Κινηματογραφος

Ο Οliver Stone υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Στο ντοκιμαντέρ «Nuclear Now» ο Αμερικανός σκηνοθέτης προβάλλει τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oliver Stone: Το νέο του ντοκιμαντέρ «Nuclear Now» για την πυρηνική ενέργεια και τις απόψεις γύρω από αυτή

«Όταν ήμουν νέος στις δεκαετίες του 1970 και 1980, ήταν της μόδας το σύνθημα No Nukes,» λέει σήμερα ο Oliver Stone. «Κουταμάρες. Έπρεπε να ξυπνήσω νωρίτερα.» Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, o 77χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης μίλησε για το ντοκιμαντέρ του, που είναι βασισμένο στο βιβλίο του Goldstein Staffan Qvist «A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow».

Oliver Stone: Το ντοκιμαντέρ του για την πυρηνική ενέργεια 

O Stone είπε ότι το αντιπυρηνικό μένος που χαρακτηρίζει μερικές κοινωνικές ομάδες οφείλεται σε παραπληροφόρηση και προπαγάνδα κι ότι τώρα χρειάζεται σταυροφορία για να στραφούμε στη μοναδική μορφή ενέργειας η οποία μπορεί να αποτρέψει την κλιματική κατάρρευση. Σύμφωνα με τον Qvist και τον Stone, oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή δεν αρκούν και στοιχίζουν υπερβολικά· όσο για το πετρέλαιο χρησιμοποιείται ακόμα εξαιτίας της πίεσης των πετρελαϊκών λόμπι τα οποία συντάσσονται με τα αντιπυρηνικά κινήματα. Οι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες ορυκτών καυσίμων και οι ακτιβιστές διαδίδουν ψέματα για την επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας: το πώς μπορεί να δημιουργήσει ραδιενεργές αράχνες ή παιδιά με τρία μάτια.

Ο Oliver Stone αποδίδει τις τρομερές ζημιές του Τσερνόμπιλ στην αμέλεια και στην προχειρότητα, αλλά τονίζει πως το ατύχημα στο Three Mile Island στις 28 Μαρτίου 1979 δεν είχε τις επιπτώσεις που έδειχναν οι καταγγελτικές ταινίες «Το σύνδρομο της Κίνας» και «Σίλκγουντ».

«Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή, 100 φορές πιο ασφαλής από εκείνη των ορυκτών καυσίμων και τα ατυχήματα είναι εξαιρετικά σπάνια,» λέει. «Οι οικολόγοι έβλαψαν πολύ την Αμερική: αν δεν τους είχαμε ακούσει θα είχαμε αποφύγει την κλιματική κρίση. Ακόμα και τα πυρηνικά απόβλητα είναι λιγότερο βλαβερά από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το κάρβουνο.»

Τι σκέφτονται για την πυρηνική ενέργεια οι υποψήφιοι πρόεδροι των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου; Ο Τζο Μπάιντεν είναι μάλλον υπέρ της πυρηνικής ενέργειας αλλά δεν διαθέτει κεφάλαια για να την επεκτείνει. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναγνωρίζει καν το πρόβλημα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Στο ντοκιμαντέρ του ο Oliver Stone παίρνει συνεντεύξεις από ειδήμονες, ακτιβιστές και πολιτικούς: όπως πάντοτε, για να στηρίξει μια ήδη ειλημμένη απόφαση και θέση.