με ρακές και κεφτεδάκια και στο τέλος με κούρεψαν και με την ψιλή.


n

7. Deli χασάπικο στη Δρέσδη, σταματάω να βγάλω μια φωτογραφία τα λουκάνικα και δέχομαι την παρατήρηση από τον υπάλληλο που με έβγαλε σχεδόν έξω από το μαγαζί. Για άλλη μια φορά, το πιο ωραίο φαγητό το έφαγα όταν γύρισα στην Ελλάδα (έφτιαξα φακές). Δεν τρώνε, ρε παιδί μου, για την απόλαυση, για επιβίωση τρώνε...


n

8. Δύο Samson έξω από κλαμπ που έπαιξα στην Ιένα. Γενικά, σκηνικό «Σιδηρούν Παραπέτασμα», αφού το μαγαζί ήταν πρώην σταθμός τρένου που έγινε κατάληψη και τώρα ο δήμος το έχει δώσει δωρεάν στους ιδιοκτήτες, που κοιμίζουν στα παλιά βαγόνια τους καλλιτέχνες.


n

9. Όταν έφτασα στο κλαμπ στην Αυστρία, μου είχαν στα παρασκήνια ένα μπουκάλι ούζο. «Οk, ευχαριστώ». Έλα όμως που, μετά, σε κάθε κομμάτι που τους άρεσε μου έδιναν να πίνω ένα ζεστό σφηνάκι από το μπουκάλι. Όσα «ρε παιδιά, δεν το πίνουμε έτσι» κι αν τους είπα, στο τέλος κατέληξα να έχω πάρει μικρόφωνο και να τα λέω.


n

10. Λίγος Δούναβης, τον οποίο διέσχισα σε αυστριακό, σέρβικο και ουγγρικό έδαφος. Θα μπορούσα να έχω κάνει τη διαδρομή και με το σχετικό εμπορικό πλοίο, αλλά μάλλον θα παραήταν ρομαντικό.