Λάνθιμος: Αντίδραση της Ακαδημίας Κινηματογράφου για το «όχι» του ΚΑΣ
Mε αφορμή την απόρριψη αιτήματος γυρισμάτων στην Ακρόπολη
Λάνθιμος: Αντίδραση της Ακαδημίας Κινηματογράφου για το «όχι» του ΚΑΣ
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πήρε θέση για το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, όπου ο ΚΑΣ και έπειτα το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψαν το αίτημα της εταιρείας παραγωγής για γυρίσματα λίγων ωρών στην Ακρόπολη, της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, “Bugonia”.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει τον έντονο προβληματισμό της για την πρόσφατη άρνηση έκδοσης άδειας γυρισμάτων στην Ακρόπολη για την ταινία “Βugonia” του Γιώργου Λάνθιμου. Το σκεπτικό της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφέρει πως “οι σκηνές που προτείνεται να κινηματογραφηθούν στον μνημειακό χώρο είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας, ως ένα οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς”.
Οι λιγοστές αυτές φράσεις αναδεικνύουν την φοβική σχέση που έχει η Ελληνική Πολιτεία με την πολιτισμική μας κληρονομιά. Από τη μια, περηφάνια για το ένδοξο (αρχαιοελληνικό) παρελθόν, από την άλλη, δέος και αμηχανία μπροστά στην ευθύνη να φανούμε αντάξιοι κληρονόμοι του. Αυτό το εθνικό σύμπλεγμα “κληρονομικής κατωτερότητας” θα καθιστά τον σύγχρονο πολιτισμό αενάως απολογούμενο και μετεξεταστέο.
Η οικουμενικότητα της Ακρόπολης δεν προκύπτει από το αμετάβλητο της ουσίας της στην πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως. Η Ακρόπολη είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ακριβώς επειδή μεταλλάσσεται και μετουσιώνεται ανά τους αιώνες, γενόμενη καμβάς νέων νοημάτων και αφηγήσεων σε διάλογο με το εκάστοτε παρόν.
Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει την ευθύνη επανεξέτασης του αιτήματος. Η στέρηση της δυνατότητας συνομιλίας του μνημείου της Ακρόπολης με τον σύγχρονο πολιτισμό μόνο πλήγμα μπορεί να αποτελεί στην παγκόσμια εμβέλειά του.
Το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Το αίτημα για τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη κατατέθηκε από την εταιρεία παραγωγής «Either Or Productions» και συζητήθηκε την Τρίτη (1.4) για δεύτερη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα μέλη του συμβουλίου φέρεται να προβληματίστηκαν τόσο για το περιεχόμενο της σκηνής, που η παραγωγή προς το παρόν δεν θέλει να δημοσιοποιήσει, όσο και για τις παράπλευρες συνέπειες των γυρισμάτων και συγκεκριμένα τον προσωρινό αποκλεισμό των επισκεπτών από το μνημείο.
Τα μέλη του ΚΑΣ θεώρησαν ότι η σκηνή που προγραμματιζόταν να γυριστεί στην Ακρόπολη δεν θα ταίριαζε με τον χαρακτήρα του μνημείου, το οποίο συμβολίζει μεταξύ άλλων την επίρρωση της δημιουργίας και της ζωής. Και ενώ εξέφρασαν θαυμασμό για τον Γιώργο Λάνθιμο, έκριναν ότι η Ακρόπολη δεν θα έπρεπε να μείνει κλειστή για το κοινό, καθώς το κινηματογραφικό συνεργείο θα χρειαζόταν ένα σημαντικό κομμάτι του χώρου κατ' αποκλειστικότητα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Πώς μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σε κάποιον, αν δεν θέλει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα;
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου
Και το παράδοξο πίσω από τα νούμερα
Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου
Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον.
Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα
Ο Ρέιφ Φάινς παραδίδει μια σπάνιας συναισθηματικής έντασης ερμηνεία
Δείτε πρώτοι το φιλμ που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και ζήστε την κινηματογραφική εμπειρία στη μεγάλη οθόνη
Το αφιέρωμα της εταιρείας παραγωγής στην Ελληνίδα ηθοποιό
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του Πάμπλο Εσκομπάρ στη σειρά Narcos
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη με 155.000 εισιτήρια στις αίθουσες
Τα γυρίσματα ξεκινούν στην Πορτογαλία με ορίζοντα κυκλοφορίας το 2027
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
Η αισθητική του επηρέασε σκηνοθέτες όπως ο Τζιμ Τζάρμους
H σχέση μητέρας κόρης με τα πολλά επίπεδα και με τα ακόμη περισσότερα μυστικά
Ο ρόλος που σημάδεψε την καριέρα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.