Μουσικη

Β’ Ημιτελικός EUROVISION 2017 – Οδηγός επιβίωσης

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353445-733242.jpg
Andres Putting

Β’ Ημιτελικός: Πέμπτη 11 Μαΐου, ώρα 22.00, ΕΡΤ

Συμμετέχουν 18 χώρες. Από αυτές, οι 10 προκρίνονται για τον τελικό.

1. Σερβία: Tijana Bogićević - In-Too Deep

Ξεκινάει με εφέ-δεκαοχτούρες, αποκτάει ρυθμό τσίκι-τσίκι σαν να καθαρίζει φιστίκια, μετά φωνητικά με ηχώ τούνελ και μετά καρεκλο-μπιτ. Η τραγουδίστρια έχει περάσει ξανά από το διαγωνισμό ως μπάκινγκ βοκαλατζού οπότε τώρα θα λυσσάξει, καταλαβαίνουμε.

2. Αυστρία: Nathan Trent - Running On Air

Αυστριακό country με αισιόδοξο (χωρίς λόγο) νεαρό που τραγουδάει «αν πέσω θα ξανασηκωθώ». Ευχάριστο κομματάκι, αν είχε λίγο μπάντζο μέσα και κανένα βέλασμα, η Taylor Swift θα το λάτρευε.

3. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Jana Burčeska - Dance Alone

Ντίσκο σκουπιδάκι που Μαντονίζει εξ’ αρχής ενώ μόλις μπαίνουν και τα μπάκιν βόκαλς ουό-ουό, γίνεται ορίτζιναλ εϊτίλα. Η τραγουδίστρια λέει ότι βγάζει τα μαλλιά της, βγάζει και το μέικ-απ και χορεύει μόνη της. Όλοι μόνοι είμαστε σε αυτή τη ζωή, Jana.

4. Μάλτα: Claudia Faniello – Breathlessly

Συγκλονιστικά βαρετή μπαλάντα χωρισμού. Εκείνη του τραγουδάει «Εγώ φταίω, κουνάω ξεδιάντροπα τη λευκή μου σημαία έξω από την πόρτα σου, χωρίς ανάσα». Άρα: 1) είναι stalker 2) στη σκηνή θα βγουν λευκές μουσελίνες και 3) έχει παραπανίσια κιλάκια.

5. Ρουμανία: Ilinca ft. Alex Florea - Yodel It!

Ράπερ περασμένος από κιμαδομηχανή τάλεντ-σόου σε ποπ-ραπ. Μία κοπελίτσα δίπλα του κάνει αυθεντικό ορεσίβιο γιόντελινγκ. Ποντάρουν στο 12άρι της Αυστρίας αλλά το πιθανότερο είναι να μαζέψουν όλα τα ζωντανά από τα βοσκοτόπια του Κιέβου.

6. Ολλανδία: OG3NE - Lights and Shadows

Μπαλάντα με πολυφωνίες. Τρεις αδερφές, οι δύο δίδυμες, σε τραγούδι που έγραψε ο φίλος της μίας και ο μπαμπάς των τριών, αφιερωμένο στη μαμά τους που είναι άρρωστη. Ε, εμείς να πηγαίνουμε σιγά σιγά, τι δουλειά έχουμε σε ξένο σπίτι.

7. Ουγγαρία: Joci Pápai – Origo

Επιτέλους, ουγγρικά, να ξεκουραστεί το αυτί μας από τις αγγλικούρες. Νεαρός που δηλώνει πιστός, πολεμιστής, τραγουδιστής, πατέρας και Σαμουράι σε ουγγρο-έθνικ μονόλογο, με στοιχεία gipsy και ανατολίτικα. Λίγο γκρινιάρης μου φαίνεται.

8. Δανία: Anja - Where I Am.

Άμα ακούς «μπατ-τσου-νέβα-λέμι-γκο» καταλαβαίνεις: μπαλάντα, ουρλιαχτό, ξανθιά, ξηρός πάγος, τσίσα, καζανάκι.

9. Ιρλανδία: Brendan Murray - Dying to Try.

Ωχ θεε μου… Ιρλανδία χωρίς μπαλάντα είναι Eurovision χωρίς green room. Αυτή τη φορά πρόκειται για μπαλάντα-βαλσάκι ερμηνευμένη από αγόρι που το πήραν δανεικό από boy band. Φοβάμαι ότι δεν θα το επιστρέψουν ποτέ. Θα παίξει στις πρώτες θέσεις.

10. Σαν Μαρίνο: Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the Night

Η Βαλεντίνα εκπροσωπεί για 4η φορά το Σαν Μαρίνο στη Eurovision γιατί προφανώς όλοι οι υπόλοιποι 33 χιλιάδες κάτοικοί του είχαν δουλειά. Μαζί της αυτή τη φορά έχει έναν αμερικάνο που υποδύεται σε μιούζικαλ τον Ομπάμα. Το τραγούδι είναι ένα κουρελέ ντίσκο που θα ενθουσιάσει τις κούγκαρ φίλες μας.

11. Κροατία: Jacques Houdek - My Friend.

Τραγούδι life coaching όπου Κροάτης bear παθαίνει διχασμό και τραγουδάει από το ένα προφίλ με φωνή Καλομοίρας και από το άλλο προφίλ στα ιταλικά με φωνή Παβαρότι. Όλα αυτά εναλλάσσονται με τρομερή ταχύτητα ενώ ένα βιολί ξελιγώνεται.

12. Νορβηγία: JOWST - Grab The Moment.

Τυπάκος μάλλον νορμάλ σε ελαφρύ ελεκτρο-πόπ. Από πίσω του ένας κουκουλοφόρος ντράμερ και ένας DJ με μάσκα Νταρθ Βέιντερ, μόνο με πιο πολλά led που μοιάζει σαν να πλένει τα πιάτα. Στη μέση του κομματιού όλοι παθαίνουν γκλιτς σαν να κάνει διακοπτόμενο ρεύμα η ΔΕΗ.

13. Ελβετία: Timebelle – Apollo

Άλλη μία power μπαλάντα που μας μιλάει για την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Το Apollo, μη νομίσετε, δεν έχει καμία σχέση – το έβαλαν επειδή ριμάρει με το «Άι φόλο». Είναι η ώρα που όλοι μαζί κάνουμε ανφόλο στην Ελβετία λόγω ηχορύπανσης.

14. Λευκορωσία: Naviband - Story of My Life.

Ζευγάρι Λευκορώσων χίπιδων χάνεται σε δάσος της Βορείου Αμερικής. Εκεί τρώνε μαγικά μανιτάρια και αρχίζουν να αγκαλιάζουν τα δέντρα, να μιλάνε στις μολόχες και να επικαλούνται τα αρχαία πνεύματα των Ναβάχο.

15. Βουλγαρία: Kristian Kostov - Beautiful Mess.

17χρονος Βουλγαρο-Ασιάτης χάνει την 5ήμερη με το σχολείο για να πάει Γιουροβίζο. Εκεί τραγουδάει άλλη μία μπαλάντα με ασαφές μήνυμα ενώ στο κοινό έχουν γείρει γλυκά ο ένας πάνω στον άλλο και φασώνονται.

16. Λιθουανία: Fusedmarc - Rain Of Revolution. 

Ανάσα με ευχάριστο electro-pop με μπάσο τέμπο που θυμίζει Depeche Mode και ίσως Gorillaz, ή και Men Without Hats (το Safety Dance), σαξόφωνα που θυμίζουν Shriekback, ή ίσως Earth, Wind and Fire, ή ίσως Blow Monkeys και τραγουδίστρια με φωνή που θυμίζει Kylie Minogue ή κάποια άλλη. Γενικά, γίναμε μάτσα στο σπίτι, να μαλώνουμε από πού είναι κλεμμένο το κομμάτι. Θα μας έρθει ξαφνικά η επιφοίτηση μετά από κανένα χρόνο.

17. Εσθονία: Koit Toome & Laura - Verona

Ο Koit και η Laura, παλιές καραβάνες στο διαγωνισμό και οι δύο, ενώνουν δυνάμεις για να μας πουν ότι «έχουν χαθεί κάπου στη Βερόνα» αναζητώντας την αγάπη. Τελικά όπως φαίνεται, βρήκαν τους A-Ha.

18. Ισραήλ: IMRI - I Feel Alive

Φτηνιάρικο euro-disco που χώνει λίγο Paninaro από Pet Shop Boys, λίγο Μύκονοοος και Φαληράκι και σε κάποιο σημείο πετάει και έθνικ πίπιζες. Ο καγκουρίνος που ερμηνεύει τους έχει όλους πάνω στη μπάρα αλλά το δίδαγμα του τραγουδιού είναι ότι αυτός μέσα του νοιώθει κομμάτια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ