- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Υπέροχες μέρες: Το «Tokyo story» του Βιμ Βέντερς
Το φιλμ είναι με διαφορά η καλύτερη ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Γερμανού σκηνοθέτη
Υπέροχες μέρες: Κριτική για την ταινία του Βιμ Βέντερς, με πρωταγωνιστές τους Κότζι Γιακούσο, Αρίσα Νακάνο, Τόκιο Εμότο
Μοναχικός μεσήλικας, καθαριστής δημόσιων τουαλετών στο Τόκιο απολαμβάνει την καθημερινή του ρουτίνα που περιλαμβάνει απαραίτητα μπάνιο στα λουτρά, διάβασμα, ροκ μουσική από τις παμπάλαιες κασέτες του, τη φροντίδα των φυτών στο μίνιμαλ διαμέρισμά του και τη γεύση του αγαπημένου του φαγητού στην καντίνα της γειτονιάς του. Όμως ακόμη και σε τούτο το καλά οργανωμένο πρόγραμμα του «κυρίου Χιραγιάμα» (όπως τον αποκαλεί ο ελαφρόμυαλος βοηθός του) υπάρχουν ρωγμές στις οποίες μπορεί να παρεισφρήσει κάποια μικρή έκπληξη.
Ο Βιμ Βέντερς είναι σκηνοθέτης που στο παρελθόν έχει τιμήσει το είδος του road movie με υπέροχες δημιουργίες («Παρίσι Τέξας», «Η Αλίκη στις πόλεις»), αλλά και προβληματικά σχέδια («Μην ξαναγυρίσεις») στη θαυμαστή καριέρα του, που κρατά σχεδόν μισό αιώνα. Το νέο του φιλμ με μια πρώτη ματιά δεν έχει και τόση σχέση με το παραπάνω είδος –κυρίως είναι μια ωδή στην ομορφιά της ζωής–, αλλά ο Γερμανός σκηνοθέτης στρέφεται στα προσφιλή του εργαλεία (ένα αυτοκίνητο, μελαγχολική μουσική, στεγνή δραματουργία κ.λπ.) για να αφηγηθεί την ιστορία του ήρωά του, ο οποίος είναι ένας μοναχικός ταξιδιώτης που περιπλανιέται στην ίδια του την πόλη. Το φιλμ είναι με διαφορά η καλύτερη ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα («Παρίσι Τέξας») Γερμανού σκηνοθέτη, από την εποχή του ντοκιμαντέρ «Πίνα Μπάους» το 2011. Μάλιστα, αν θελήσουμε να βρούμε τις αμιγώς μυθοπλαστικές δημιουργίες του που είχαν ξεχωριστή καλλιτεχνική αξία στο παρελθόν, μάλλον θα χρειαστεί να πάμε ακόμα πιο πίσω. Ίσως και στα 90s με το «Μέχρι το τέλος του κόσμου» ή το προσωπικά αγαπημένο και παραγνωρισμένο «Lisbon story». Οι «Υπέροχες μέρες» είναι μια απέραντα γλυκιά και τρυφερή ταινία, που έχει ως επιπλέον ατού την αφοπλιστική ερμηνεία του πρωταγωνιστή του, ο οποίος τιμήθηκε στις Κάννες. Ο έμπειρος Ιάπωνας ηθοποιός Κότζι Γιακούσο («Τρίτο έγκλημα», «Βαβέλ» κ.ά.) είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του Χιραγιάμα, χωρίς να κάνει τίποτα περιττό. Στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ παραμένει λιγομίλητος, στωικός και διακριτικός, μεταδίδοντας εξαίσια την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για το θαύμα της ζωής που βιώνει κάθε μέρα. Η λιτή γραφή του Βέντερς σε πολλά σημεία μεγαλουργεί, θυμίζοντας έντονα το ουμανιστικό και συνταρακτικό μέσα στην απλότητα του σινεμά του Γιασουτζίρο Όζου. Τελικά η ελευθερία στη ζωή, σύμφωνα με τον Βέντερς, εκτός από επιλογή είναι κυρίως μια λυτρωτική, τελετουργική διαδικασία που περιλαμβάνει απαραίτητα όλα εκείνα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους: από ένα βιβλίο του Φόκνερ μέχρι ένα τραγούδι του Ότις Ρέντινγκ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Μάργκαρετ Μίτσελ που κυκλοφόρησε το 1936
Η επιστροφή του Μίκυ Μάους, τα θετικά σχόλια και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Η πρεμιέρα της ταινίας είναι προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου του 2026
Η ξαδέλφη του Σούπερμαν έχει τη δική της ταινία - Πρεμιέρα τον Ιούνιο 2026
Οι πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς ταινιών επιστρέφουν στο πολυαναμενόμενο prequel
Επιστρέφει στην ελληνική σκηνή μετά από 15 χρόνια και μιλάει για την ζωή στην Αμερική, το νέο του ρόλο στο Ριφιφί, την αχονδροπλασία και το δικαίωμα να στέκεσαι όρθιος
Ετοιμάζεται η κινηματογραφική διασκευή του κλασικού βιβλίου του Μπουλγκάκοφ
Οι δύο σταρ πρωταγωνιστούν ως ένα αρραβωνιασμένο ζευγάρι που η σχέση του δοκιμάζεται
Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2026 - Δεύτερη μεγάλου μήκους παραγωγή της εποχής Τζέιμς Γκαν
Ένα παράδοξο ερωτικό θρίλερ που καταφέρνει να είναι πετυχημένο στα όχι και τόσο εύκολα ανιχνεύσιμα υπαρξιακά μυστικά του
Μια φιλόδοξη και ατμοσφαιρική ταινία που ξεκινά από το μοτίβο του «cabin in the wood»
Ένα σκληρό χρονικό ενηλικίωσης που πιάνει εύστοχα τις αγωνίες της προεφηβικής ηλικίας
Απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και το βραβείο ερμηνείας για τη Ρόουζ Μπερν
Η σκηνοθέτρια μας μιλάει για την πορεία της, τη νέα της ταινία «Maysoon» και την ηθοποιό Σαμπρίνα Αμάλι, που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ιστορική υποψηφιότητα για τον ηθοποιό με το «The Secret Agent»
Γυρίσματα στην Ελλάδα από τη Central Athens Film Productions
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε τις σκέψεις του για την ΑΙ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.