Μουσικη

Τα τραγούδια της φυλακής υποψήφια για Grammy

Βίντεο με εικόνες από τις συνθήκες δημιουργίας του δίσκου

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
116029-258452.jpg

To hype είναι πως ο Kendrick Lamar, ο Weeknd, o Drake, οι Alabama Shake ή οι Florance and the Machine είναι υποψήφιοι για τα φετινά Grammy. Αυτά και τα άλλα γνωστά ονόματα που διεκδικούν τα εμβληματικά αμερικάνικα βραβεία δεν μας άφησαν όμως να δούμε και λίγο πιο πέρα, εκεί που μερικές φορές κρύβεται το πραγματικό ενδιαφέρον.

Γιατί. στην ουσία, το ενδιαφέρον είναι πως στην κατηγορία World Music είναι υποψήφιο ένα άλμπουμ μάλλον αναπάντεχο και πιθανότατα πολύ πιο αληθινό και ατόφια δημιουργικό από τους δίσκους των παραπάνω ονομάτων.

Το εγχείρημα ονομάζεται «The Zomba Prison Project», ξεκίνησε το 2013 αλλά μόλις φέτος κατόρθωσε να βρει τρόπο να κυκλοφορήσει. Αφορά ένα άλμπουμ με τίτλο «I Have No Everything Here» και περιλαμβάνει 20 τραγούδια που έγραψαν και τραγούδησαν φυλακισμένοι στο Malawi, ισοβίτες εγκληματίες, κλέφτες με πολύχρονες ποινές ή φυλακισμένοι για ομοφυλοφιλία ή μαγεία, άνδρες και γυναίκες.

Ο παραγωγός Ian Brennan, που ξεκίνησε την προσπάθεια για να δώσει φωνή και ελπίδα σε αυτούς που δεν έχουν, όπως λέει ο ίδιος, πέρασε πολλές δυσκολίες για να ολοκληρώσει το δίσκο που έχει σαν στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν πολλά να πουν, να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία, ενώ κάποια από τα χρήματα που βρέθηκαν για να πραγματοποιηθεί το άλμπουμ, χρησιμοποιήθηκαν και για να πληρωθούν δικηγόροι που εκπροσώπησαν κάποιους από τους κρατούμενους. Ήδη με αυτό τον τρόπο, τρεις από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο δίσκο βγήκαν από τη φυλακή.

Στο βίντεο μπορεί να δει κάποιος μερικές εικόνες από τις συνθήκες δημιουργίας του δίσκου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ