Μουσικη

Τα καλύτερα του 2015: Vol. 4

Καλοκαίρι και ωραίοι δίσκοι: ένας καλός συνδυασμός ακόμη κι αν δεν πρόκειται για «καλοκαιρινά» άλμπουμ

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104319-207152.jpg

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σας ενημερώνουμε για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν, τουλάχιστον κατά την άποψη της διεθνούς κριτικής. Παρουσιάζουμε με ήχο, εικόνα και πληροφορίες τα άλμπουμ που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από εφημερίδες, περιοδικά και μουσικά σάιτ διεθνούς εμβέλειας και ευρείας αποδοχής (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.), ενώ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και όσα γράφονται στα ελληνικά έντυπα και σάιτ. Και όλα αυτά όχι άκριτα αλλά υπό το γενικό και αισθητικό πνεύμα της Athens Voice. Στις 24/2 είχαμε δημοσιεύσει το Vol.1 που αφορούσε τους πρώτους μήνες του 2015, το Vol.2 που αφορά –κυρίως– τις κυκλοφορίες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ανέβηκε στις 11/4 και με το Vol.3 στις 19/5, ρίξαμε μία ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της άνοιξης. Τώρα με το Vol. 4 συναντάμε 10 επιλογές δίσκων που συγκέντρωσαν πολλές θετικές γνώμες από όσα άλμπουμ κυκλοφόρησαν μέσα στο καλοκαίρι και αν ανατρέξετε και στα προηγούμενα μπορείτε να έχετε μια καλή εικόνα για τα ενδιαφέροντα άλμπουμ του 2015 ως τώρα.

Titus Andronicus - The Most Lamentable Tragedy

Ένα από τα καλύτερα, συνεπέστερα και με πραγματικό punk attitude συγκροτήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί μια rock opera που βασίζεται στις εμπειρίες του Patrick Stickles από την κατάθληψη και τον αγώνα που έδωσε για να την αντιμετωπίσει. 


Locrian - Infinite Dissolution

Οι πειραματιστές του black metal από το Σικάγο δημιουργούν ένα ακόμη ασυνήθιστο άλμπουμ "δημιουργικού θορύβου" που εμπνέεται από το βιβλίο της Elizabeth Kolbert: "The Sixth Extinction: An Unnatural History".


Kasey Chambers - Bittersweet

Ο τίτλος του δίσκου είναι αποκαλυπτικός για την αισθητική του περιεχομένου. Η τραγουδοποιός από την Αυστραλία φτάνει στο 10ο άλμπουμ της και η στιχουργία της, ο ήχος της (από την country ως την folk) και η φωνή της αποκτούν το βάθος του χρόνου, της εμπειρίας, της ενηλικίωσης και της ουσίας.


Tame Impala - Currents

Με τον 3ο του δίσκο ο Kevin Parker -που τα κάνει εδώ όλα μόνος του: παίζει όλα τα όργανα, κάνει παραγωγή, ηχογραφεί, τραγουδάει- αποδεικνύει πως είναι ένα από τα πιο δημιουργικά άτομα της εποχής μας και μπορεί να συνδυάζει αριστοτεχνικά την ψυχεδέλεια με το progressive και το rock με την χορευτική διάθεση.


Jason Isbell - Something More Than Free

Με τον 5ο του δίσκο ο τραγουδοποιός (ex- Drive by Truckers) φαίνεται να φτάνει στην κορυφαία του στιγμή με ένα άλμπουμ που αποπνέει την μουσική αύρα της παράδοσης και του παρελθόντος και είναι γεμάτο από τραγούδια που έχουν συναίσθημα, προσφέρουν συγκίνηση και βασίζονται σε ωραίες μελωδίες.


Wilco - Star Wars

Κάνοντας μια γενναιόδωρη κίνηση, το συγκρότημα πρόσφερε το καινούργιο του άλμπουμ δωρεάν -για ένα σύντομο χρονικό διάστημα- μέσω του site του, κάνοντας και με αυτόν τον τρόπο μια "πολιτική" δήλωση: Είναι καλό όταν μια μπάντα μπορεί -μετά από 20 χρόνια ιστορίας και 9 δίσκους- να κάνει μια κίνηση προς τον κόσμο που την στηρίζει. Και το δώρο αποκτά μεγαλύτερη σημασία, επειδή πρόκειται για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των Wilco που μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν χάσει ίχνος από την φρεσκάδα και την δημιουργικότητα τους.


Miguel - Wildheart

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (αυτός είναι μόλις ο 3ος του δίσκος) ο μουσικός από το L.A. κατορθώνει να διατυπώσει έναν προσωπικό, ιδιαίτερο και αξιοπρόσεκτο λόγο για το R&B, να γίνει ο νέος του "ερωτικός εκπρόσωπος" και να πιστοποιήσει την άποψη πως όταν το mainstream είναι καλό... είναι καλό!


Rickie Lee Jones - The Other Side of Desire

Καιρό είχαμε να ακούσουμε νέα της αλλά μάζεψε όλα τα καλά που είχε να μας πει και μας τα λεει μαζεμένα. Ένα χαρμάνι από folk, country, americana αλλά και γεύσεις από τη Νέα Ορλεάνη, μαζί με ποιητικό λόγο, με την πείρα των 60 χρόνων ζωής και των 15 δίσκων, δίνουν αισθητική διέξοδο στην σιωπή μιάς δεκαετίας.


Jamie XX - In Colour

Από την εποχή των ΧΧ ο Jamie μας είχε δείξει πως το "κατέχει το σπορ". Ο πρώτος σόλο δίσκος του -όπως λέει και ο τίτλος- είναι ένα "τώρα που συμβαίνει" πολύχρωμο καλειδοσκόπιο, όπου ηλεκτρονικοί ήχοι, samples, φωνές, θόρυβοι συμπλέκονται αποτελεσματικά και δημιουργικά για ένα φρέσκο, ευχάριστο αλλά καθόλου "ελαφρύ" και "εύκολο" ακρόαμα.


Donnie Trumpet & The Social Experiment - Surf

Η συνεργασία του Chance The Rapper με τον Donnie Trumpet και την φιλική συμμετοχή των: Erykah Badu, Big Sean, Busta Rhymes, J. Cole και Janelle Monae είναι ένα ασυνήθιστο, εκκεντρικό, κιτς άλμπουμ που γοητεύεται, αγαπάει και σαρκάζει ταυτόχρονα την σύγχρονη ποπ κουλτούρα και τα βασικά της συστατικά από το R&B ως το hip-hop και την pop μουσική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ