Μουσικη

Μερικοί ελληνικοί δίσκοι που γεφυρώνουν το 2015 με το 2016

Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 554
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καθώς το κοντέρ μηδένιζε για να αρχίσουμε από την αρχή, πέρασα τις γιορτές με αυτά τα άλμπουμ που μετεωρίζονται ανάμεσα στις δύο χρονιές γιατί ναι μεν κυκλοφόρησαν στις τελευταίες ημέρες του 2015 αλλά είναι δίσκοι του 2016. Πάνω στο γραφείο η ντάνα με τα «καλύτερα της χρονιάς» που με κάνει να χαμογελάω, γιατί όταν εύκολα μπορείς να βρεις 25-30 δίσκους σε μια χειμαζόμενη μικρή χώρα (και σίγουρα μερικοί ακόμη που δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου ή δεν πρόλαβα να ακούσω ή μου διέφυγαν), τότε η τέχνη το κάνει το μικρό της το θαύμα κάτω από συνθήκες αντίξοες και α-καλλιτεχνικές. Κι απ’ την άλλη μια ντάνα με μερικά άλμπουμ της «τελευταίας στιγμής» που λένε πως η καλή δουλειά συνεχίζεται.

Lumier - Lumier

image

Ο (γνωστός ως) Lumier Brother μπορεί να περιέκοψε το όνομα αλλά το ταλέντο βελτιώθηκε. Δημιούργησε ένα λυρικό κομψοτέχνημα έντονης συναισθηματικής λειτουργίας, γεμάτο από όμορφες εικόνες.

Blackmail - Seven

image

Το σκοτεινό, υπερβατικό και ουσιώδες ροκ άλμπουμ του 2000, που μαζί με το «Life After Death» και το «Overexposed» αποτέλεσαν μία τριλογία, επανακυκλοφορεί τώρα σε βινύλιο και είναι σαν να βγήκε τώρα.

Alex Drakos trio - Tora

image

Έχοντας στο βιογραφικό του πολλές ενδιαφέρουσες συνεργασίες, ο ντράμερ της τζαζ Alex Drakos Ktistakis κάνει το αποφασιστικό βήμα της δημιουργίας ενός άλμπουμ με ανοιχτό ορίζοντα, ωραία παιξίματα (Γιάννης Παπαδόπουλος - πιάνο, Ντίνος Μάνος - μπάσο), συμμετοχή πολύ καλών φίλων μουσικών και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Lefteris Moumzis - Now Happines

image

Ο Κύπριος μουσικός που μας έχει συστηθεί –με δύο πολύ ενδιαφέροντα άλμπουμ– στο παρελθόν ως J.Kriste, Master of Disguise, παρότι μετακινείται μουσικά κάθε φορά, παραμένει πιστός στη ρομαντική ευαισθησία, την ποπ ψυχεδέλεια, τη λυρική τραγουδοποιία.

Maria Panosian - Red Soul

image

Μία ακόμη μουσικός από την Κύπρο που με το δεύτερο και σαφώς καλύτερο άλμπουμ της, βασισμένο στον ήχο του πιάνου, των εγχόρδων και των ηλεκτρονικών ήχων, δημιουργεί νυχτερινά τοπία ποιητικής ευαισθησίας, «πειράζει» το «Αυτή η νύχτα μένει» και απαγγέλλει Κική Μαυρίδου.

Ludmila - Hjart-ah

image

Οι πρώην Make Believe Φλώρα Ιωαννίδη (με την εξαιρετική φωνή) και Γιώργος Αποστόλου (ντραμς) έφτιαξαν τους Ludmila και το 2008 ηχογράφησαν το άλμπουμ «Hjart-Och» που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Πρόσφατα δημιούργησαν το δεύτερο άλμπουμ τους «Sudden», που κυκλοφορεί σε βινύλιο αλλά περιέχει ένα cd το οποίο περιλαμβάνει και τα 2 άλμπουμ. Δυναμικό ροκ, progressive, doom, ψυχεδέλεια, όλα συνδυασμένα με την αέρινη φωνή της Φλώρας, πιάνουν το νήμα από κει που το άφησαν οι Make Believe.

Echo Train - Memento Mori

image

Ένα κομψό σύνολο από orchestral pop, ψυχεδέλεια, με ρετρό αναφορές αλλά χωρίς κλοπές και εύκολους συνειρμούς, που επιβεβαιώνει με δημιουργικό τρόπο πως η τέχνη του Serge Gainsbourg και των Carpenters μπορεί να έχει σημερινό πρόσωπο.