Μουσικη

Οι καλύτερες μουσικές κυκλοφορίες του 2016

Η μουσική συγκομιδή της νέας χρονιάς

Χρήστος Εξαρχόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μουσική δεν σταματά ποτέ, πηγή ζωής και κίνησης, και παρ’ όλη την αυτοκρατορία του μάρκετινγκ στις μέρες μας, σημαντικές κυκλοφορίες που αξίζουν ακρόασης κατακλύζουν ήδη και το 2016.

image

Στη ροκ μουσική με την ευρεία της έννοια, υπέροχοι δίσκοι από τον David Bowie (R.I.P.), τους πάντα ευπρόσδεκτους και βραδινούς Tindersticks με το «The Waiting Room», τους εκ Νέας Υόρκης ορμώμενους DIIV, τη σύμπραξη του Jesu με τον Sun Kill Moon, τους γλυκούς ElectroPop Junior Boys στο «Big Black Coat», τον Καλιφορνέζο Electrofolk Evan Geesman αλλά και στο Μεγάλο Νησί με καινούργια μουσική για τους Massive Attack, τους Suede και τον Αrchy Marshall.

image

image

image

Αριστουργηματικό ντεμπούτο για τους Manuel Volpe & The Rhabdomatic Orchestra, που σου θυμίζει τον Leonard Cohen παρέα με τον Tom Waits να τζαμάρουν κινηματογραφική μουσική σε μια αφρικάνικη έρημο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Μεξικανοί The Incognito Traveller με το πολυπολιτισμικό nu jazz ύφος τους στο «Movements Of Migration».

Στα «μαύρα» κυριαρχεί ο κλώνος του Kendrick Lamar, Anderson Paak και το «Malibu», η φάνκι Πορτογαλέζα Marta Ren & The Groovelets με το «Stop Look Listen» και το καινούργιο του Adrian Younge με τίτλο «Something About April ii».

image

image

Jazz κυκλοφορίες από τους GoGo Penguin που κάνουν την μεγάλη μεταγραφή στην Blue Note και κυκλοφορούν το Man Made Object, αλλά και από τον Ισραηλινό και ιδιοφυή Avishai Cohen, που αφιερώνει το εσωτερικό και μελαγχολικό «Into The Silence» στη μνήμη του πατέρα του.

image

Στη world μουσική ξεχωρίζει η σύμπραξη των James Yorkston, Jon Thorne και Suhail Yusuf Khan, στο υπέροχο μπαστάρδεμα folk με ινδικής μουσικής του «Everything Sacred». Συλλογές με νόημα από την Tramp Records και την ΒΒΕ, εξερευνώντας jazz, soul, funk και disco με τις Praise Poems 3 και το «Disco Love 4».

image

Στα αφρικάνικα με δόση 2016 ο Anchorsong και το «Ceremonial», και οι Karl Hector & The Malcouns στο «Cant Stand The Pressure». Ιταλικά reissues του Piero Umiliani και του Stefano Torossi από τη Schema Records, και ολοκαίνουργιος Αlex Puddu με το «In The Eye Of The Cat».

image

Για τις βραδινές ώρες και τους λάτρεις της midnight μουσικής, ο beatmaker Long Arm μαζεύει τα ξεχασμένα του κομμάτια μεταξύ 2010-2014, η Music From Memory συστήνει στο ευρύ κοινό τον Napoleon Cherry, ο Τhomas Koner στο ambient «Τiento De La Luz», o μινιμαλιστής πιανίστας Federico Albanese και το «Blue Hour» και τέλος το μελωδικό, ηλεκτρονικό αλλά και kraut experiment των Nonkeen, που έχουν στη σύνθεσή τους των Nils Frahm, «The Gamble».

image

Νωρίς ακόμα για ελληνικές κυκλοφορίες, εκτός από αυτές των Βasement Freaks και των Αpanemic που παίζουν με breaks, beats και φανκιές αλλά και του τρομπετίστα Γιώργο Αβραμίδη με έναν αξιοπρεπέστατο jazz δίσκο με αρκετή φαντασία. Να ακούς μουσική, πολλή μουσική!

Μιξ με τραγούδια και μουσικές που ξεχώρισαν μέχρι τώρα. Σε αναμονή για PJ Harvey, Iggy Pop, The Heavy, Guts, Rokia Traore, Mop Mop, Charles Bradley, Moderat...