Μουσικη

Pascal Schumacher

Πώς μπορεί να συνδεθεί ο Μπαχ με την τζαζ;

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 424
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35303-79582.jpg

Πώς μπορεί να συνδεθεί ο Μπαχ με την τζαζ; O βραβευμένος με Echo Jazz 2012 Pascal Schumacher, κρουστός (βιμπράφωνο/ μαρίμπα) και συνθέτης από το Λουξεμβούργο, επανέρχεται στην Αθήνα με το Κουαρτέτο του, αυτή τη φορά για μία σύμπραξη με τη δική μας Καμεράτα εξερευνώντας την τζαζ διάσταση του Γερμανού συνθέτη. Λίγο πριν, μας δίνει το μουσικό του στίγμα...

Τι έχει αλλάξει από την τελευταία σου συναυλία στην Αθήνα το 2010;

Πολλά άλλαξαν από τότε, αν και συνεχίζω να κάνω αυτό που μου αρέσει περισσότερο: να γράφω μουσική και να κάνω συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Πού είναι η έδρα σου σήμερα;

Zω στο Λουξεμβούργο με τη φίλη μου Αναίς σε ένα μικρό σπίτι στο χωριό Septfontaines, που όλοι αποκαλούν «Η κοιλάδα των επτά κάστρων». Και εδώ σχεδιάζω να μείνω.

Αρκετά ασυνήθιστο το σχήμα vibes, πιάνο, μπάσο, ντραμς. Πώς έχει διαμορφωθεί πλέον ο ήχος του κουαρτέτου;

Μέσα από το σχήμα αυτό που έχει ζωή δέκα και χρόνων, έχουμε ανακαλύψει το δικό μας χαρακτηριστικό ήχο που εξαρτάται oλοένα και λιγότερο από τα μουσικά όργανα καθαυτά, με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας μουσικής γλώσσας.

Πόσο δύσκολο είναι να μετατρέπεις τη μουσική ιστορία σε νέες φόρμες, όταν όλα μοιάζουν να έχουν γίνει στο παρελθόν;

Στη μουσική δεν υπάρχουν όρια σε ό,τι μπορείς να φανταστείς ή σε ό,τι μπορείς να αλλάξεις. Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι με αυτό, αλλά είναι κάτι που δεν με απασχολεί. Προσωπικά απολαμβάνω να δανείζομαι στοιχεία από άλλες μουσικές φόρμες στον ήχο μου. Μέσα από λούπες μουσικών μοτίβων προσπαθώ να φανταστώ νέες χρήσεις παλαιότερων μουσικών υλικών.

Πώς επιδρά η κλασική σου παιδεία στον ήχο σου;

Aισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω. Δεν είμαι ταγμένος σε ένα είδος, μου αρέσει να πειραματίζομαι. Είναι 100% βέβαιο ότι η μουσική μου παιδεία έχει επιδράσει απόλυτα στη μουσική μου σκέψη.

Το πιο χαρακτηριστικό μουσικό σου στίγμα;

Η αρμονία.

Τι είναι για σένα τζαζ;

Moυ αρέσει η απόλυτη ελευθερία που σου παρέχει. Δημιουργώντας τη μουσική ακριβώς τη στιγμή του παιξίματος. Αν σκεφτείς ότι σπουδαίοι συνθέτες, όπως οι Μότσαρτ, Μπαχ και Λιστ, ήταν εξίσου αυτοσχεδιαστικοί, μπορείς  να πάρεις μια αίσθηση για την αξία της τζαζ στις μέρες μας.

Αναμνήσεις από την προηγούμενη εμφάνισή σου στην Αθήνα;

Ένα όμορφο βράδυ με το συνεργάτη μου Jef Neve και έναν καλό φίλο, τον κρουστό Θοδωρή Βαζάκα. A, επίσης θυμάμαι μερικούς φιλόξενους συνεργάτες από το Μέγαρο.

Πώς αντιλαμβάνεσαι την κρίση;

Μπορεί να είμαι τυχερός που κατάγομαι από μια χώρα που δεν έχει πληγεί τόσο από την κρίση, αν και αρκετοί άνθρωποι στο Λουξεμβούργο έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει. Νιώθω μεγάλο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ελλήνων να ξεπεράσουν τις συνέπειες για πράγματα που δεν φέρουν ευθύνη οι ίδιοι.

Τι να περιμένουμε για τη συναυλία στην Αθήνα;

Να μοιραστούμε στιγμές αρμονίας. Αλλά και δυσαρμονίας. Αυτό που ζητάμε όλοι σήμερα είναι μερικά λεπτά μαγείας.


Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Έναρξη 20.30. Είσοδος € 5, φοιτ., νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, € 8 65+, πολύτεκνοι,  9, 15, 22, 30. Στις 23/2.

gdim400@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ