Κινηματογραφος

Προς «λύση» η απεργία στο Χόλιγουντ; Ξανά διαπραγματεύσεις μεταξύ ηθοποιών και εταιρειών

Την επόμενη εβδομάδα οι συναντήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απεργία στο Χόλιγουντ
Απεργία στο Χόλιγουντ © EPA

Χόλιγουντ: Ξανά διαπραγματεύσεις μεταξύ ηθοποιών και εταιρειών - Την επόμενη εβδομάδα οι συναντήσεις

Διαπραγματευτές των ηθοποιών που απεργούν στο Χόλιγουντ και των εταιριών κινηματογραφικών παραγωγών θα συναντηθούν για συνομιλίες στις 2 Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν χθες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε μία κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ηθοποιοί της ένωσης SAG-AFTRA, της μεγαλύτερης ένωσης στο Χόλιγουντ με 160.000 μέλη, απεργούν από τον Ιούλιο, μετά από την έναρξη της απεργίας των σεναριογράφων στις αρχές Μαΐου.

Η συντεχνία των σεναριογράφων επέτυχε μία προσωρινή συμφωνία με τις εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ καλούν για τερματισμό της απεργίας

Η συντεχνία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ που είναι γνωστή ως The Writers Guild of America (WGA) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα μπορούσαν να επιστρέψουν σήμερα Τετάρτη στις εργασίες τους και να λήξουν την απεργία, ενώ διεξάγεται μία ψηφοφορία για την επικύρωση ενός νέου τριετούς συμβολαίου που καθορίζει τις συνθήκες της εργασίας τους, με τις εταιρίες παραγωγής ταινιών.

Οι συνδικαλιστές «ψήφισαν ομόφωνα για την άρση της περιοριστικής εντολής και το τέλος της απεργίας τα μεσάνυχτα (ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ) σήμερα την 27η Σεπτεμβρίου», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η WGA.

Προς νέα απεργιακή κινητοποίηση στο Χόλιγουντ, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων

Οι ηθοποιοί που δανείζουν τη φωνή τους στα παιχνίδια με τη χρήση βίντεο, αλλά και οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων ψήφισαν εξουσιοδοτώντας για την πραγματοποίηση μιας απεργίας, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, για ένα νέο συμβόλαιο για τους όρους εργασίας τους, δρομολογώντας ενδεχόμενες εξελίξεις για μία νέα πιθανή διακοπή της παραγωγής στον αναφερόμενο τομέα του Χόλιγουντ.

Μετά την ολοκλήρωση μιας ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε χθες, η ένωση SAG-AFTRA ανακοίνωσε ότι ποσοστό 98,32% όσων έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, τάχθηκαν υπέρ της εξουσιοδότησης για την πραγματοποίηση απεργίας.

Προσωρινή συμφωνία μεταξύ των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και των στούντιο παραγωγής

Οι σεναριογράφοι στο Χόλιγουντ πέτυχαν την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας με τα στούντιο παραγωγής ταινιών όπως ανακοίνωσε η συντεχνία Writers Guild of America.

Η συμφωνία αυτή, αναμένεται ότι θα τερματίσει τη μία από τις δύο απεργίες που προκάλεσαν προβλήματα στις παραγωγές του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με συνέπεια την απώλεια εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Καλιφόρνια.

Το τριετές συμβόλαιο πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη της παραπάνω συντεχνίας που εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, πριν από την εφαρμογή της.

Ποια θέματα τέθηκαν σε διαπραγμάτευση

Τα στούντιο και το WGA ξανάρχισαν την Τετάρτη τις συνομιλίες τους για την κατανομή των εσόδων από το streaming και για τη δημιουργία ρυθμιστικών πλαισίων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έπειτα από σχεδόν ένα μήνα απόλυτης σιωπής. Ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων εγείρει πολλές ελπίδες στους παρατηρητές του τομέα, καθώς υπήρξαν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες τους.

Για τρεις μέρες, τα μεγάλα ονόματα των Disney (Μπομπ Άιγκερ), Netflix (Τεντ Σαράντος), Warner Bros (Ντέιβιντ Ζάσλαβ) και NBCUniversal (Ντόνα Λάνγκλεϊ) βρίσκονται όλα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που ειδικεύονται στον τομέα της ψυχαγωγίας. Άλλη ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το WGA και η εργοδοσία, που εκπροσωπείται από την Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση την Τετάρτη το βράδυ για να γνωστοποιήσουν την παράταση των συνομιλιών τους. Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση δίνει ελπίδες ότι επίκειται συμφωνία καθώς δείχνει τουλάχιστον μείωση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές, έπειτα από 144 ημέρες απεργίας που είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν την παύση της λειτουργίας της βιομηχανίας.

Από τα μέσα Ιουλίου η απεργία στο Χόλιγουντ

Από τα μέσα Ιουλίου έχουν κατέβει σε απεργία και οι ηθοποιοί, γεγονός που παραλύει την τεράστια πλειονότητα της παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις ΗΠΑ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Financial Times γνωστοποίησε μελέτη του Milken Institute, η οποία εκτιμούσε το κόστος της διπλής κινητοποίησης, που είναι κάτι το οποίο έχει να συμβεί από το 1960, σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία της Καλιφόρνιας. Οι διεκδικήσεις των σεναριογράφων και των ηθοποιών είναι παρόμοιες.

Η κατανομή των εσόδων που συνδέονται με τις υπηρεσίες streaming εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό αίτιο του πολέμου: ζητούν να μπορούν να κερδίζουν περισσότερα όταν μια από τις ταινίες τους ή τις σειρές τους γνωρίζει επιτυχία σε μία πλατφόρμα αντί να λαμβάνουν μια εφάπαξ πληρωμή, η οποία είναι συνήθως αρκετά χαμηλή, ανεξάρτητα από τη δημοτικότητα που έχει η ταινία ή η σειρά που συμμετέχουν.

Τα δύο επαγγέλματα του τομέα ζητούν επίσης να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: οι ηθοποιοί φοβούνται ότι η εικόνα ή η φωνή τους θα κλωνοποιηθεί, ενώ οι σεναριογράφοι φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συγγραφή σεναρίων και να πληρώνονται λιγότερο, ή ότι τα σενάριά τους θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση ρομπότ.

Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα στούντιο και τους σεναριογράφους, οι ηθοποιοί θα συνεχίσουν την απεργία τους. Το σωματείο τους, το SAG-AFTRA, δεν έχει συνομιλίες με την εργοδοσία από τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τον τομέα, η επίτευξη συμβιβασμού με τους σεναριογράφους της βιομηχανίας θα άνοιγε τον δρόμο για τον τερματισμό και της απεργίας των ηθοποιών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.