Κινηματογραφος

Η ταινία «Bucha» για τις σφαγές αμάχων στην Ουκρανία ψάχνει διανομέα

Η ηρωική ιστορία του διασώστη Konstantin Gudauskas

62224-137655.jpg
Newsroom
28’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι παραγωγοί της ταινίας «Bucha» ψάχνουν διανομέα για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας
Η ταινία «Bucha» μιλά για τη διάσωση των κατοίκων της περιοχής από τον Konstantin Gudauskas © Instagram / bucha.film

Οι παραγωγοί της «Bucha» ψάχνουν διανομέα για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας

Οι δημιουργοί της «Bucha», της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους που γυρίστηκε στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στη χώρα, ψάχνουν για μια συμφωνία διανομής του δραματικού τους έργου.

BUCHA - Teaser Trailer

Η ταινία «Bucha» αφηγείται την ηρωική ιστορία του Konstantin Gudauskas

Ο σκηνοθέτης Stanislav Tiunov και ο συγγραφέας-παραγωγός Oleksandr Schur αποκάλυψαν μια σχεδόν ολοκληρωμένη ταινία στο Ουκρανικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Λος Άντζελες το Σάββατο, τη δεύτερη επέτειο της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας. Η ταινία αφηγείται την ηρωική ιστορία του Konstantin Gudauskas, ενός Εβραίου από το Καζακστάν που διακινδύνευσε τη ζωή του για να σώσει εκατοντάδες Ουκρανούς παγιδευμένους στην πόλη Bucha και σε κοντινές πόλεις έξω από το Κίεβο, αφού η Ρωσία άρχισε τους βομβαρδισμούς και την χερσαία εισβολή στην Ουκρανία.

«Αναζητούμε έναν μεγάλο διανομέα», είπε ο Tiunov στο Deadline μετά την προβολή. «Έχουμε μερικές συναντήσεις εδώ στο L.A. Ο Sasha [Schur] θα πάει απευθείας στο Σαν Φρανσίσκο. Έχουμε συναντήσεις στο Λονδίνο».

«Προσπαθούν να αποκτήσουν μια μεγάλη πλατφόρμα ροής - Netflix, Apple, όποιος θέλει να προχωρήσει με αυτό, γιατί δεν είναι εύκολη ταινία για τους Αμερικανούς να επεξεργαστούν όσο ο πόλεμος συνεχίζεται», εξήγησε η Mariietta Volynska, η οποία παρευρέθηκε στην προβολή της «Bucha» και βοήθησε τον σκηνοθέτη στην επικοινωνία στα αγγλικά. «Αυτή είναι η πρώτη [αφηγηματική] ταινία που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του πολέμου και γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για σφαγές αμάχων

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Bucha τον Μάρτιο του 2022, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε Ουκρανούς αμάχους. Τα ουκρανικά στρατεύματα ανάγκασαν τους εισβολείς να αποσυρθούν από την πόλη τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

«Γυρίσαμε την ταινία στο Κίεβο και σε διάφορες περιοχές της Bucha», είπε ο Tiunov. «Ορισμένες τοποθεσίες ήταν οι ίδιες τοποθεσίες όπου οι Ρώσοι τρομοκράτες σκότωναν και βίαζαν ανθρώπους».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι διέπραξε φρικαλεότητες στην πόλη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι τα βίντεο που δείχνουν νεκρούς πολίτες στους δρόμους της Bucha ήταν ψεύτικα (η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας).

«Η ταινία είναι ένα καλλιτεχνικό δράμα που εμποδίζει τη διάδοση των προπαγανδιστικών αφηγήσεων της ρωσικής κυβέρνησης», σύμφωνα με μια ανακοίνωση. «Αποκαλύπτει τη φρικτή αλήθεια των γεγονότων στην Ουκρανία που εκτυλίχθηκαν στην αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής στις πόλεις Bucha, Vorzel και Hostomel».

Ο Πολωνός ηθοποιός Cezary Lukaszewicz στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Σύμφωνα με μια σύνοψη, «Η ταινία μιλά για τη διάσωση των κατοίκων της περιοχής από τον Konstantin Gudauskas, έναν πολίτη του Καζακστάν που έλαβε άσυλο στην Ουκρανία και ζούσε στην Bucha. Όταν άρχισε η ρωσική εισβολή, του επετράπη να περάσει στα εδάφη που κατείχαν τα ρωσικά στρατεύματα λόγω του καζακικού διαβατηρίου του. Μόλις έφτασε εκεί, μπόρεσε να αποσπάσει Ουκρανούς αμάχους από τα κατεχόμενα εδάφη σε ασφαλή περιοχή. Ο Konstantin όχι μόνο έσωσε ανθρώπους, αλλά έγινε και αυτόπτης μάρτυρας σε όλες τις φρικαλεότητες του πολέμου και της κατοχής».

Ο Πολωνός ηθοποιός Cezary Lukaszewicz υποδύεται τον Gudauskas. Ο Ουκρανός ηθοποιός Vyacheslav Dovzhenko πρωταγωνιστεί ως Ρώσος διοικητής που δεν αφήνει το διεθνές δίκαιο να τον αποτρέψει από το να εκτελέσει Ουκρανούς αμάχους με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Lukaszewicz παρακολούθησε την προβολή του Σαββάτου στο Λος Άντζελες και εμφανίσθηκε ως μέρος ενός Q&A μετά την προβολή της ταινίας, αλλά όταν του δόθηκε το μικρόφωνο είπε ότι ήταν πολύ συγκινημένος για να μιλήσει.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Κρατική Συνοριακή Υπηρεσία, η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου, η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση Κιέβου και το ουκρανικό κινηματογραφικό στούντιο  Film.UA Group «βοηθούσαν την ομάδα στη δημιουργία και τα γυρίσματα της ταινίας και επίσης ενεργούν ως συμπαραγωγοί και διανομείς της ταινίας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταινίας.

Η ταινία θέλει να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στο δράμα της Ουκρανίας

Ο Schur, ο συγγραφέας-παραγωγός, έχει γράψει αρκετές τηλεοπτικές σειρές για το Studio Kvartal 95, μια εταιρεία παραγωγής που ιδρύθηκε από τον τότε ηθοποιό και κωμικό Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019.

Σε μια δήλωση, ο Schur είπε για την «Bucha»: «Μέσω αυτού του έργου θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι συνέβη και να ζητήσουμε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για τον αγώνα μας ενάντια στους κακούς εισβολείς».

Ο Gudauskas, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, συνεχίζει το ανθρωπιστικό του έργο μετά τις προσπάθειές του να εκκενώσει παγιδευμένους Ουκρανούς αμάχους, βοηθώντας τα νεότερα θύματα του πολέμου.

«Έχει το δικό του ίδρυμα μετά την κατάληψη της Bucha», είπε ο Tiunov. «Βοηθά τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους. Μαζεύει πολλά χρήματα για αυτά. Τον βοηθήσαμε επίσης τα Χριστούγεννα - φέραμε στα παιδιά πολλά διαφορετικά δώρα».

Σε συνέντευξή του το 2022, ο Gudauskas περιέγραψε πως τον σταματούσαν σε διάφορα ρωσικά σημεία ελέγχου καθώς προσπαθούσε να απομακρύνει Ουκρανούς αμάχους τις πρώτες ημέρες του πολέμου. «Με ρωτούσαν όλη την ώρα: Δεν φοβάσαι να πεθάνεις; Και τους έλεγα: Φοβάμαι να πεθάνω χωρίς να κάνω τίποτα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ