Κινηματογραφος

Είναι το «Die Hard» Χριστουγεννιάτικη ταινία;

Το διαχρονικό κινηματογραφικό δίλημμα

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Die Hard: Προβολή της ταινίας στο IDEAL

Die Hard: Η μεταμεσονύκτια προβολή της κλασικής ταινίας δράσης στον κινηματογράφο IDEAL για τις «Νύχτες Πρεμιέρας» - Είναι τελικά Χριστουγεννιάτικη ταινία;

Με μεγάλη χαρά διάβασα πριν λίγο καιρό πως η θρυλική ταινία δράσης «Die Hard», η οποία μάλιστα έβαλε και στον κινηματογραφικό χάρτη τον Μπρους Γουίλις, έγινε re – release την προηγούμενη εβδομάδα στην Αμερική κάνοντας συνολικά 1 εκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις. Όχι και άσχημα για μία ταινία, που έκανε πρεμιέρα το 1988, δηλαδή μετράει αισίως 35 χρόνια ζωής. 

Η θρυλική action ταινία θα ξαναπαίξει επίσης στην Ελλάδα και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ξανά νοσταλγώντας ή να τη δουν για πρώτη φορά και να μυηθούν στον κόσμο του John McClane. Το βράδυ του Σαββάτου 16/12 στις 12.30 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» η ταινία που μεγάλωσε στα ποδαράκια της τη γενιά X έρχεται για μία ακόμα προβολή στη χώρα μας στο σινεμά IDEAL και σε συνεργασία με το Midnight Express. Ίσως αυτό αποτελεί και το καταλληλότερο σημείο για να δώσουμε απάντηση σε ένα πραγματικά διαχρονικό δίλημμα. Είναι τελικά το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει»
Χριστουγεννιάτικη ταινία;

Die Hard | 30th Anniversary Trailer | 20th Century FOX

Die Hard: Χριστούγεννα με τον John McClane

Η συζήτηση για το αν το «Die Hard» είναι Χριστουγεννιάτικη ταινία είναι ίσως ένα από τα πιο ασήμαντα σημαντικά ντιμπέιτ όλων των εποχών γύρω από το σινέμα. Το setting της ταινίας ανάμεσα στο βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων και του πρωινού ανήμερα Χριστουγέννων ενισχύει αυτή την πεποίθηση ανάμεσα στους θεατές.

Είναι το «Die Hard» Χριστουγεννιάτικη ταινία;

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «Nothing Lasts Forever» του Ρόντρικ Θορπ το 1979. Αυτό αποτελούσε σίκουελ του πρώτου του βιβλίου «The Detective» η οποία έγινε και ταινία το 1968 με πρωταγωνιστή τον Φρανκ Σινάτρα και απόλυτα επιτυχημένο για την εποχή. Στις δεκαετίες που πέρασαν ο «Detective» ξεχάστηκε με τον καιρό, όμως ο χαρακτήρας του Μπρους Γουίλις 30 χρόνια αργότερα μοιάζει αρκετά σε αυτό, που παρουσίασε ο Θορπ τότε.

Ο Τζον Μακτίρναν βασίστηκε πολύ στο γράψιμο του Θορπ, όμως έκανε κάποιες προσαρμογές για να ενισχύσει την ιστορία του με ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτο και σημαντικό είναι αλλαγή του ονόματος, καθώς ο Joe Leland του Θορπ έγινε ο iconic John Mclane. Ο Μακτίρναν από την άλλη κράτησε το πότε λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της ιστορίας ξεκινώντας ουσιαστικά το ντιμπέιτ, μιας και η ταινία έγινε το απόλυτο hit της Generation X.

Ο ίδιος έδωσε μια συνέντευξη πριν μερικά χρόνια στο περιοδικό People και εξήγησε μερικά πράγματα σχετικά με την επιλογή των Χριστούγεννων. Εκεί τόνισε την αντιθέση ανάμεσα στα τρία φορτηγά δράσης της ταινίας του και του γιορτινού κλίματος λέγοντας «Δεν θέλαμε να είναι Χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά η χαρά και η διασκέδαση που έφερε στον κόσμο τελικά την μετέτρεψε σε κάτι τέτοιο». Μάλιστα τη συνέκρινε με την ταινία του 1946 «It’s a Wonderful Life» ως μια κριτική απέναντι στον καπιταλισμό.

Στην ίδια συνέντευξη κατέληξε ότι στο «Die Hard» υπάρχει ένα κρυμμένο νόημα πίσω από την πλοκή της ταινίας συγκρίνοντας τους κλέφτες – τρομοκράτες αντιπάλους του McClane με τους απολυταρχικούς ανθρώπους της αμερικανικής πολιτικής, η οποία έχει «κόλλημα» με στολές που ασκούν εξουσία και τα όπλα.

Christmas Spirit it is.

Die Hard: «Φονικό Όπλο» τα Χριστούγεννα

Μπορεί το «Die Hard» να έχει συνδυαστεί τόσο πολύ με τα Χριστούγεννα και την εποχή των γιορτών, όμως δεν είναι η μοναδική που είναι based αυτές τις μέρες και έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία. Είναι ξεχασμένο κάπου στη λήθη των πολλών χρόνων, που έχουν παρέλθει, αλλά και το «Lethal Weapon» του 1987 διαδραματίζεται και αυτό τα Χριστούγεννα. Είναι και η παραγωγή που έκανε τον Μελ Γκίμπσον established ως ένας από τους μεγαλύτερους σταρ εκείνη την εποχή.

Το παραπάνω δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πίσω και από τα δύο φιλμ υπάρχει το όνομα του χολιγουντιανού μεγαλοπαραγωγού Τζόελ Σίλβερ. Ο Στίβεν Ντε Σόουζα, ένας από τους σεναριογράφους στο «Φονικό Όπλο» ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξη πως «Ο Τζόελ έναν χρόνο πριν το Die Hard είχε δουλέψει για το Lethal Weapon και είπε πως του άρεσε πολύ που διαδραματιζόταν τα Χριστούγεννα, όποτε αποφάσισε να το υιοθετήσει. Σε αυτό μέτρησε και η σκέψη του ότι θα παίζονται κάθε Χριστούγεννα και θα είχαν μεγαλύτερο κέρδος».

Lethal Weapon (1987) Official Trailer - Mel Gibson, Danny Glover Action Movie HD

Επειδή είμαστε στο Χόλιγουντ και δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο πως δύο ταινίες δράσης για δύο back to back χρονιές έκαναν τεράστια επιτυχία, ήταν δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια πολλοί θα προσπαθούσαν να δοκιμάσουν ένα ίδιο εγχείρημα. Ο σεναριογράφος του «Lethal Weapon» Σέιν Μπλακ έγραψε ή ακόμα και έκανε τις δικές του ταινίες, οι οποίες είναι και αυτές σεταρισμένες τα Χριστούγεννα όπως «The Long Kiss Goodnight», «Kiss Kiss Bang Bang», «The Nice Guys» και «Iron Man 3».

Ο Μελ Γκίμπσον έχει δώσει ίσως και την καλύτερη απάντηση σχετικά με το «Leathal Weapon» και τα Χριστούγεννα καθώς έχει αναφέρει «Η ιστορία είναι τα Χριστούγεννα. Έχει χιόνι, διασκεδαστικά γιορτινά giggles, μουσική κατάλληλη για να σκοτώσεις κακούς».

Home Alone: «Die Hard» αλλά για παιδιά

Πολλοί έχουν κατηγορήσει διάφορους στο παρελθόν ότι αντέγραψαν πιστά το σενάριο και τη θεματική του «Die Hard» όπως για παράδειγμα το «Sudden Death» με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ. Μπορεί να προκαλέσει έκπληξη αλλά μάλλον κάτι τέτοιο είχαν στο μυαλό τους όσοι βρίσκονται πίσω από το «Μόνος στο Σπίτι» με τον Μακάλαουει Κάλκιν.

Η πλοκή είναι πάνω κάτω παρόμοια. Και σε αυτή την ταινία έχουμε να κάνουμε με έναν κεντρικό ήρωα παγιδευμένο σε ένα μέρος, ο οποίος προσπαθεί να τα βάλει με τους κακούς βάζοντας στον δρόμο τους μια σειρά από παγίδες. Σε αυτό φυσικά μέτρησε και η πρεμιέρα της ταινίας, η οποία έγινε μόλις δύο χρόνια μετά το «Die Hard». Ο σεναριογράφος Τζον Χιουζ το έκανε να δουλέψει και σε αυτό ίσως μέτρησε ότι συμμετείχε σε μία χριστουγεννιάτικη ταινία με μεγάλη επιτυχία πριν το «Μόνος στο Σπίτι» (National Lampoon’s Christmas Vacation).

Home Alone (1990) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Στη συγκεκριμένη θεωρία συνομωσίας έπαιξε τον ρόλο του επίσης ότι η Χόλι Τζέναρο, η οποία παίζει τη σύζυγο του John Mclane στο «Die Hard», είναι στην πραγματική ζωή θεία του Μακόλει Κάλκιν. Για πολλούς δεν είναι τυχαίο πως τόσο αυτή όσο και η Κάθριν Ο΄ Χάρα, η οποία υποδύεται τη μαμά του Kevin, είχαν τότε και οι δύο κόκκινα μαλλιά.

Αυτά είναι μερικά facts τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν το «Die Hard» είναι όντως Χριστουγεννιάτικη ταινία. Σε αυτή την αναζήτηση ίσως η προβολή του στο IDEAL σας κάνει να δείτε το κλασικό φιλμ με μία άλλη ματιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ