Κινηματογραφος

The Blind Side: Μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε απάτη;

Η ιστορία του Μάικλ Όερ και οι «θετοί γονείς» που τον ξεγέλασαν

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Blind Side: Μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε ένα ψέμα;
© IMDb

The Blind Side: Η ταινία που είναι εμπνευσμένη από πραγματική ιστορία ενδέχεται να βασίστηκε σε απάτη - Ποια είναι η πραγματική ιστορία του Μάικλ Όερ;

Το 2009 η ταινία «The Blind Side» μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις ανάμεσα στους σινεφίλ. Η ταινία του Λι Χάνκοκ με πρωταγωνίστρια τη Σάντρα Μπούλοκ απέσπασε αποθεωτικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, έχοντας μάλιστα ως αποτέλεσμα να προταθεί για το Όσκαρ «Best Picture» και τη Μπούλοκ να παίρνει το αγαλματίδιο στο σπίτι της ως «Καλύτερη Ηθοποιός». Η αληθινή ιστορία του Μάικλ Όερ, ο οποίος προερχόταν από ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, ήταν άστεγος, φιλοξενήθηκε και αργότερα υιοθετήθηκε από μία οικογένενα στο Μέμφις του Τενεσί, έγινε ένας πολύ μεγάλος αστέρας του NFL δίνοντας ένα παραμυθένιο τέλος σε αυτή την ιστορία. Ήταν όμως έτσι ή όλα ήταν βασισμένα σε ένα ψέμα;

The Blind Side (2009) Official Trailer - Sandra Bullock, Tim McGraw Movie HD



The Blind Side: Η ταινία που συγκίνησε το Hollywood

Η πρεμιέρα της ταινίας «The Blind Side» έγινε το 2009 και κανείς δεν περίμενε ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις με τόσο εντυπωσιακό τρόπο. Η ιστορία ήταν η αναπαράσταση της καλής οικογένειας που θέλει να σώσει από τον δρόμο και τους κινδύνους τον μικρό τότε Μάικλ Όερ. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και πριν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη εκδόθηκε αρχικά σε βιβλίο από τον Μάικλ Λιούις. Η οικογένεια των Σον και Λι Αν Τουόι μαζί με τα δύο τους παιδια άνοιξαν το σπίτι τους για τον μικρό τότε Μάικλ με τη φοβερή σωματοδομή για την ηλικία του. Λίγο αργότερα τον στήριξαν και τον έσπρωξαν να κυνηγήσει μία καριέρα στον αθλητισμό και στο American Football.

Από την αρχή τονίζεται ότι η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, ενώ εικόνες την πραγματικής οικογένειας Τουόι μαζί με τον Μάικλ Όερ υπάρχουν κατά τη διάρκεια των credits. Το φιλμ σάρωσε και τα box office της εποχής βγάζοντας 300 εκατομμύρια δολάρια. 

Όσο η υπόθεση της ταινίας ξετυλίγεται μαθαίνουμε πως ο Μάικλ μεγάλωνε μόνος, αποκομμένος από την οικογένειά του από την ηλικία των 7 εξαιτίας του εθισμού της μητέρας του στα ναρκωτικά. Πήγαινε από τη μία δομή φιλοξενίας παιδιών στην άλλη μέχρι που η οικογένεια Τουόι βρέθηκε στον δρόμο του. Η οικογένεια είχε ένα πολύ καλό όνομα στην περιοχή, ήταν ευκατάστατη, είχε πλούσιους φίλους, ένα λαμπερό κύκλο γνωστών οπότε η υιοθεσία του Μάικλ Όερ έκανε αίσθηση στην κοινότητα και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο το κάνουν. Όλα ήταν ιδανικά με ένα τέλος καλύτερο και από παραμύθι. Πολλές φορές όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

The Blind Side: Μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε ψέμα;

Μια αναφορά στις Αρχές με την υπογραφή του Μάικλ Όερ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η συγκινητική ταινία, η οποία ενέπνευσε την οσκαρική ταινία, είναι ένα ψέμα και μάλιστα όχι αθώο. Στην αναφορά ο Όερ αναφέρει πως η θετή του οικογένεια εκμεταλλεύτηκε πλήρως το ταλέντο του με μοναδικό σκοπό το προσωπικό τους όφελος. Ο Όερ ανέφερε επίσης πως εδώ και δύο δεκαετίες πίστευε πως ήταν μέλος της οικογένειας τυπικά, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό το έμαθε φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ESPN, η αναφορά 14 σελίδων του Μάικλ Όερ στις αστυνομικές αρχές λένε πως η Λι Αν και ο Σον Τουόι ποτέ δεν τον υιοθέτησαν. Μάλιστα τον κορόιδεψαν ώστε να συμφωνήσει, λίγο πριν γίνει 18, να μπει σε καθεστώς κηδεμονίας δίνοντας ετσι τη δυνατότητα στους θετούς γονείς του να παίρνουν αποφάσεις για εκείνον και το όνομά του χρησιμοποιώντας το φυσικά σε πολλές δουλειές και βγάζοντας πολλά λεφτά. Αν αυτό σας ακούγεται παράξενο, σκεφτείτε ότι σε μία παρόμοια υπόθεση ήταν μπλεγμένη για πολλά χρόνια και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς. 

Στην αναφορά διατυπώνεται πως χρησιμοποίησαν το όνομα του Όερ για να βγάλουν εκατομμύρια από τα δικαιώματα του βιβλίου και της ταινίας. Ο Όερ πλέον ζητάει από τα δικαστήρια να διερευνήσουν πόσα λεφτά κέρδισαν οι Τουόι εις βάρος του και να λάβει το μερίδιό του.

The Blind Side: Μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε ένα ψέμα;
© Jeff Zelevansky / Getty Images

Από τη μεριά της η οικογένεια απάντησε πως είναι «σοκαρισμένη» από τις κατηγορίες και αισθάνονται πολύ στεναχωρημένοι πως ένα από τα παιδιά τους θεωρεί ότι θα έβγαζαν λεφτά εις βάρος του. Ο μικρός γιος της οικογένειας Τουόι πρόσθεσε ότι ο Μάικλ Όερ γνώριζε για την κηδεμονία εδώ και πολύ καιρό και ότι η οικογένειά του δεν έχει βγάλει εκατομμύρια από τα δικαιώματα αλλά μερικές χιλιάδες.

Μέσω του δικηγόρου Μάρτιν Σίνγκερ εξέδωσαν επίσημη τοποθέτηση λέγοντας ότι πάντα ήταν ξεκάθαροι με τον Όερ, δεν κέρδισαν χρήματα εις βάρος του, ήταν πάντα δίπλα του και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει κάτι τέτοιο εναντίον τους. Η υπόθεση γίνεται μέρα με την ημέρα πιο πολύπλοκη και αναμένεται το πώς θα καταλήξει.

The Blind Side: Οι αντιδράσεις του κοινού

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ταινία μπήκε ξανά στο επίκεντρο. Πολλοί αναφέρουν ότι το θέμα της από την αρχή είναι προβληματικό, καθώς απεικονίζει για ακόμα μία φορά το πρότυπο της λευκής οικογένειας που λειτουργεί πάντα ως σωτήρας και σώζει τα μέλη της μαύρης κοινότητας από τις δυσκολίες, τις κακουχίες και τα προβλήματα. Περισσότερο λάδι στην ήδη υπάρχουσα φωτιά έβαλαν και τα γραφόμενα του ίδιου του Όερ στην αυτοβιογραφία του. Εκεί λίγο πολύ κατέγραψε πως η ταινία τον απεικόνισε «χαζό», ενώ η πραγματική αιτία ήταν πως στη ζωή του μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε λάβει μία συστηματική εκπαίδευση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Όερ δεν είναι φαν της ταινίας. Το 2015 σε δηλώσεις του στο ESPN τόνισε ότι «Κανείς δεν εκτιμάει το ταλέντο μου εξαιτίας αυτής της ταινίας. Όλοι εστιάζουν σε αυτή και όχι στα πράγματα που μπορώ να κάνω σαν αθλητής». Ακόμα πρόσθεσε πως του έφερε αναγνωρισιμότητα και προσοχή που δεν επιζητούσε και το μόνο που πραγματικά τον ένοιαζε είναι να αγωνίζεται. Στην ταινία σε μία σκηνή απεικονίζεται ο μικρός Όερ να προσπαθεί να μάθει αμερικάνικο ποδόσφαιρο από τη Λι Αν και τον άλλο της γιο με τη χρήση μερικών μπουκαλιών κέτσαπ. «Δεν είναι έτσι, δεν είναι καθόλου έτσι. Πραγματικά προσπαθούσα και μόχθησα για να πετύχω» είπε γι' αυτό το περιστατικό.

Sandra Bullock Wins Best Actress | 82nd Oscars (2010)

Όλη αυτή η ανρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών ήταν λογικό να αγγίξει και τους πρωταγωνιστές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξεγείρονται μέσω των social media και ζητάνε από τη Σάντρα Μπούλοκ να επιστρέψει το Όσκαρ που κέρδισε λόγω της ταινίας. Ο Κουίντον Άαρον, που ενσάρκωσε τον Μάικλ Όερ στην ταινία, υποστήριξε την ηθοποιό λέγοντας: «Γιατί να επιστρέψει το Όσκαρ της; Δεν είναι η αιτία που έγινε όλο αυτό. Η Σάντρα Μπούλοκ επιβραβεύτηκε για τη δουλειά της. Αυτή η ταινία έδινε δύναμη και ελπίδα σε πολύ κόσμο. Υπεύθυνοι γι' αυτό που συμβαίνει είναι άλλοι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ