Μουσικη

Συνέντευξη με τον Omar Souleyman

Λίγο πριν την εμφάνισή του στις εκδηλώσεις Μetamorphosis του ΚΠΙΣΝ

Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο, που φέρουν τον συμβολικό τίτλο Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο. Από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου το ΚΠΙΣΝ μετουσιώνεται σε έναν ζωντανό τόπο ιδεών, εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης, μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες. Στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων εντάσσεται και η εμφάνιση του Σύριου μουσικού Omar Souleyman που λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα μίλησε για τη συνεργασία του με την Björk και τη μουσική της πατρίδας του που τρέχει στις φλέβες του.

Ο Omar Souleyman γεννήθηκε το 1966 στο χωριό Τελ-Ταμέρ στη νοτιοανατολική Συρία. Το 2013 τραγούδησε στη συναυλία απονομής του βραβείου Νόμπελ. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ορόσημα ξετυλίγεται μια συναρπαστική μουσική διαδρομή που περιλαμβάνει συνεργασίες με την Björk και εμφανίσεις σε φεστιβάλ τζαζ και ροκ σε όλο τον κόσμο. Το ιδίωμα του Omar Souleyman διαμορφώθηκε στη Συρία μέσα από την παράδοση των «γαμήλιων τραγουδιών» (wedding songs) και δύσκολα μπορεί να τοποθετηθεί σε οικείες κατηγορίες. Η εκρηκτική χρήση των συνθεσάιζερ και των drum machines δημιουργεί έναν ρυθμικό πλούτο που υπερβαίνει τη μουσική του κόσμου (world music). Στο τελευταίο του άλμπουμ «Bahdeni Nami» συνεργάστηκε με τον παραγωγό Kieran Hebden (aka Four Tet). 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Kieren Hebden (Four Tet);

Ο ρόλος του ήταν κυρίως τεχνικός. Συνέβαλε στο να ακουστεί η μουσική μου καλά και αυτό με την μοντέρνα δυτικότροπη έννοια.

Πόσο ταιριαστός είναι ο όρος electro dabke για τον ήχο σας, πώς θα τον περιγράφατε εσείς;

Η μουσική μου είναι παραδοσιακή, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα από την οποία προέρχομαι. Όλοι αυτοί οι όροι, όπως το electro dabke που βρίσκετε, δεν είναι για μας. Με αυτή μεγαλώσαμε από τη μέρα που γεννηθήκαμε και τρέχει στις φλέβες μας.

Η πιο έντονη πρώτη ανάμνηση;

Όπως σου είπα, η μουσική είναι πανταχού παρούσα στη ζωή μας. Τραγουδάμε παντού, στο σπίτι, στο δρόμο, στην αγορά.

Προτιμάτε μεγάλα φεστιβάλ ή μικρούς συναυλιακούς χώρους;

Τα απολαμβάνω όλα εξίσου. Mικρά ή μεγάλα, δεν με απασχολεί. Ειδικά όσο ο ήχος είναι σωστός και μπορώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ στη σκηνή.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που σας εντυπωσίασε πρόσφατα;

Όχι.

Πείτε μας λίγο για τη δημιουργία του ρεμίξ στο τραγούδι Crystalline της Björk. Πώς θα την περιγράφατε;

Ηχογράφησα τρία τραγούδια μου για την Björk. Όπως μου ζήτησε. Μετά τραγούδησε πάνω σε αυτά και τα έκανε δικά της. Είναι αξιαγάπητη. Συναντηθήκαμε χρόνια μετά το Crystalline στην Ισλανδία και με κάλεσε για τσάι.

Τι περιμένετε να δείτε στην Αθήνα;

Έχω ξαναεπισκεφτεί την Αθήνα και σίγουρα περιμένω να δω υπέροχους ανθρώπους και να κάνω ένα καλό show.


ΤΗE SOUND OF OMAR SOULEYMAN

 


Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ξέφωτο, Ευριπίδου & Δοϊράνης, Καλλιθέα. Έναρξη: 22.30. Eίσοδος Ελεύθερη. Στις 25 Ιουνίου.

Φωτό: Flavien Prioreau