- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νίκος Περάκης: Ο μετρ της πολιτικής σάτιρας
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί το καυστικό χιούμορ του σκηνοθέτη αλλά και να ανακαλύψουν οι νεότεροι σινεφίλ το ξεχωριστό σύμπαν του.
Νίκος Περάκης: Επτά ταινίες που αγάπησε ο ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας έρχονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στον Νίκο Περάκη με τίτλο «Οι 7 αγαπημένες μου» (19- 22 Σεπτεμβρίου) είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί το καυστικό χιούμορ του σκηνοθέτη αλλά και να ανακαλύψουν οι νεότεροι σινεφίλ το ξεχωριστό σύμπαν του.
Το 1982 ο άγνωστος τότε και πρωτοεμφανιζόμενος στα καθ’ ημάς Νίκος Περάκης που είχε υπογράψει τις πρώτες του ταινίες ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στη Γερμανία (έχει συνεργαστεί με τον Φόλκερ Σλέντορφ στο βραβευμένο «Ταμπούρλο»), φτιάχνει την πρώτη του ελληνική κωμωδία –«η τρίτη και φαρμακερή απόπειρα μου να επιστρέψω στην Ελλάδα» θα πει– με τίτλο «Άρπα Colla». Το φιλμ προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές και κλέβει την παράσταση, χάρη στις κωμικές περιπέτειες δύο φίλων σκηνοθετών (Νίκος Καλογερόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης) που κάνουν τα πάντα προκειμένου να φτιάξουν την ταινία των ονείρων τους χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς αλλά πέφτουν θύματα του αλαλούμ που επικρατεί στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.
Δύο χρόνια μετά ο σκηνοθέτης υπογράφει τη διαχρονικά απολαυστική «Λούφα και παραλλαγή» (σε σενάριο δικό του που βασίζεται στα βιώματα που είχε υπηρετώντας στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) την εποχή της Χούντας) που κερδίζει τον τίτλο του κορυφαίου φιλμ στο 25ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Λίγους μήνες μετά η ταινία σαρώνει τα ταμεία φτάνοντας σε εισπράξεις απλησίαστες για την εποχή ενώ αποτελεί ένα προφητικό –παρότι μιλάει για το παρελθόν– πολιτικό σχόλιο για τη Μεταπολίτευση καθώς και την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και του Αντρέα Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται για τρίτη χρονιά στην εξουσία. Με αυτό το φιλμ ο ανένταχτος Περάκης αναδεικνύεται στον πιο αιχμηρό μελετητή της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και στα επόμενα καλλιτεχνικά βήματά του θα επιβεβαιώνει σταθερά αυτόν τον τίτλο. Ο δημιουργός χρησιμοποιεί το όχημα της υπόγειας ειρωνείας για να στηλιτεύσει τις πιο σοβαρές παθογένειες της φυλής μας, και είναι ουσιαστικά ο πρώτος μοντέρνος σκηνοθέτης που ανοίγει τον δρόμο για να περάσει το νέο ελληνικό σινεμά από τη φάση της αδιέξοδης εσωστρέφειας σε εκείνο της γόνιμης κοινωνικοπολιτικής κριτικής. Ο μικροαστισμός που… νταραβερίζεται με τον ωχαδελφισμό, η ροπή προς την κομπίνα αλλά και την τρέλα του μεγαλείου, ο σουρεαλισμός της ελληνικής οικογένειας, η πολιτική αναλγησία είναι κάποια από τα μοτίβα που απασχολούν σταθερά τον Περάκη στις περισσότερες ταινίες του.
Επτά ταινίες, λοιπόν, που αγάπησε ο ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας Νίκος Περάκης έρχονται στην Αθήνα, μετά τον Χρυσό Αλέξανδρο που του απονεμήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα «Bomber and Paganini», «Ιδού η Μήλος», «Άρπα Colla», «Λούφα + Παραλλαγή», «Bίοs + Πολιτεία», «Προστάτης οικογενείας» και «Ψυχραιμία». Παρών στο αφιέρωμα θα είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα προλογίσουν τις ταινίες του και θα παρευρεθούν στις προβολές.
Νίκος Περάκης: Το πρόγραμμα του αφιερώματος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
ΠΕΜΠΤΗ 19/9
20.30: Bomber and Paganini (1976, 104’)
Προλογίζει ο Νίκος Περάκης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9
20.30: Ιδού η Μήλος/ Milo Milo (1979, 96’)
Προλογίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας
22.30: Άρπα Colla (1982, 98’)
Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9
20.30: Λούφα + Παραλλαγή (1984, 96’)
Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου
22.30: Bίοs + Πολιτεία (1987, 101’)
Προλογίζει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9
20.30: Προστάτης οικογενείας (1997, 96’)
Προλογίζει ο Ρένος Χαραλαμπίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός
22.30: Ψυχραιμία (2007, 99’)
Προλογίζει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιστροφή του Μίκυ Μάους, τα θετικά σχόλια και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Η πρεμιέρα της ταινίας είναι προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου του 2026
Η ξαδέλφη του Σούπερμαν έχει τη δική της ταινία - Πρεμιέρα τον Ιούνιο 2026
Οι πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς ταινιών επιστρέφουν στο πολυαναμενόμενο prequel
Επιστρέφει στην ελληνική σκηνή μετά από 15 χρόνια και μιλάει για την ζωή στην Αμερική, το νέο του ρόλο στο Ριφιφί, την αχονδροπλασία και το δικαίωμα να στέκεσαι όρθιος
Ετοιμάζεται η κινηματογραφική διασκευή του κλασικού βιβλίου του Μπουλγκάκοφ
Οι δύο σταρ πρωταγωνιστούν ως ένα αρραβωνιασμένο ζευγάρι που η σχέση του δοκιμάζεται
Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2026 - Δεύτερη μεγάλου μήκους παραγωγή της εποχής Τζέιμς Γκαν
Ένα παράδοξο ερωτικό θρίλερ που καταφέρνει να είναι πετυχημένο στα όχι και τόσο εύκολα ανιχνεύσιμα υπαρξιακά μυστικά του
Μια φιλόδοξη και ατμοσφαιρική ταινία που ξεκινά από το μοτίβο του «cabin in the wood»
Ένα σκληρό χρονικό ενηλικίωσης που πιάνει εύστοχα τις αγωνίες της προεφηβικής ηλικίας
Απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και το βραβείο ερμηνείας για τη Ρόουζ Μπερν
Η σκηνοθέτρια μας μιλάει για την πορεία της, τη νέα της ταινία «Maysoon» και την ηθοποιό Σαμπρίνα Αμάλι, που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ιστορική υποψηφιότητα για τον ηθοποιό με το «The Secret Agent»
Γυρίσματα στην Ελλάδα από τη Central Athens Film Productions
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε τις σκέψεις του για την ΑΙ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.