Μουσικη

Επιστροφή στις ρίζες

Trio Tekke - Σαμάς (***) Για το εκ Κύπρου προερχόμενο τρίο ο χαρακτηρισμός «λαϊκεδέλικα» ταιριάζει γάντι.

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 369
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17841-39063.jpg

Trio Tekke - Σαμάς (***)

Για το εκ Κύπρου προερχόμενο τρίο ο χαρακτηρισμός «λαϊκεδέλικα» ταιριάζει γάντι. Διασκευές ρεμπέτικων και δικές τους συνθέσεις του ιδίου ύφους με κιθάρα, κοντραμπάσο και τζουρά. Χιούμορ, ψυχεδελικές προεκτάσεις, άποψη αλλά και σεβασμός στο είδος. Όλα έχουν τη χάρη τους, αλλά η δύναμη του γκρουπ αποκαλύπτεται στις οργανικές συνθέσεις.

Επιστροφή στις ρίζες

Kyriakides / Moore - Rebetika (****)

Θραύσματα ηχητικής ύλης, θόρυβοι γεννητριών, blues κιθάρες, αυτοσχεδιασμοί και αποσπασματικές δόσεις αυθεντικών ηχογραφήσεων συγκροτούν ένα κατακερματισμένο παζλ/σπουδή σε κλασικά ρεμπέτικα, που θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό αν δεν χανόταν –συχνά– στη διαδρομή.  

Επιστροφή στις ρίζες

Van Ripper - Η σκύλλα (**)

Ιδιοσυγκρασιακός μεν αλλά λίγο απ’ όλα και ούτε μια ένδειξη ότι ο δίσκος είναι τωρινός. Ένα νεο-λαϊκό που έχει πλάκα και δίνει και τον τίτλο στο δίσκο και στη συνέχεια ολίγον 70s rock, ολίγον heavy metal, ολίγον «ελληνική» rock μπαλάντα, με στίχους χιουμοριστικούς, σχολιαστικούς, ρομαντικούς, αλλά χωρίς ούτε μία γοητευτική μελωδία.

Επιστροφή στις ρίζες

Distortion Tamers - Junglehead stories (***)

Απλό, αυθεντικό, θαμπό, βρόμικο και βασισμένο στην παράδοση rock’n’roll με lo-fi και garage αισθητική που συγκινεί ως ήχος αλλά όχι και ως δίσκος, αφού δεν έχει να προσθέσει ή να αφαιρέσει οτιδήποτε από όσα ήδη έχουν ειπωθεί επί του θέματος.

Επιστροφή στις ρίζες

Kassetas / Spanos - Jungle of illusions (***)

Ενδιαφέρουσα αυτοσχεδιαστική περιπέτεια βασισμένη στο σαξόφωνο του Γιάννη Κασσέτα και στα τύμπανα του Γιώργου Σπανού, με τη συμμετοχή 7 ακόμη μουσικών που συμμετέχουν κατά περίπτωση. Διασκευές σε McCoy Tyner και Clifford Brown, free jazz, ζωντανές ηχογραφήσεις και αυτοσχεδιασμοί σε ένα πεδίο όμως ήδη χαρτογραφημένο.    

Urban Shadow - Hope  (****)

Ο εκ Γαλλίας ορμώμενος Νίκος Καντάρης συγκροτεί ένα πολυεθνικό πάτσγουορκ χρησιμοποιώντας αποσπάσματα ηχογραφήσεων από τελετές και χτίζοντας γύρω τους αριστοτεχνικά ένα σύγχρονο ηχητικό ιστό ηλεκτρονικής βάσης και φυσικών οργάνων, δίνοντας στη σύγχρονη pop το χαρακτήρα ενός τελετουργικού trip.   

Celuta Red - Celuta Red (***)

Ενθαρρυντικό πρώτο δείγμα μιας τυπικής rock μπάντας που διατρέχει με δημιουργική αγάπη τη σύγχρονη ιστορία του είδους. Καλές ιδέες και μελωδίες, frontwoman (κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στα μέρη μας) και συνθέσεις που δεν θυμίζουν αμέσως κάτι.

makismilatos@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ