Η τοιχογραφία «Καλαμάτα» του Κλεομένη Κωστόπουλου αναδείχθηκε η καλύτερη στον κόσμο για τον Νοέμβριο του 2025
Εμπνευσμένη από τη Μαρία Κάλλας, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καλαμάτα
Σημαντική διάκριση για την «Καλαμάτα» του Κλεομένη Κωστόπουλου
Η τοιχογραφία «Καλαμάτα», έργο του εικαστικού Κλεομένη Κωστόπουλου από την Πάτρα, αναδείχθηκε η καλύτερη τοιχογραφία στον κόσμο για τον μήνα Νοέμβριο 2025 από το διεθνώς αναγνωρισμένο BEST OF του Street Art Cities που σε παγκόσμιο επίπεδο αναδεικνύει περισσότερες από 83.000 τοιχογραφίες σε 1.918 πόλεις.
Η τοιχογραφία κοσμεί ένα πολυώροφο κτίριο στην καρδιά της πόλης και προέκυψε μετά από πρόσκληση του Δήμου Καλαμάτας στον καλλιτέχνη Κλεομένη Κωστόπουλο. Παρουσιάζει μια γυναικεία μορφή (την Καλαμάτα) εμπνευσμένη από τη Μαρία Κάλλας, περιτριγυρισμένη από στοιχεία της φύσης που συμβολίζουν την αρμονία, την αναγέννηση και τη βαθιά σχέση του ανθρώπου με τον τόπο της Μεσσηνίας. Το έργο έχει ήδη καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για την Καλαμάτα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.
«Είναι μια τεράστια τιμή για μένα και για την πόλη της Καλαμάτας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους στήριξαν το έργο. Η δημόσια τέχνη έχει τη δύναμη να ενώνει ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τις πόλεις μας. Εύχομαι αυτή η διάκριση να αποτελέσει αφορμή για ακόμη περισσότερη δημιουργία σύγχρονου πολιτισμού στους δημόσιους χώρους της Ελλάδας αλλά και την εκκίνηση ενός διάλογου σε σχέση με καινοτόμες πολιτικές πολιτισμού στη χώρα μας», δήλωσε ο δημιουργός της τοιχογραφίας, Κλεομένης Κωστόπουλος.
Ο Κλεομένης Κωστόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Street Art Festival Πάτρας │ ArtWalk.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Νίτσε, Προμηθεύς και Οιδίπους.
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Συνεχίστηκε και φέτος η συστηματική ανασκαφή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια
Ο γερμανός φιλόσοφος αναφέρεται εκτενώς και ουσιαστικά στην ελληνική μυθολογία, όχι ως απλό λογοτεχνικό ή ιστορικό υλικό, αλλά ως θεμελιώδες κλειδί κατανόησης της ζωής και του πολιτισμού
Η τύχη δεν καταργεί τη λογική του κόσμου, αλλά λειτουργεί στα κενά της.
Η πόλη μπαίνει στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη
Τα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν
Πότε και τι μπορείτε να δείτε
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente επιστρέφουν στο «σπίτι» τους: Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου στο Καφωδείο Ελληνικό!
Η ελληνική μυθολογία και τέχνη ως αισθητηριακή ενσάρκωση του πνεύματος
Ο Χέγκελ εκτιμά ότι η ελληνική μυθολογία θέτει πολιτισμικά πλαίσια για την εμφάνιση της φιλοσοφίας
H φιγούρα του Αγίου Βασιλείου, η βασιλόπιτα και οι ζωντανές παραδόσεις
Ένα μουσείο για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.