Κινηματογραφος

Οι θρυλικές συνεργασίες του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Έχουν λάβει συνολικά 31 υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχουν κερδίσει 9

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι θρυλικές συνεργασίες του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
© HOUNSFIELD/Gamma-Rapho via Getty Images

Μάρτιν Σκορσέζε και Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Η μακροχρόνια συνεργασία του σκηνοθέτη με τον ηθοποιό στις έξι ταινίες που έχουν συνεργαστεί.

Με αφορμή την επική γουέστερν ταινία, «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού», που κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας από 19 Οκτωβρίου, κάνουμε μία ανασκόπηση στις εξαιρετικά καρποφόρες, μέχρι στιγμής, συνεργασίες μεταξύ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, Μάρτιν Σκορσέζε και του ταλαντούχου ηθοποιού, Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ξεκινώντας από το 2002, με τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», το δίδυμο έχει συνεργαστεί σε έξι ταινίες μεγάλου μήκους και μία μικρού μήκους. Οι ταινίες αυτές έχουν «σπάσει ταμεία», έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές, τόσο ως προς τη σκηνοθεσία τους, όσο και ως προς την ερμηνεία του Ντι Κάπριο και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους, η κάθε μία με το δικό της τρόπο, στην ποπ κουλτούρα. Αυτές είναι οι ταινίες των δύο θρύλων του Χόλιγουντ, που έχουν λάβει συνολικά 31 υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχουν κερδίσει 9.

Οι 6 ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν Μάρτιν Σκορσέζε και Λεονάρντο Ντι Κάπριο

«Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» (2002)
Βασισμένο στο λαογραφικό βιβλίο του Χέρμπερτ Άσμπερι με τον ίδιο τίτλο, η ταινία αυτή του Σκορσέζε μιλάει για τις πρώτες συμμορίες της μεγαλούπολης (κυρίως ιρλανδικής καταγωγής), που σε πολλές περιπτώσεις μάχονταν μεταξύ τους για μέρες, ανενόχλητες από τη διεφθαρμένη Αστυνομία, στους δρόμους του Μανχάταν. Ο Ντι Κάπριο, εδώ, παίζει τον φανταστικό πρωταγωνιστή, Άμστερνταμ Βάλον (μία επιλογή του κάστινγκ που εξασφάλισε στην ταινία την χρηματοδότησή της από τη Miramax), ενώ ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις παίζει τον βασισμένο σε αληθινό πρόσωπο, Μπιλ «ο Χασάπης» Κάτινγκ. Ενώ η ερμηνεία του Ντι Κάπριο πήρε καλές γενικά κριτικές, ήταν εκείνη του Λιούις που κέρδισε βραβεία.

Gangs of New York | Official Trailer (HD) - Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz | MIRAMAX

«Ιπτάμενος Κροίσος» (2004)
Η δεύτερη συνεργασία μεταξύ Σκορσέζε και Ντι Κάπριο ήρθε με τη βιογραφική ταινία για τη ζωή του εκκεντρικού μεγιστάνα, Χάουαρντ Χιουζ. Ο Ντι Κάπριο ενσαρκώνει τον καρδιοκατακτητή επιχειρηματία, αεροπόρο και παραγωγό ταινιών, που στο τέλος της ζωής του, βυθίζεται στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) του και την τρέλα. Όπως είχε επισημάνει και ο κριτικός ταινιών, Ρότζερ Ίμπερτ, η συγκλονιστική ταινία σχετίζεται με τη ζωή του ίδιου του Σκορσέζε, που φαίνεται να νιώθει άλλοτε κατανόηση, άλλοτε συμπόνια και άλλοτε θαυμασμό για τον κεντρικό του χαρακτήρα. Η ερμηνεία του Ντι Κάπριο απέσπασε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού και η ταινία απέσπασε 11 συνολικά υποψηφιότητες.

The Aviator - Original Theatrical Trailer

«Ο Πληροφοριοδότης» (2006)
Η ταινία αυτή βρίσκει τον Σκορσέζε και πάλι στο αντικείμενό του, με μία ιστορία για την Ιρλανδική Μαφία της Βοστώνης και την αληθινή ιστορία του Φρανκ Κοστέλο, τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο μεγάλος Τζακ Νίκολσον. Ο Ντι Κάπριο παίζει τον «πληροφοριοδότη» του τίτλου, έναν αστυνομικό που διεισδύει incognito στο Συνδικάτο του Κοστέλο, ούτως ώστε να συλλέξει αρκετές πληροφορίες για να το εξαρθρώσει. Το AFI έχει συμπεριλάβει την ταινία στη λίστα της με τις Καλύτερες Γκανγκστερικές όλων των εποχών.

The Departed - Trailer

«Το Νησί των Καταραμένων» (2010)
Σε αυτή την ταινία τρόμου, ένα είδος που ο Σκορσέζε είχε δοκιμάσει μόνο μία φορά στο παρελθόν με την ταινία, «Το ακρωτήρι του φόβου» (1991), με τον άλλο αγαπημένο του ηθοποιό, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Ντι Κάπριο έχει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εδώ, υποδύεται τον Ομοσπονδιακό Αστυνομικό, Έντουαρντ «Τέντι» Ντάνιελς, που πηγαίνει σε μία ψυχιατρική κλινική σε ένα απομακρυσμένο νησί, για να εξιχνιάσει ένα έγκλημα και έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με τη δική του ψυχική υγεία. Η ατμοσφαιρική ταινία γνώρισε επιτυχία στα box office όταν πρωτο-κυκλοφόρησε, αλλά απέκτησε και καλτ κοινό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Shutter Island (2010) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

«Ο Λύκος της Wall Street» (2013)
Ο «Λύκος της Wall Street» είναι, ίσως, η καλύτερη συνεργασία μεταξύ Σκορσέζε και Ντι Κάπριο. Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του καταδικασμένου για οικονομικά εγκλήματα πρώην χρηματιστή, Τζόρνταν Μπέλφορτ, η ταινία είναι στην ουσία «γκανγκστερική», αλλά μετατιθεμένη, αυτή τη φορά, στο τραπεζικό περιβάλλον της Wall Street, την εποχή του οικονομικού «μπουμ» της δεκαετίας του 1980. Ο Ντι Κάπριο κέρδισε ακόμα μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την αξέχαστη ερμηνεία του ως τον μεγαλομανή και εθισμένο στα ναρκωτικά Μπέλφορτ, αλλά ούτε για αυτό το ρόλο δεν πήρε τελικά το φημισμένο βραβείο. Ο ηθοποιός κέρδισε τελικά το Όσκαρ δύο χρόνια αργότερα για την ταινία, «Η επιστροφή» (2015).

The Wolf of Wall Street Official Trailer

«Η Οντισιόν» (2015)
Η ταινία μικρού μήκους του Σκορσέζε που στοίχησε 70 εκατομμύρια δολάρια είναι στην ουσία μία διαφήμιση για το καζίνο Studio City στο Μακάο της Κίνας και πρωταγωνιστούν όλοι οι αγαπημένοι συνεργάτες του σκηνοθέτη (Ντι Κάπριο, Ντε Νίρο) και ο Μπραντ Πιτ, ως μία φανταστική εκδοχή του εαυτού τους. Αν και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την σύντομη αυτή ταινία με τις μνημειώδεις προηγούμενες επιτυχίες του κινηματογραφικού διδύμου, αποτελεί ένα «feelgood» στιγμιότυπο που αναφέρεται εμμέσως στην υπόλοιπη φιλμογραφία του Σκορσέζε.

Οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» είναι μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν όπου πρωταγωνιστούν, εκτός από τον Ντι Κάπριο, ο Ντε Νίρο και άλλοι διάσημοι ηθοποιοί σε μικρότερους ρόλους. Αν κρίνουμε από τις προαναφερθείσες συνεργασίες, το κοινό οφείλει να προετοιμαστεί για την ταινία της χρονιάς, ή ακόμα και της

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ