- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπάρχουν τα καλά και τα κακά συγκροτήματα και για το ποια είναι αυτά, το υποκειμενικό κριτήριο είναι πολύ έντονο. Υπάρχει όμως κι ένα μικρό κλαμπ μουσικών και συγκροτημάτων που συμβολίζουν κάτι κι αυτό είναι αντικειμενικό, ανεξάρτητα αν σου αρέσουν ή όχι.
Μπορεί οι Sex Pistols να μην ήταν το καλύτερο συγκρότημα του punk αλλά είναι το σύμβολο του, όπως είναι οι Beatles γιά την pop μουσική ή ο Jimi Hendrix γιά την ροκ ηλεκτρική κιθάρα και τις προεκτάσεις της. Μπορεί κανείς να βρει καλύτερα συγκροτήματα από τους Kraftwerk όμως αυτοί συμβολίζουν την ηλεκτρονική μουσική, όπως ο Leonard Cohen ή ο Bob Dylan είναι το σημείο αναφοράς γιά την ποιητική τραγουδοποιεία.
Σε αυτό το "κλειστό" κλαμπ ανήκουν και οι REM που μόλις ανακοίνωσαν την διάλυσή τους. Είναι το γκρουπ που -χωρίς εκπτώσεις- έκανε mainstream τον εναλλακτικό ήχο. Κατά τη γνώμη μου η ροκ ιστορία θα τους μνημονεύει στο μέλλον όχι μόνο γιά τα σπουδαία άλμπουμ που κυκλοφόρησαν και τα ωραία τραγούδια που μας άφησαν παρακαταθήκη αλλά γιατί με την τέχνη τους δημιούργησαν μιά γέφυρα πάνω απ' την οποία πέρασε το εναλλακτικό/κολλεγιακό/alternative ροκ και εισέβαλε στον χώρο του mainstream επιρεάζοντας το καθοριστικά και στρέφοντας το ενδιαφέρον του κόσμου προς έναν ήχο που πριν απ' αυτούς αποτελούσε υλικό γιά ένα μικρό και περίκλειστο κοινό.
Η διάδοση αυτού του ήχου και η επιδραστικότητα που απέκτησε στη συνέχεια είναι δουλειά που έκαναν οι R.E.M. κι αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε ανεξάρτητα από το προσωπικό μας γούστο. Με αυτή την έννοια, δεν θα "πεθάνουν" ποτέ.
ΜΜ
Το τελευταίο blink στα βλέφαρα έκαναν οι REM και έδωσαν τέλος στο γκρουπ που έγραψε τη δική του ιστορία στη λίστα των αγαπημένων μας γκρουπ.
Ίσως έμειναν μαζί μας λίγο περισσότερο από το κανονικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα ωραιοπαθή ego-trips του Michael Stipe και τα προσωπικά του πρότζεκτ. Ποτέ όμως, ακόμα και στις πιό αδύναμες στιγμές τους δεν ήταν κακοί, ούτε ένα άλμπουμ τους δεν έπασχε από έλλειψη concept και προσωπικού ήχου. Ίσως μπορέσουν τώρα, απερίσπαστοι, να ασχοληθούν πιο προσηλωμένα σε έργα που θα τους φέρουν στη νέα εποχή - αφού "ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει τελειώσει (και μου αρέσει)", όπως έλεγαν και στο τόσο επίκαιρο τώρα, τραγούδι τους.
Θα τους έχουμε πάντα στη δισκοθήκη και στα φορητά μας players, μαζί με γκλίτερ και κατάθλιψη.
Και πού ξέρεις; Μπορεί σε δέκα χρόνια να κάνουν συναυλία reunion στο Terra Vibe με σαπόρτ τους Πυξ-Λαξ... :-P
ΓΝ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγο πριν το Bakery House Party #2, το Σάββατο 13 Ιουνίου, από τον VOICE 102.5, μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένα ξεχωριστό show από το Release Athens, γεμάτο επιτυχίες του εμβληματικού τραγουδιστή
Ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι από τον Μπραμς και τον Μπετόβεν μέχρι τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία
Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από ιστορίες, μνήμες και συναισθήματα
Ο τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν την επανεμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής
Eρμήνευσε το παραδοσιακό τραγούδι Handsome Molly
Ο νέος μουσικός μεγάλωσε στη χώρα μας αλλά πλέον ζει μόνιμα στη Βρετανία
Από γενιά σε γενιά, heavy metal is the law
Η ποπ σταρ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Ράντι Νιούμαν για ντουέτο του κλασικού τραγουδιού της ταινίας
Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Mad About It», ο Ρομπέρτο Κούστας μιλά για τις δύο πατρίδες και τα πολλά ερεθίσματά του
Ο Blixa Bargeld μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο άλμπουμ «Rampen», τον αυτοσχεδιασμό, τη διαρκή μεταμόρφωση της μπάντας και την επικείμενη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο
Το νέο άλμπουμ του θρύλου των Beatles έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 1 του Ηνωμένου Βασιλείου
Δείτε τις επίμαχες σκηνές
Το βίντεο από τη στιγμή έγινε γρήγορα viral στο TikTok
Στον ρόλο του Ορφέα η Teresa Iervolino, της Ευρυδίκης η Μαρία Κοσοβίτσα και του Έρωτα η Μαριλένα Στριφτόμπολα. Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου
70.000 θεατές τον αποθεώνουν στο SoFi. Η Βρετανία τον απαγορεύει. Και οι δυο έχουν δίκιο
Η πρώτη εμφάνιση του γκρουπ στην Ελλάδα αναμένεται να γράψει ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.