Κινηματογραφος

Άγιος Βαλεντίνος: Τα 20 κινηματογραφικά φιλιά που έγραψαν ιστορία

Mερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές πάθους στο σινεμά

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα 20 κινηματογραφικά φιλιά που έγραψαν ιστορία
Τα 20 κινηματογραφικά φιλιά που έγραψαν ιστορία © Wikimedia Commons

Άγιος Βαλεντίνος στο σινεμά: Μερικά από τα κινηματογραφικά φιλιά που έγραψαν ιστορία

Τι καθιστά ένα φιλί ξεχωριστό, ιδιαίτερο, μοναδικό, κλασικό, αξεπέραστο;Το κινηματογραφικό φιλί έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο έντονες συναισθηματικές σκηνές στην ιστορία του σινεμά. Έκφραση αγάπης, τρυφερότητας ή σεξουαλικής επιθυμίας το φιλί, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, είναι είτε μία επίκτητη συμπεριφορά είτε μία ενστικτώδη ενέργεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πίσω από κάθε φιλί κρύβεται μία τέχνη, έντονα συναισθήματα και μία ολόκληρη ερωτική ιστορία. Αυτά είναι τα 20 φιλιά από διάσημες σκηνές ανάμεσα σε αγαπημένα ζευγάρια του κινηματογράφου που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

20. Η Σκάρλετ και ο Ρετ στο «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Σε μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών, στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» του 1939 παρουσιάστηκε η σκηνή που δεν υπήρξε το φιλί που τόσο ανέμενε η Σκάρλετ. Ο Ρετ κρατάει στην αγκαλιά του τη Σκάρλετ, που είναι παραδομένη σε εκείνον με τα μάτια κλειστά, αλλά κάτι στην αυθάδεια της τον αποτρέπει από το να τη φιλήσει: «Όχι, δεν νομίζω ότι θα σε φιλήσω, αν και χρειάζεσαι πολύ το φιλί. Αυτό είναι το πρόβλημά σου. Πρέπει να σε φιλούν και μάλιστα συχνά και από κάποιον που ξέρει πώς».

'You should be kissed and often...' Vivien Leigh - Clark Gable || Gone with the Wind

19. Η Μπάτερκαπ και ο Γουέστλυ στο «Η Πριγκίπισσα Νύφη»

Η ταινία «Πριγκίπισσα Νύφη» του 1987, (γνωστή και ως «Τρελές Ιστορίες Ερωτα και Φαντασίας») είναι βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα του William Goldman και έγινε ένα νοσταλγικό παραμύθι γεμάτο εύστοχο χιούμορ.

«Από την εφεύρεση του φιλιού, υπήρξαν πέντε φιλιά που αξιολογήθηκαν ως τα πιο παθιασμένα, τα πιο αγνά... Αυτό εδώ τα άφησε όλα πίσω του». Αυτή η παραμυθένια περιπέτεια αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τα φιλιά - και τελειώνει με ένα παγκόσμιο κινηματογραφικό φιλί μεταξύ του γενναίου Γουέστλυ και της παθιασμένης Μπάτερκαπ.

The Princess Bride - Last Kiss

18. Έλιν και Άγκνες στο «Δείξε μου αγάπη»

Στη ρομαντική ταινία «Δείξε μου αγάπη» του Lukas Moodysson του 1998 δύο έφηβες, η Άγκνες και η Ελίν ικανοποιούν τη σεξουαλική τους ένταση στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου με φιλιά - και το I Want to Know What Love Is των Foreigner εκρήγνυται στο soundtrack.

Agnes & Elin | SHOW ME LOVE

17. Ο Ένις και ο Τζακ στο «Μυστικό του Brokeback Mountain»

Το μυστικό του Brokeback Mountain είναι μια αμερικανική γουέστερν δραματική ταινία του 2005 που απεικονίζει την περίπλοκη ερωτική σχέση μεταξύ δύο αντρών στην Αμερική από το 1963 έως το 1983. Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική τους παθιασμένη, πολύπλοκη σχέση, ενώ έβοσκαν πρόβατα στην απομόνωση του Brokeback Mountain στο Wyoming, ο Jack επιστρέφει για να δει τον Ennis, ο οποίος είναι πλέον παντρεμένος. Η ενθουσιασμένη, ανδροπρεπής αγκαλιά τους έξω από το σπίτι του κλιμακώνεται γρήγορα σε ένα έντονα ερωτικό, κρυφό φιλί.

BROKEBACK MOUNTAIN (2005) - “Ennis and Jack Reunited” Official Clip

16. Λέο και Φελίσιτας στη «Σάρκα και ο Διάβολος»

Η αμερικανική βωβή ρομαντική δραματική ταινία «Η Σάρκα και ο Διάβολος» κυκλοφόρησε το 1926. Η Γκρέτα Γκάρμπο πυροδοτεί την κινηματογραφική οθόνη υποδυόμενη τη ραδιούργα νεαρή γυναίκα Φελίσιτας, η οποία εισβάλλει στον νεαρό Λέο (τον οποίο υποδύεται ο Τζον Γκίλμπερτ) σε έναν χορό, χωρίς να του πει ότι είναι παντρεμένη, και τον δελεάζει να βγει στον κήπο με πολλά εξωφρενικά παιχνίδια με τα τσιγάρα. Έχουν αυτό που θεωρείται το πρώτο φιλί με ανοιχτό στόμα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Greta Garbo and John Gilbert - Kiss (Flesh and the Devil, 1926)

15. Τζακ και Ρόουζ στον «Τιτανικό»

Τα ταξικά εμπόδια ξεπερνιούνται και ο έρωτας γεννιέται, καθώς ο Τζακ της εργατικής τάξης που υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ερωτεύεται τη δυναμική Ρόουζ που υποδύεται η Κέιτ Γουίνσλετ πάνω στο καταδικασμένο υπερωκεάνιο και ανεβαίνουν στην πλώρη του πλοίου. Περιέργως, το πραγματικό τους φιλί στην ταινία του 1998 «Τιτανικός» μοιάζει με το λιγότερο συναρπαστικό πράγμα που κάνουν.

Taitanic Movie kissing moment

14. Corky και Violet στο «Ιn Bound»

Στην ταινία του 1996 «Ιn Bound» η Gina Gershon είναι η Corky, η ομοφυλόφιλη πρώην κατάδικος, στο φορτηγό της οποίας η γειτόνισσά της Violet μπαίνει ψύχραιμα, ψιθυρίζοντας με κομμένη την ανάσα: «Έπρεπε να σε δω». Στη συνέχεια η Violet την πλησιάζει για ένα φιλί.

Bound (1996) - Gina Gershon & Jennifer Tilly | Kissing Scene

13. Σαμ και Μόλι στο «Αόρατος Εραστής»

Ο Sam (Patrick Swayze) και η Molly (Demi Moore) έχουν το τελευταίο αποχαιρετιστήριο φιλί τους στην ταινία «Αόρατος εραστής» του 1990 όταν ο φανταστικός Sam είναι σίγουρος ότι η Molly είναι καλά. Με την αποστολή του να έχει ολοκληρωθεί, ο Σαμ λέει ένα τελευταίο αντίο και προχωρά προς τον παράδεισο.

"Ghost" - Final Scene

12. Μπεν και κυρία Ρόμπινσον στο «Ο Πρωτάρης»

Ο «πρωτάρης», η ιστορία της θρυλικής αυτής ταινίας του 1967, φαίνεται ακραία εκ πρώτης όψεως, όμως είναι βγαλμένη απ’ τη ζωή: η μύηση ενός νέου άντρα , που μόλις αποφοίτησε από το κολλέγιο , στον έρωτα από μια μεγαλύτερή του γυναίκα.

The Graduate (1967) by Mike Nichols, Clip: Dustin Hoffman kisses sexy (!) Mrs Robinson...

11. Νιούλαντ και Ολένσκα στο «Τα Χρόνια της Αθωότητας»

Στην αριστοκρατική Νέα Υόρκη του 1870, ο νεαρός δικηγόρος Άρτσερ, ερωτεύεται την κόμησσα Ολένσκα, ξαδέλφη της αρραβωνιαστικιάς του και βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στο πάθος του και την προοπτική ενός σίγουρου γάμου. Η ήσυχη, μελωδική φωνή του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις ανεβαίνει σε ένα παθιασμένο επιφώνημα στην εξαιρετική διασκευή του μυθιστορήματος της Ίντιθ Γουόρτον από τον Σκορτσέζε και τα χείλη τους απλώς αγγίζονται, αλλά δημιουργούν σπίθες.

Archer and The Countess Share A Passionate Kiss | The Age Of Innocence | Love Love

10. Carole και Delphine στο «Summertime»

Η ταινία «Summertime» του 2015 διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1971, όταν ένα δημόσιο φιλί μεταξύ δύο γυναικών ήταν ακόμα σκανδαλώδες. Η Delphine (Izïa Higelin) είναι κόρη αγρότη που έρχεται στο Παρίσι για σπουδές και ερωτεύεται την όμορφη Carole (Cécile de France). Εκείνη δίνει ένα παθιασμένο φιλί σε έναν απομονωμένο παράδρομο με φόντο τον ερωτικό θόρυβο της κυκλοφορίας.

Summertime - Delphine & Carole lesbian scene

9. Ντέβλιν και Αλίσια στο «Υπόθεση Νοτόριους»

Το φιλί αυτό, που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο φιλί στην ιστορία της οθόνης, διάρκειας τριών λεπτών, στην πραγματικότητα χωρίζεται σε τρία μέρη, με κενά για τους διαλόγους - γεγονός που το κάνει ακόμα πιο σέξι. Ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Κάρι Γκραντ, Ντέβλιν, γοητεύεται από τη νεοσύλλεκτη Αλίσια (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) και τη φιλάει στο μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Ρίο. Εκείνη ψιθυρίζει: «Πρόκειται για μια πολύ παράξενη ερωτική σχέση«. «Γιατί;« «Ίσως για το γεγονός ότι δεν με αγαπάς».

Notorious kiss

8. Harold και Maude στο «Harold and Maude»

Σε μια από τις μεγαλύτερες καλτ ταινίες του αμερικανικού Νέου Κύματος, «το Harold and Maude» του 1971 ο νοσηρά εμμονικός με τον θάνατο εικοσάρης Χάρολντ (Μπαντ Κορτ) έχει σχέση με μια γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα, τη Μωντ (Ρουθ Γκόρντον), στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το παθιασμένο διαγενεακό φιλί τους κόπηκε από την ταινία, αλλά επιβίωσε στο τρέιλερ.

Harold and Maude (8/8) Movie CLIP - Maude's 80th Birthday (1971) HD

7. Πριγκίπισσα Λέια και Χαν στο «Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο V - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται»

Το επεισόδιο V του 1980 μας δίνει ένα πολύ καυτό φιλί μεταξύ της πριγκίπισσας Λέια και του Χαν Σόλο. Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από μια αυτοκρατορική επίθεση πάνω στο Millennium Falcon, το οποίο δυσλειτουργεί. Ενώ εκείνη το φτιάχνει, ο Χαν έρχεται χαμογελαστός κοντά της, προσπαθώντας να βοηθήσει- η Λέια ψιθυρίζει ότι είναι «παλιάνθρωπος» και το αναπόφευκτο φιλί τους διακόπτεται από τον C3PO, ο οποίος φλυαρεί επιτήδεια ότι έχει απομονώσει την αντίστροφη ζεύξη ρεύματος-ροής.

Han and Leia Finally Kiss - Star Wars The Empire Strikes Back (1980) - Full HD Scene

6. Ιούδας και Ιησούς στο «The King of Kings»

Μια από τις σπουδαίες σκηνές φιλιού, που επαναλαμβάνεται σε πολλές βιβλικές ταινίες: ο Ιούδας προδίδει τον Ιησού φιλώντας τον στον Κήπο της Γεθσημανής, κάνοντας κρυφά σήμα στους Ρωμαίους στρατιώτες να τον συλλάβουν. Το φιλί ως προδοσία επαναλήφθηκε αντίστροφα από τον Francis Ford Coppola στο The Godfather Part II, όταν ο Michael Corleone (Al Pacino) συνειδητοποιεί ότι ο Fredo (John Cazale) έχει πουλήσει την οικογένεια και τον φιλάει άγρια, λέγοντας: «Ξέρω ότι ήσουν εσύ, Fredo. Μου ράγισες την καρδιά!»

The King of Kings
The King of Kings © Masheter Movie Archive/Alamy

5. Τσαρλς και Κάρι στο «Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία»

«Βρέχει ακόμα; Δεν το είχα προσέξει». Λοιπόν, γιατί στο καλό θα έπρεπε η Andie MacDowell να προσέξει τον καιρό; Πρόκειται να δεχτεί κάποια οσφυοκαμψία από τον Hugh Grant - ο οποίος παρεμπιπτόντως κάνει το κόλπο με το να κρατάει το κεφάλι της γυναίκας με τα δύο χέρια ενώ τη φιλάει. Για άλλα διαμάντια που φιλιούνται στη βροχή, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Allie και τον Noah στο The Notebook (2004), όπου ο Ryan Gosling ρίχνει ένα υγρό φιλί στην Rachel McAdams, και τον Spidey και τη Mary Jane στο Spider-Man (2002), όπου ο ανάποδος Tobey Maguire, με τη μάσκα του γυρισμένη προς τα πίσω, φιλιέται από την Kirsten Dunst αφού τη σώσει από κακοποιούς.

Four Weddings and a Funeral (12/12) Movie CLIP - Not a Proposal (1994) HD

4. Μίλτον και Κάρεν στο «Όσο υπάρχουν άνθρωποι»

Το «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» του 1953 γνωστό και ως Από εδώ ως την αιωνιότητα, είναι ταινία του 1953 του Φρεντ Τσίνεμαν βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Burt Lancaster είναι ο λοχίας Μίλτον, ο οποίος, στη Χαβάη πριν από το Περλ Χάρμπορ, ξεκινάει σχέση με τη σύζυγο ενός άλλου αξιωματικού, την οποία υποδύεται η Deborah Kerr. Η παραλία είναι η σκηνή του ειδυλλίου τους. Τολμηρά ημίγυμνοι με τα μαγιό τους, φιλιούνται στο κύμα, μια θεαματική φροϋδική στιγμή.

From Here to Eternity | The Kiss On The Beach | CineClips

3. Η Λαίδη και ο Αλήτης 

Όπως και ο Τιτανικός, η αμερικανική ρομαντική ταινία μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων του 1955 είναι η ιστορία μιας σικ γυναίκας και ενός άντρα που είναι λίγο τραχύς. Η Lady είναι ένα κακομαθημένο κόκερ σπάνιελ που έχει μια περιπέτεια με έναν αδέσποτο: ένα σκληρό τεριέ-μιξ που λέγεται Tramp και την πηγαίνει σε ένα ιταλικό εστιατόριο, όπου η κοινή τους κλωστή μακαρονάδας τους ενώνει για λίγο σε ένα πολύ γοητευτικό και αθώο φιλί.

Lady & the Tramp - The Kiss Scene

2. Σαϊρόν και Κέβιν στο Moonlight

Το Moonlight είναι αμερικανική δραματική ταινία του 2016 και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 89η απονομή της Ακαδημίας. Μια από τις πιο συγκλονιστικές και συντριπτικά αληθινές σκηνές φιλιού - καθώς σου δείχνει τι διακυβεύεται και για τα δύο μέρη. Το φιλί μπορεί να γίνει αποδεκτό ή να απορριφθεί, αλλά όπως και να έχει τα πράγματα δεν είναι ποτέ τα ίδια. Στη δεύτερη από τις τρεις ενότητες, ο Chiron είναι ένας αδέξιος, αποτραβηγμένος έφηβος που έχει μια σχέση και στη συνέχεια ένα φιλί με τον συμμαθητή του Kevin. Πριν από το φιλί, ο μελλοντικός σκληρός τύπος Chiron λέει: «Κλαίω τόσο πολύ μερικές φορές που νομίζω ότι μπορεί να μετατραπώ σε σταγονίδια». Το φιλί είναι καθαρή ευαλωτότητα.

Moonlight: Kevin and Chiron kiss (2017 movie)

1. Ίλσα και Ρικ στο «Casablanca»

Στο ρομαντικό, πολεμικό μελόδραμα «Casablanca» του 1942 με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην πολύ σύντομη στιγμή ευτυχίας και αγάπης στο Παρίσι, καθώς οι Ναζί πλησιάζουν, η Ίλσα λέει στον Ρικ: «Φίλησέ με ... φίλησέ με σαν να ήταν η τελευταία φορά ...» Εκείνος το κάνει. Αργότερα, όταν μοιραία συναντιούνται στην Καζαμπλάνκα, η Ίλσα τον απειλεί με ένα περίστροφο για τα έγγραφα διέλευσης που θα επέτρεπαν σε εκείνη και τον σύζυγό της να φύγουν από την πόλη. Ο Ρικ, ανασηκώνοντας τους ώμους, της λέει να προχωρήσει και να πυροβολήσει - και τότε έχουν το δεύτερο φιλί τους, συνέχεια του πρώτου, απελπισμένο, παθιασμένο, ερωτικό και μεγαλειώδες.

Casablanca (4/6) Movie CLIP - I Still Love You (1942) HD

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ