Μουσικη

Στέγη και Πάντειος στήνουν μουσική γέφυρα

Φοιτητές, μουσικοί και συντονίστριες του project «Γέφυρα μουσικής» μοιράζονται την εμπειρία τους 

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338068-703146.jpg

Κείμενο συνέντευξης οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου: Πετρινούλα Διονυσίου, Ειρήνη Κουτρουμπά, Ιωάννα Παντέ

Το project «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάστηκε με φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, για την οργάνωση μιας σειράς συναυλιών σύγχρονης μουσικής. Το πρόγραμμα συντονίζει η πιανίστρια και μουσικολόγος Λορέντα Ράμου. Με την καθοδήγησή της, την επίβλεψη της υπεύθυνης καθηγήτριας Ανδρομάχης Γκαζή και το know-how των ανθρώπων της Στέγης, οι φοιτητές ανέλαβαν σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης και της επικοινωνίας των συναυλιών. Για την εμπειρία τους (από τη φετινή όσο και από την περσινή διοργάνωση) μίλησαν οι συντονίστριες και οι φοιτητές, όπως και τρεις από τους μουσικούς που θα συμμετέχουν στις συναυλίες: η Λουκία Λουλάκη, η Κριστίν Σωφρονίου και ο Δημήτρης Κούντουρας.

Η συντονίστρια του project, Λορέντα Ράμου, εξηγεί τι είναι το «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού»:

«Κάθε χρόνο, μέσα από την διαδικασία ενός open call, η Στέγη λαμβάνει δεκάδες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ο χρόνος διαθεσιμότητας των σκηνών της Στέγης είναι περιορισμένος και δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλες όσες θα άξιζε να ακουστούν. Την ίδια εποχή, λοιπόν, που ο γενικός διευθυντής και καλλιτεχνικός διευθυντής μουσικής της Στέγης, Χρήστος Καρράς, αναζητούσε τρόπους να δοθεί ένα βήμα σε νέους μουσικούς που παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και προγράμματα, εγώ επεξεργαζόμουν μια δική μου πρόταση που είχε τον ίδιο στόχο, στο πλαίσιο μια εκπαιδευτικής διαδικασίας με τους φοιτητές του Παντείου. Όταν ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του project από κοινού με τη Στέγη, υποβλήθηκε προς το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, που είχε άμεση και θετική ανταπόκριση.

Μία βασική επιδίωξη είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή «ζύμωση» ανάμεσα στους μουσικούς και στους φοιτητές, ώστε η προώθηση των συναυλιών να γίνει με βάση την ιδιαιτερότητα του κάθε καλλιτέχνη και του ρεπερτορίου του και, τέλος, ο συντονισμός της δουλειάς των φοιτητών (ρεπορτάζ, δελτία Τύπου, κείμενα για social media) με τις απαιτήσεις όλων των εμπλεκομένων τμημάτων της Στέγης. Τέλος, για πρώτη φορά φέτος έχουμε και τη συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση» του Παντείου και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα αναλάβουν τη συγγραφή των καθαρά μουσικών κειμένων για τις συναυλίες».

Η περυσινή ομάδα φοιτητών στην πρώτη συναυλία (24.2.2016)

Η περσινή ομάδα φοιτητών στην πρώτη συναυλία (24.2.2016)

Η εμπειρία του project (μέσα από τις δηλώσεις των φοιτητών):

ΕΙΡΗΝΗ: Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακροάσεις σύγχρονης μουσικής για να εξοικειωθούμε με το είδος, συζητήσεις με τους μουσικούς συντελεστές προκειμένου να γνωρίσουμε τη δουλειά τους, καθώς και επισκέψεις των ανθρώπων της Στέγης από τα τμήματα παραγωγής, μάρκετινγκ και το γραφείο Τύπου, οι οποίοι μας διευκρίνισαν τις αρμοδιότητές μας και μας καθοδήγησαν στο τι να κάνουμε.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ: Δεν ξέρω πόσα μηνύματα ανταλλάξαμε και συνεχίζουμε να ανταλλάσουμε. Είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή! Ανταλλάσσουμε απόψεις, επεξεργαζόμαστε τις ιδέες μας και λειτουργούμε ένα ηλεκτρονικό «πηγαινέλα» αρχείων.

ΚΩΣΤΗΣ: Είχαμε να προετοιμάσουμε κυρίως την επικοινωνία των συναυλιών και ασχοληθήκαμε με όλα τα στάδια της παραγωγής. Βέβαια προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις, ώστε να εξοικειωθούμε με το αντικείμενο. Μόλις αυτές τελείωσαν, γράφαμε δελτία Τύπου, καταρτίζαμε λίστες ειδικών κοινών, προετοιμάζαμε την καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήμασταν παρόντες στην παραγωγή κ.λπ.

ΜΑΙΡΗ: Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μάθαμε είναι σίγουρα η αξία της συνέπειας. Ο σεβασμός στις προθεσμίες και η ακριβής τήρηση των υποχρεώσεων, ώστε να μη διαταράσσεται η ροή εργασιών στην οργάνωση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, ήταν οι πρώτες οδηγίες των ανθρώπων της Στέγης. Η στάση αυτή καλλιεργεί τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων γενικά και των συνεργατών ειδικότερα.

Συνάντηση των φοιτητών που μετέχουν στο project με θέμα τα πνευματικά δικαιώματα

Συνάντηση των φοιτητών που μετέχουν στο project με θέμα τα πνευματικά δικαιώματα

ΒΕΛΙΑ: Όπως, επίσης η προσήλωση και η προσοχή στην λεπτομέρεια. Ακόμα και το πιο μικρό μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Στην Στέγη δεν τους διαφεύγει τίποτα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Για να μπορέσεις να συντονίσεις την τέλεση ενός event απαιτείται οργάνωση, προγραμματισμός και συνεχής διάθεση για βελτίωση. Τα απρόοπτα που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι πολλά, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές. Τέλος, βασικό συστατικό μιας πετυχημένης συνεργασίας είναι και η καλή επικοινωνία.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ: Το σημαντικότερο μάθημα αυτής της εμπειρίας για μένα ήταν ότι γνώρισα από κοντά τις απαιτήσεις και τη δουλειά που υπάρχει πίσω από κάθε παράσταση / συναυλία κ.τ.λ. Απέκτησα δηλαδή μια μικρή επαγγελματική εμπειρία που θα αποβεί σίγουρα χρήσιμη στο μέλλον.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Έμαθα ότι αρχή των πάντων είναι η καλή γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολείσαι. Όταν γνωρίζεις αυτό που καλείσαι να διαχειριστείς στο σύνολό του, έχεις ένα σωστό και άρτιο αποτέλεσμα. Εμείς αποκτήσαμε γνώση σχετικά τη σύγχρονη μουσική κατά τη διάρκεια της συνεργασίας και ήταν αυτή που μας βοήθησε σε όλα τα στάδια της οργάνωσης.

ΚΩΣΤΗΣ: Νομίζω οι περισσότεροι θα πουν πως ήταν μια ευκαιρία να φτάσουν στα αυτιά μας ήχοι που, αν και στην αρχή ακούγονταν ανοίκειοι, εν τέλει καταλάβαμε πως μπορούν να γίνουν προσιτοί. Εγώ αυτό που κρατάω είναι ότι έμαθα συνθέτες που πράγματι έχουν κάτι να μου πουν και ασχολούμαι μαζί τους ακόμα.

Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο), Irene Coticchio (φωνή), Περικλής Λιακάκης (σύνθεση, ηλεκτρονικά)

Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο), Irene Coticchio (φωνή), Περικλής Λιακάκης (σύνθεση, ηλεκτρονικά)

Τρεις μουσικοί μιλούν για τη σχέση τους στο Project

Λουκία Λουλάκη*

Αν ζούσαμε σε μια χώρα που η μουσική θα είχε ένα σημαντικό ρόλο στην παιδεία της, οι φοιτητές θα είχαν ήδη «συναντηθεί» πολλές φορές με τη σύγχρονη μουσική. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ο κόσμος –λανθασμένα– νομίζει πως αυτή η μουσική είναι για τους λίγους, για τους μεγαλύτερους, για τους ειδικούς. Η μουσική όμως είναι για όλες τις ηλικίες και μας αφορά όλους. Γι’ αυτό όταν άκουσα πως ο κύκλος αυτών των συναυλιών οργανώνεται σε συνεργασία με φοιτητές, σκέφτηκα πως ήταν μια υπέροχη ιδέα. Όλες οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη μουσική, τη δουλειά μας, τους συνθέτες που θα ερμηνεύσουμε, μας έδωσαν μεγάλη χαρά. Ήταν κάτι πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο. Ελπίζω, λοιπόν, ο τίτλος «Γέφυρα μουσικής» να πραγματώσει το στόχο του, να ενώσει περισσότερο κόσμο με τη μουσική.

*Η Λ.Λ. είναι η τσελίστρια του κουαρτέτου εγχόρδων Selini, που έχει βάση τη Βιέννη. Έχει σπουδάσει στο Musik und Kunst Privatuniversität (Βιέννη). Το κουαρτέτο θα παίξει έργα των Kurtág, Webern, Schulhoff, Shostakovich και Σκαλκώτα στις 25/1.

Κριστίν Σωφρονίου*

Με κεντρίζει η αίσθηση ότι συμμετέχω και δημιουργώ σε κάτι που πηγάζει από το σήμερα και προορίζεται για το σήμερα.  Ως ερμηνεύτρια μου δίνεται η δυνατότητα να συνεργάζομαι με συνθέτες ή άλλους καλλιτέχνες για τη δημιουργία νέων έργων, να εμπνέομαι από το τι συμβαίνει γύρω μου και να επικοινωνώ και να εκφράζω τις δικές μου αντιλήψεις σε σχέση με το παρόν. Οι ερμηνευτές σήμερα, κατά τη γνώμη μου, λειτουργούν ως πολυδιάστατες προσωπικότητες – όχι μόνο ως «εκτελεστές» έργων αλλά και ως ερευνητές και «σκηνοθέτες» των καλλιτεχνικών τους δημιουργιών. 

*Η Κ. Σ. είναι πιανίστρια με διδακτορικό Creative Practice από το Trinity Laban Conservatoire. Έχει στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μουσικό δανεισμό και την «ανακύκλωση» της μουσικής. Στις 8 /2 θα ερμηνεύσει, για τη «Γέφυρα μουσικής», έργα Kurtág, Rochberg, Bach, Henze, Sharman και Wagner.

Δημήτρης Κούντουρας*

Είμαι ένας μουσικός ειδικευμένος στην παλαιά μουσική, τολμώ να πω, μάλιστα, στην πολύ παλαιά μουσική (Μεσαίωνας, Αναγέννηση). Ωστόσο, έχει για μένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σύγχρονη μουσική και τα projects που συνδυάζουν παλαιά και σύγχρονη μουσική. Ο πειραματισμός στις σχέσεις μουσικής-λόγου και η ιδέα του αφηρημένου, μη αφηγηματικού, μουσικού ιδιώματος αποτελούν το πεδίο του ενδιαφέροντός μου. Η σύγχρονη post-modern αισθητική λειτουργεί ως ένα αντίβαρο στην πιο παραδοσιακή κλασική αισθητική και ταυτόχρονα εκφράζει και αποτυπώνει τη σκέψη, τις αγωνίες και τα ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

*Ο Δ.Κ. σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ερμηνεία παλαιάς μουσικής στις μουσικές ακαδημίες της Ουτρέχτης και του Μιλάνου, καθώς και στο Ωδείο της πόλης της Βιέννης. Στις 15/2 μαζί με την Irene Coticchio (φωνή) και τον Περικλή Λιακάκη (σύνθεση, ηλεκτρονικά) θα παίξουν πειραματική μουσική εμπνευσμένη από το Μεσαίωνα.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Τετάρτη 25/1 20.30

Κουαρτέτο εγχόρδων Selini

Νadja και Ljuba Kalmykova: βιολιά

Chia-Chun Hsiao: βιόλα

Λουκία Λουλάκη: τσέλο

Έργα: Erwin Schulhoff, Νίκου Σκαλκώτα, Anton Webern, György Kurtág και Dmitri Shostakovich

Τετάρτη 8/2

Μιχάλης Χόιπελ: τσέλο

Έργα: Έφη Μαρκουλάκη, Miklós Rózsa, Krzysztof Penderecki, György Kurtág και György Ligeti

Κριστίν Σωφρονίου: πιάνο

Έργα: György Kurtág, George Rochberg, J. S. Bach, Ηans Werner Henze, Rodney Sharman και Richard Wagner

Τετάρτη 15/2

Laborinthus

Irene Coticchio: απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός

Περικλής Λιακάκης: σύνθεση & live electronics

Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο & σύλληψη

Έργα: Guillaume de Machaut, Riyohei Hirose, Περικλής Λιακάκης

Κείμενα: Jorge Luis Borges, Edoardo Sanguineti

Φοιτήτρια της ομάδας 


Αίθουσα Τελετών Παντείου Πανεπιστημίου (Ισόγειο παλαιού κτηρίου), Λεωφόρος Συγγρού 136, Καλλιθέα. Η είσοδος στο χώρο του Παντείου γίνεται από την οδό Φραγκούδη (είσοδος και για ΑΜΕΑ)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα γίνεται στο Πάντειο (Αίθουσα Τελετών) και θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από την εκδήλωση. Για πληροφορίες: 2109005800

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ