Μουσικη

O Λόγος Απειλή σε πειρατικούς σταθμούς

Μια κουβέντα στο I AM HIP HOP στούντιο πριν την παρουσίαση του νέου του άλμπουμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

32014-72458.jpg
A.V. Guest
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350167-726392.jpg

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου δίσκου του, «Σε Πειρατικούς Σταθμούς» που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017, και δεδομένου ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους, αποφάσισα να συναντηθώ με τον Λόγο Απειλή και να συζητήσουμε για το άλμπουμ, το hip-hop, την σκοτεινή εποχή που διανύουμε και άλλα περί ανέμων και υδάτων.

Στους οπαδούς του «σκληροπυρηνικού» ραπ ο Λόγος Απειλή είναι παλιός γνώριμος. Ενεργός στην κουλτούρα του hip hop από πολύ μικρή ηλικία, μέλος των Απέχεις, των Ladose, πιο πρόσφατα των Keepers of the Hustle και με τακτικές solo κυκλοφορίες από το 2006. Το προηγούμενο solo πρότζεκτ του ήταν η «Αμνησία» του 2014 σε συνεργασία με τον DJ X-Lib. Οι πιο παρατηρητικοί τον γνωρίζουν και σαν ικανό beat-maker, είτε από την παραγωγή δικών του κομματιών είτε από beats που έχει δώσει σε άλλους rapper.

Τον συνάντησα στο home-studio του στην Θεσσαλονίκη, στον Εύοσμο, έναν χώρο που ξεκάθαρα χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού. Περιτριγυρισμένος από τις κονσόλες του, τα όργανα του, τα μικρόφωνα του, σαν πιλότος στο cockpit του.

Ο ίδιος φαίνεται αεικίνητος, από τους ανθρώπους που δεν βρίσκουν ησυχία εύκολα. Μέχρι να αρχίσει να παίρνει μορφή η συζήτηση μου βάζει να ακούσω το ένα beat μετά το άλλο, εξηγώντας ταυτόχρονα τις ιδέες πίσω από το καθένα, και τα μελλοντικά πρότζεκτ που έρχονται.

Η πρώτη μου εύλογη απορία βλέποντας αυτόν τον οργασμό σχεδίων για το άμεσο μέλλον είναι για το κενό των τριών ετών από την «Αμνησία». Φαίνεται πολύ παράξενο να κάνει ένα άλμπουμ τρία χρόνια να κυκλοφορήσει, ιδίως όταν μέσα σε ένα μισάωρο έχω δει έναν τόσο μεγάλο όγκο από ακυκλοφόρητο υλικό.

O Λόγος Απειλή σε πειρατικούς σταθμούς

«Μεγάλη ιστορία…Το άλμπουμ ήταν έτοιμο, σχεδόν 100% έτοιμο, από το 2015. Αλλά ποτέ δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα, συνήθως πάει στραβά κάτι και καμιά φορά γκρεμίζονται όλα. Εμένα λοιπόν μου έκλεψαν το laptop. Την χειρότερη δυνατή στιγμή, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ζημιά ήταν. Εκτός από όλο το άλμπουμ, έχασα κι άλλα πολλά. Ξέρεις, δουλειές για άλλους, beats που μου είχαν δώσει, δείγματα»

«Η αρχική ιδέα δεν ήταν να βγει το άλμπουμ αυστηρά και μόνο με δικά μου beats. Αυτό προέκυψε από την κωλοκατάσταση με το laptop. Μπορείς να το φανταστείς; Όλο το άλμπουμ έπρεπε να ξαναγίνει από το μηδέν. Και η αλήθεια είναι ότι τότε μου φάνηκε τεράστιο, βουνό. Αλλά ατσάλωσα, έβαλα τον κώλο κάτω κι άρχισα να δουλεύω. Τα έκανα όλα ξανά από την αρχή. Μου βγήκε σε καλό όμως. Αυτές οι δοκιμασίες σε κάνουν καλύτερο. Τώρα βλέπω την βελτίωση στις ικανότητες μου σαν παραγωγός. Νιώθω ότι γράφω πολύ καλύτερα beat τώρα από ότι τότε. Κι είναι και οι διαδικασίες μετά την παραγωγή που επηρεάζονται από την εξάσκηση αυτή, η μείξη, το mastering».

Ένα στοιχείο που συναντάται συχνά στους hip-hop δίσκους είναι οι συνεργασίες των MCs μεταξύ τους. Το «Σε Πειρατικούς Σταθμούς» δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι Θήτα Ρο, Xplicit, ΔΠΘ, Sadomas, Μικρός Κλέφτης και 12ος Πίθηκος συμμετέχουν σε ένα κομμάτι του δίσκου ο καθένας.

«Κάποιοι είναι φίλοι και συνοδοιπόροι εδώ και χρόνια. Άλλοι είναι πιο πρόσφατες φιλίες και συνεργασίες. Με όλους όμως έχουμε κοινό το εξής: αγαπάμε πάνω-κάτω το ίδιο hip-hop, έχουμε πάνω-κάτω τις ίδιες απόψεις και λέμε παρεμφερή πράγματα στα τραγούδια μας. Μεγαλώσαμε κιόλας και τα είδαμε τα πράγματα αλλιώς», λέει γελώντας.

«Είναι ωραίο επίσης που συμμετέχουμε ο ένας στο live του άλλου. Δουλεύει και αμφίδρομα. Από την μία ανεβαίνει η αξία του live από τις παραπάνω συμμετοχές, και από την άλλη το κοινό βλέπει πιο συχνά περισσότερους καλλιτέχνες. Δεν περιμένει αυτός που γουστάρει να ακούσει Λόγο Απειλή  μόνο τα δικά μου live, παίρνει ένα teaser γιατί συμμετέχω λόγου χάριν στο live του Sadoma. Mένουμε έτσι πιο κοντά στην συνείδηση του κοινού. Εμένα με τιμάει πολύ και που με καλούν οι καλλιτέχνες που σέβομαι στα live τους αλλά και που έρχονται να χώσουν στα δικά μου».

«Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τους DJs. Το άλμπουμ θα ήταν πολύ διαφορετικό χωρίς αυτούς. Ο DJ Waif, o DJ Amok και o Propo 88 των Da Shogunz, o τρελός Ολλανδός».

«Στα live της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας προσπάθησα να τους φέρω όλους. Τα κατάφερα με τους περισσότερους».

Όσο κινούμαστε σε αυτό το μοτίβο, της συνεργασίας μεταξύ των rapper, τον ρωτάω για τους Keepers Of The Hustle. Ένα πρότζεκτ που συμμετέχει μαζί με τους 12ο Πίθηκο, Μικρό Κλέφτη, Sadoma και DJ Waif.

«Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από ότι κάνουμε αλλά είναι δύσκολο. Ο κάθε ένας έχει το δικό του πρόγραμμα και την δική του καθημερινότητα. Όποτε γίνεται κάτι όμως, είτε είναι ηχογράφηση είτε live είναι πολύ καλό. Καταλαβαινόμαστε...»

Η κουβέντα πάει στο I AM HIP HOP, το ανεξάρτητο label που διαχειρίζεται και τρέχει, και το οποίο είναι πλέον το δισκογραφικό σπίτι για ένα σημαντικό κομμάτι του «hardcore» ελληνικού ραπ.

«Η φάση ξεκίνησε από μια συνεργασία. Έτσι είπαμε τον δίσκο που κάναμε με τον Freestyle των Arsonists το 2010. Σαν ομάδα παραγωγής ξεκίνησε και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι τώρα, ένα όχημα για να κυκλοφορούμε την μουσική μας έτσι όπως την θέλουμε, χωρίς μεσάζοντες»

Στην ερωτησή μου για το πώς βλέπει την κοινωνία σήμερα, και ποια θέση πρέπει να πάρει το ραπ απέναντι της απαντά πως «το ραπ, όπως το έχω στο μυαλό μου, έχει ευθύνη απέναντι στην αλήθεια. Όχι στην όποια αντικειμενική αλήθεια, αλλά στην αλήθεια τη δική μου, την πραγματικότητα που βλέπω γύρω μου»

«Γύρω μας γίνονται σημεία και τέρατα και δυστυχώς η ελληνική κοινωνία έχει κολλήσει σε αντανακλαστικά του παρελθόντος και σε πεποιθήσεις που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια μας».

«Το κράτος μας κλέβει ασύστολα, κι αν κλέψεις εσύ το κράτος σε λένε εγκληματία. Αυτοί δηλαδή τι είναι; Κι ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι του λαού πιστεύει σε απατεώνες-μεσσίες. Κι όταν, αφού τους δώσει την εξουσία που ζητούσαν, αποδειχθεί ότι κι αυτοί ήταν το ίδιο απατεώνες με τους προηγούμενους, όλοι κάνουν σαν να πέφτουν από τα σύννεφα» σημειώνει.

«Κι από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι στο κυνήγι της επιβίωσης χάνουμε συνεχώς το μέτρημα της ζωής μας. Βάζουμε προτεραιότητα στη ζωή μας ασήμαντα πράγματα όπως το χρήμα ή η επιτυχία, και χάνουμε έτσι τα πιο απλά πράγματα της ζωής, την αγάπη, την φιλία, την ευτυχία. Καταστρέφοντας ταυτόχρονα την υγεία μας από τα άγχη και την πίεση» παρατηρεί.

O Λόγος Απειλή σε πειρατικούς σταθμούς

«Όταν ακούς ένα κομμάτι να σου λέει αυτά τα πράγματα, κάτι στο μυαλό σου αρχίζει και λειτουργεί αλλιώς. Ακούς τον δικό μου τρόπο σκέψης για ένα πρόβλημα που ίσως έχουμε κι οι δύο. Όχι ότι είμαι σίγουρα σωστός σε αυτά που λέω, αλλά ακόμα κι αν με βρεις λάθος και διαφωνήσεις μαζί μου, το κομμάτι που άκουσες σε έβαλε να σκεφτείς το πρόβλημα σου. Και με την σκέψη σιγά, σιγά πλησιάζεις στην λύση» υποστηρίζει.

Στις 22 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη και στις 5 Μαΐου στην Αθήνα, είναι προγραμματισμένες οι live παρουσιάσεις του νέου δίσκου. Στην ερώτηση μου για το τι να περιμένει όποιος θα βρεθεί εκεί απαντάει:

«Χαμός θα γίνει, έχω καιρό να κάνω live. Στην Θεσσαλονίκη που είναι το πρώτο θα έχουμε στη σκηνή Μικρό Κλέφτη, 12ο Πίθηκο, ΔΠΘ, Sadomas, Απέχεις και DJ Waif. Οι guests της Αθήνας θα ανακοινωθούν σύντομα, είναι ακόμα στα σκαριά».

O Λόγος Απειλή σε πειρατικούς σταθμούς

Καθώς η συνάντηση μας πλησιάζει στο τέλος της, του δίνω την ευκαιρία να κλείσει την κουβέντα απευθυνόμενος στους αναγνώστες.

«Τελικά δεν διαφέρουμε και τόσο. Συνδέσου να ακούσεις τις σκέψεις σου...» 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ